Başta Avrupa ülkeleri ve Amerika olmak üzere ciddi sağlık problemleri arasında bulunan obezite sorunu ile mücadele için uygulanan tedavi yöntemleri arasında olan tüp mide ameliyatı özellikle ülkemizde son 10 yıl içinde yapılan başarılı operasyonlar ile dikkat çekmektedir. Obezitenin neden olmuş olduğu diğer sağlık problemleri de beraberinde düşünüldüğünde aşırı kilo sorunu aslında fiziksel bir görüntü sorunu olmasından ziyade ciddi ve ölümcül hastalıklara kapı açabilecek bir sağlık sorunu olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda uygulanan cerrahi yöntemler hastalar tarafından tercih edilmek istenmektedir.
Başta tüp mide ameliyatı olmak üzere hastaların cerrahi bir işlem olmasından dolayı merak ettikleri soruları bulunmaktadır. Bu yazımızda Tüp mide ameliyatı hakkında bizlere çok sık sorulan soruları soru – cevap şeklinde cevaplama yaparak bilgilendirme yapılması amaçlanmıştır.
Tüp Mide Ameliyatı Nedir ve Nasıl Uygulanır?
Operasyon Laparoskopik sistem olarak tarif edilen kapalı yöntemle yapılmaktadır ve sadece mide hacminde küçültme yapılmaktadır. Midenin dışında herhangi bir vücut sistemi ve organda bir değişiklik olmamaktadır. Mide hacmi yaklaşık %80 oranında küçültülmektedir. Küçültme işlemi midenin uygun bölümlerinin çıkartılarak yapılması ile gerçekleşir. Mide balonu, mide kelepçesi ya da mide katlama operasyonlarında olduğu gibi geriye dönüş imkanı bulunmamaktadır.
Tüp Mide Ameliyatı İçin Uygun Hastalar
Özellikle doktor kontrolünde yapılan diyet ve egzersiz programları ile kilo sorununu çözememiş ve Vücut kitle indeksi 35 üzerinde olan bütün hastalar için uygun bir operasyon türüdür. Operayon kapalı sistemde yapılmasından dolayı kısa sürede tamamlanmakta ve başta kalp rahatsızlığı olan hastalarda da doktorun uygun görmesi halinde uygulama yapılabilmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Kilo Verme Süresi Nedir ve Tekrar Kilo Alınır mı?
En etkin tedavi yöntemleri arasında bulunsada başarı sağlanması için hastanın kesinlikle doktorunun verdiği beslenme programlarına uyması gerekmektedir. Tüp mide ameliyatı çok başarılı geçmiş olmasına rağmen hasta ameliyat sonrası beslenmesine dikkat etmemesi durumunda beklenen başarı sağlanamamaktadır. Fakat başarılı bir operasyon ve disiplinle uyulacak program sonrasında hastalar ilk hafta kilo vermeye başlamaktadır. 12-14 ay içinde hasta ideal vücut ölçülerine ve sağlık yapısına kavuşabilmektedir. Özellikle ilk 4-5 ay gözle görülebilir bir kilo verme sağlanmaktadır. Başarılı olarak değerlendirilen operasyon 24 ay içinde kilosunun %50-60’ını verebilen hasta sınıflarıdır.
Tüp mide ameliyatı sonrasında tekrar kilo alma sorunu tamamen hastanın verilen programlara uyması ve operasyonun başarılı ile tamamlanmasına paralel ilerlemektedir. Yapılan araştırmalarda tüp mide ameliyatı olan kişilerin %10-11 arasında tekrar kilo aldığı görülmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı Öncesi Hastalara Diyet Programı Uygulanıyor Mu?
Operasyonun başarılı bir şekilde tamamlanması ve kanama risklerinin en aza indirilmesi için ameliyattan 10-14 gün önce hastanın yapısına göre sıvı diyet programı uygulanabilmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Sigara ve Tekel Ürünlerinin Kullanımı
Ameliyatın sonrası özellikle ilk 6 ay herhangi bir komplikasyon görülmemesi için kesinlikle tekel ürünlerinin bırakılması gerekmektedir. Sigara gibi ürünler kanama riskini tetiklemesinden dolayı bu konuda hastaya ameliyat öncesinde gerekli bilgilendirmelerin yapılması gerekmektedir. Özellikle sigara bırakmayı düşünemeyen kişilerin kesinlikle psikolojik olarak destek almaları tavsiye edilmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Riskler Nelerdir?
Cerrahi operasyon olarak yapılmasından dolayı her cerrahi işlemde olduğu kadar en az risk sınıfı bulunmaktadır. Bu risklerin arasında kanama oluşması, midede kaçak oluşumu ve yara bölgesinde enfeksiyonların gelişimi en büyük riskler arasındadır. Tüp mide ameliyatı sonrası ölüm riski %1 oranından da az olmaktadır. Bazı durumlarda mideden çıkartılan parçanın etrafındaki dikişlerde de apse oluşumu meydaba gelebilmektedir. Doktorun uygun göreceği ilaçlar ile bu sorunlar tedavi edilebilmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme
Özellikle hastalar tarafından en çok merak edilen konuların başında beslenme konusu gelmektedir. Ameliyat sonrası hastanın verilen programlara uyması halinde özellikle 4-5 ay sonra istediği her türlü gıdayı tüketebilmektedir. Tüp mide ameliyatı sonrası ilk 20-25 gün sadece sıvı gıdaların tüketimi sağlanmaktadır. 15.günün sonundan itibaren hastalar yumuşak gıdalara geçebilmektedir. İyileşme süresi içinde özellikle aşırı yağlı ve şekerli gıdaların tüketilmesinden kaçınılması gerekmektedir.
Mide hacminde küçülme olacağından dolayı alınacak besinlerinde miktarında azalma olacağı için özellikle vücudumuz için faydalı olan vitamin ve minerallerinde alınma oranlarında düşüş olmaktadır. Bu sürenin atlatılabilmesi için doktorun uygun göreceği süre ve oranlarda takviye vitamin ve mineral alınması gerekmektedir.
Tüp Mide Ameliyatının Dezavantajı Var mıdır?
• Genel olarak en büyük dezavantaj hastanın verilen beslenme programına uymaması durumunda tekrar kilo alma sorunun görülmesidir. Çünkü midenine esnek bir yapısı olmasından dolayı ameliyat sonrası küçültülmesine rağmen tekrar genişleyebilmektedir.
• Diğer obezite cerrahileri ile kıyaslandığında (mide balonu, mide kelepçesi, mide katlama gibi) etkisi çok olmasının yanında geri dönüşü olmayan bir operasyondur.
• Bazı durumlarda komplikasyon oluşabilmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu komplikasyonlaar uygun ilaç tedavisi ile giderilebilmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Doktor Kontrolleri
Özellikle ilk 30 gün içinde doktorunuzun uygun göreceği süreler içinde kontroller yapılması gerekmektedir. Doktor kontrolleri seyrek olmakla beraber 24-36 ay sürebilmektedir.