Obezite son yıllarda başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede ciddi sağlık problemleri arasında yer almaktadır. Özellikle kişilerin beslenme alışkanlıklarının bozulması ve gıdalarda yaşanan kalitesizlik obezite hastalığını tetiklemektedir. Obezite tedavi yöntemleri arasında bulunan Tüp mide ameliyatı son dönemlerde birçok ülkede en etkin tedavi olarak görülmektedir. Cerrahi işlem ile midenin %60-80’lık kısmının çıkartılarak daha ufak hacimde mide oluşturulma operasyonudur. Tüp mide ameliyatı sonrası en çok merak edilen konuların başında yeni beslenme yöntemi olmaktadır.
Tüp mide ameliyatı yöntemine karar vermeden önce bu alanda uzman hekim ile hastanın yapısına ve durumuna göre artıları ve eksilerini değerlendirilerek karar verilmesi gerekmektedir.
Tüp mide ameliyatı sonrası beklenen etkinin sağlanması ve hastanın daha sağlıklı yaşam sürebilmesi için beslenme konusuna dikkat etmesi ve verilen programlara çok disiplinli bir şekilde uyması gerekmektedir. Tüp mide ameliyatı çok başarılı geçmiş olmasına rağmen hastanın beslenme sonrası verilen programlara uymaması durumunda kilo sorunu tekrar devam edecektir.
Operasyon sonrası beslenme konusu hastanın yapısına göre oluşturulmasına rağmen bazı salt noktaları bulunmaktadır. Ameliyat sonrası hedef kilo verdirme olmasına rağmen hastanın metabolizmasının da işlevinin korunması gerekmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası İlk Günler
Ameliyat sonrası uzman hekimin yönlendirmesi ile ilk 1 hafta sulu gıdaların tüketilmesi ile beslenme başlanmaktadır. Sulu gıdalar arasında en çok tercih edilen besinler arasında;
• Komposto
• Uygun bitkisel çaylar
• Elma suyu
• Et suyu
Bu tür besinlerden sonra midenin işleyişinin düzene girmesi ile beraber çorba ve yoğurt gibi gıdaların tüketilmesine geçilmektedir. Özellikle bu konuda hazır ürünler yerine doğal ürünlerin tercih edilmesi tavsiye edilmektedir. İlk 10 gün sonunda doktorunda onay vermesi ile beraber peynir ve bisküvi tarzında yumuşak gıdaların tüketilmesine geçilebilmektedir. Tüp mide ameliyatı sonrası bu tür yumuşak ve sulu gıdaların tüketilmesi 25-30 gün kadar sürebilmektedir. Ameliyattan 4-5 hafta sonra yumuşak gıdalarla beraber yarı katı besinlerin tüketilmesine de başlanabilmektedir. Bu süreler içinde en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında aşırı yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durulması konusudur. Özellikle bu dönemde mide sindirim zorlukları olacağından dolayı bu tür gıdalardan uzak durulması gerekmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Alınması Gereken Besinler
Operasyon sonrası mide hacminde küçülme olacağından alınacak besinlerin miktarında da ciddi oranda bir azalma olmaktadır. Bu azalma ile beraber alınması gereken önemli vitamin ve minerallerde de azalma olacağı için doktorun uygun görece süre dahilinde takviyeler kullanılması gerekmektedir.
Ameliyat Sonrası Beslenmenin Normale Dönüşü
Doktor kontrolünde ve onayı dahilinde 13-15 hafta sonrasında meyve ve et tüketimine geçilebilmektedir. Özellikle bu süreye kadar olan zaman diliminde verilen direktiflere başarılı bir şekilde uymuş ise artık normal bir şekilde beslenmeye geçebilmektedir.
Tüp mide ameliyatı sonrasında iyileşmenin daha hızlı ve güvenli bir şekilde olabilmesi ve herhangi bir komplikasyon oluşmaması için verilen beslenme programına çok titiz bir şekilde davranması gerekmektedir.
Tüp Mide Ameliyatının Avantajları
• Mide hacminde yaşanan küçültme sayesinde hastaların besin tüketme ihtiyaçları azalmaktadır ve bu küçültme işleminde pilor kasına herhangi bir zarar verilmemektedir.
• Hastanın iştah ve açlık hisselerinde bir azalma meydana gelmektedir.
• Ameliyat sonrası hastalar uygun süre sonunda istenilen her yiyeceği yiyebilmektedir.
• Operasyon sadece mide üzerinde gerçekleştiği için bağırsak ya da sindirim sisteminde herhangi bir müdahale olmaması en büyük avantajları arasında bulunmaktadır.
• Diğer obezite ameliyatlarına göre işlem süresi ve türü daha basit bir şekilde geçmektedir.
• Hastanın iyileşme süresi daha kolay ve kısa sürededir.
Tüp Mide Ameliyatının Dezavantajları
Başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede obezite ile mücadelede en etkin tedavi yöntemi olmasına operasyonun bazı dezavantajları bulunmaktadır.
• Midenin büyük bir kısmı çıkartılarak yapılan bir operasyon olmasından dolayı geri dönüşü olmamaktadır. (Mide katlama, mide balonu gibi operasyonlarda geriye dönüş olmaktadır)
• İlk 3 ay çok şekerli ve yağlı gıdaların tüketilmesi bulantı ve baş dönmesi yapabilmektedir.
• Ameliyat sonrası verilen programlara uyulmaması durumunda mide yapısının esnek olmasından dolayı tekrar genişleme olabilmekte ve tekrar kilo problemi oluşabilmektedir. Bu sebepten dolayı hastanın operasyon öncesinde psikolojik destek alması gerebilmektedir.
Genel hatları ile bakıldığında Tüp mide ameliyatı başarılı yöntemler arasında bulunmakta ve özellikle son 10 yıldır en çok kullanılan operasyon sınıfında bulunmaktadır. Fakat tüp mide ameliyatı kendi başına bir mucize olarak görülmemesi gerekmekte ve verilen beslenme programlarına çok titiz bir şekilde uyulması gerekmektedir. Özellikle ilk 6 ay beslenme programına dikkat eden hastalar ilerleyen yıllarda daha kolay ve sağlıklı bir hayat sürebilmektedir. Türkiye’de ameliyat sonrası ölüm vakası görülme durumu bulunmamakta ve ölüm riski çok düşük ihtimal olarak görülmektedir. Cerrahi bir operasyon olmasından dolayı her cerrahi operasyonda olduğu gibi tüp mide ameliyatı sonrasında da bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Bu komplikasyonların başında mide de kaçak oluşumu enfeksiyon,apse kanama gibi durumlar çok nadirde olsa (% 2,3-2.8)oluşabilmekdedir ve çoğu problem medikal tedavi ile düzeltilebilmektedir.