Metabolik cerrahi denilen transit bipartisyon operasyonu farklı hastalıklar nedeni ile ihtiyaç duyulan bir tedavi yöntemidir. Yüksek tansiyon, tip 2 şeker hastalığı, karın çevresinin çok büyük olması ve yüksek tansiyon nedeni ile transit bipartisyon yöntemi uygulanmaktadır. Son dönemlerde çok sık tercih edilen transit bipartisyon yöntemi ile birçok sağlık sorunu tedavi edilebilmektedir.
İlk olarak Brezilyalı cerrah olan Sergio Santoro tarafından kazandırılmış olan transit bipartisyon tedavisi tüp mide operasyonlarına ilave olarak uygulanmaktadır. Ancak diğer operasyonlardan farklı olan transit bipartisyon yöntemi ile ince bağırsağın son kısmının tamamı, sağlanan ikinci çıkış ile midenin alt kısmına yapılır.
Transit Bipartisyon Hangi Durumlarda Uygulanır?
Açlık kan şekerinin ölçülmesi sonucunda şeker düzeyinin 126 mg’a kadar çıkması durumu şeker hastalığı olarak tanımlanır. Şeker hastalığı nedeni ile yaşam kalitesi düşen kişilerde birçok hastalık da beraberinde gelir.
Transit bipartisyon yönteminin temel amacı midenin çok büyük kısmının çıkarılması ile ince bağırsaklarının yerinin değiştirilmesidir. Kapalı olarak yapılan Transit bipartisyon yöntemi ile midenin hacmi azaltıldığı için açlık hissi azalmaktadır. Normalden çok daha az yemek tüketen hastalar hemen doyma seviyesine ulaşmaktadır. Bu sayede hem kilo verilerek obezite sorunu hem de şeker hastalığı sorunu tedavi edilmiş olmaktadır.
Transit Bipartisyon Nasıl Uygulanır?
Genel anestezi ile yapılan Transit bipartisyon esnasında herhangi bir ağrı ya da acı hissedilmez. Ortalama olarak 2 saat kadar süren operasyon kapalı olarak yapılıyor. Hastanın karın kısmına açılan ufak kesiklerden operasyona uygun cihazlar ile giriş yapılarak işlem uygulanır.
Uygulamanın daha rahat ve başarılı olması için arkın boşlukları şişirilmektedir. Mide kısmı dik olarak kesilir ve dikilir. Bu işlem ile midenin ortalama olarak % 70’lik kısmı alınmaktadır. Son derece kolay olan Transit bipartisyon yöntemi ile kısa sürede sağlığınıza kavuşabilirsiniz. Peki, Transit bipartisyon sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
Transit Bipartisyon Operasyonu Sonrası
Transit bipartisyon operasyonu son derece etkili bir yöntemdir. Uygulanan işlem sonrasında şeker hastalarında % 90 üzerinde bir iyileşme oranı görülür. Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, solunum hastalıkları ve bunun gibi bazı hastalıklar tedavi edilmektedir.
Transit bipartisyon sonrasında hastanın iştahında ve açlık hissinde azalma sağlanır. Operasyondan ortalama 1 yıl kadar sonra hasta kilolarının büyük bir kısmını vermiş olur. Yapılan araştırmalar sonrasında hastalarda 5 yıl süre ile şeker hastalığının görülmediği belirlenmiştir. Üç aşamalı olarak metabolik hedef belirleyen Transit bipartisyon yöntemi ile hasta kaliteli bir yaşam tarzına kavuşur.
Transit bipartisyon sonrasında doku hasarının minimum olması bu yönteme olan ilgiyi artırıyor. İşlem sonrasında ilk gün hastanın ayağa kalkması ve yürümesi sağlanır. Bu esnada gaz problemleri de giderilmiş olmaktadır.
Operasyon sonrasında 2 ya da 3 gün hastanede kalınır. Bu süre esnasında hastanın durumu sürekli takip edilir ve yaşanacak sorunların önüne geçilir. Bu konuda başarılı operasyonları ile adını duyuran Doç. Dr. Erol Vural ve ekibi ile sizlerde dilediğiniz kiloya ve sağlığa kavuşabilirsiniz. Ayrıca senelerdir kurtulamadığınız tip 2 diyabet hastalığından da kolay bir şekilde kurtulabilirsiniz.