Tip 2 diyabette pankreasınız hala çalışıyor, ancak ihtiyaç duyduğu kadar etkili değildir. Bu, vücudunuzun insülin direnci oluşturduğu ve kanda çok fazla glikoz bırakarak glikozu enerjiye etkin şekilde dönüştürmesi mümkün olmadığı anlamına gelir. Tip 2 diyabet bazen başlangıçta, sağlıklı bir diyet, düzenli egzersiz ve kan şekeri düzeylerinizi izlemek gibi yaşam tarzı modifikasyonu ile yönetilebilir.
• İyi bir beslenme düzeni kan şekeri seviyenizi ve vücut ağırlığınızı yönetmeye yardımcı olur
• Egzersiz, insülin işini daha etkili bir şekilde destekler, kan basıncınızı düşürür ve kalp rahatsızlığı riskini azaltır.
• Düzenli kan şekeri kontrolü, takip edilen tedavinin kan şekeri seviyelerini uygun bir şekilde kontrol edip etmediğini veya tedavinizi ayarlamanız gerekip gerekmediğini test eder.
• Diyabet yönetiminin amacı, kan şekeri düzeylerini hedef orana 4-6 mmol / L’ye (açlık) yakın tutmaktır, bu hem kısa hem de uzun vadeli komplikasyonları önlemeye yardımcı olacaktır.
Doktorunuz, uzmanınız, diyetisyeniniz ve Diyabet Eğitimciniz dahil sağlık ekibi size kan şekeri kontrolü, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite konusunda yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bazen sağlıklı beslenme ve egzersiz, kan şekeri düzeylerini düşürmek için yeterli değildir. Tip 2 diyabet ilerleyici bir durumdur. Zaman ilerledikçe insülin daha dirençli hale gelir ve pankreas glikozu enerjiye dönüştürmekten daha az etkindir. Pankreasın glikozu enerjiye dönüştürmesine yardımcı olmak için, tip 2 diyabetliler sıklıkla kan şekeri seviyelerini kontrol etmek için tabletler öneriyorlar.
Sonunda, kan şekeri seviyelerini kontrol etmek için insülin almaya başlamanız gerekebilir. Bu, vücudunuz artık kendi insülini üretmiyorsa. Bazen insüline ek olarak tabletlere devam edilebilir. İlaç tedavisine ihtiyaç duyarsanız, bunun durumun doğal ilerlemesinin bir parçası olduğuna dikkat edin ve gerekirse ilaç almak uzun vadede daha az komplikasyona neden olabilir. Tabletler veya enjeksiyonlar, yerine geçmek yerine sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite ile birlikte kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bazen ilaçlarla yan etkiler ortaya çıkabilir. Herhangi bir sorun yaşarsanız, doktorunuzla veya eczacınızla konuşın. Alternatif bir ilaç genellikle mevcuttur.
Sağlıklı Beslenme Düzeni:
Diyabetli insanlar da dahil olmak üzere sağlıklı beslenme ve aktif bir yaşam tarzı herkes için önemlidir. Sağlıklı beslenme ve aktif olma şeker hastalığının önemli bir parçasıdır çünkü kan şekeri seviyenizi ve vücut ağırlığınızı yönetmeye yardımcı olacaktır.
• Diyabetli insanlar için önerilen yemekler diyabetsizler için olanlarla aynıdır
• Ayrı yemek hazırlamak veya özel gıdalar satın almak gerekmez.
• Aile ve arkadaşlar dahil herkes aynı sağlıklı ve lezzetli yemeklerin tadını çıkarabilir.
Herkesin ihtiyaçları farklıdır, bu nedenle diyabetli herkesin kişisel tavsiyeler için diyetisyeni ziyaret etmesini öneririz.
Şeker Hastaları için Beslenme Yönergeleri:
• Düzenli yemekleri yiyin ve onları gün boyunca eşit bir şekilde yayın
• Yağdan daha düşük bir diyet, özellikle doymuş yağ yiyin
• İnsülin veya diyabet tabletleri alırsanız, öğün atıştırmalıkları arasında bulunmanız gerekebilir
Herkesin ihtiyaçlarının farklı olduğunu bilmek önemlidir. Diyabetli olan herkes, bireyselleştirilmiş tavsiye için diyabet ekibi ile birlikte diyetisyene başvurmalı.
Enerji dengesi:
Yediğiniz yiyecek miktarını aktivite ve egzersiz yoluyla yaktığınız enerji miktarı ile eşleştirmek önemlidir. Vücudunuza çok fazla yakıt koymak kilo almanıza neden olabilir. Aşırı kilolu veya obez olmak, şeker hastalığınızı yönetmeyi güçleştirebilir ve kalp hastalığı, inme ve kanser riskini artırabilir.
Gıdaları, tatlı bisküvi, kek, şekerli şekerlendirilmiş içecekler ve meyve suyu, lolies, çikolata ve tuzlu aperitifleri almak gibi enerjide yüksek yiyecekleri sınırlayın. Bazı insanlar sağlıklı bir diyet yaparlar, ancak çok fazla yemek yiyebilirsiniz. Porsiyon boyutunu azaltmak yediğiniz enerjiyi azaltmanın bir yoludur. Aktif olmak birçok avantaja sahiptir. Sağlıklı beslenme ile birlikte, düzenli fiziksel aktivite kan şekeri seviyenizi yönetmenize, kan yağlarınızı azaltmanıza (kolesterol ve trigliseritler) yardımcı olur ve sağlıklı bir kilo vermenizi sağlar.
Yağlar:
Yağlar tüm gıdaların en yüksek enerjisine (kilojoule veya kalori) sahiptir. Çok fazla yağ yemek size kilo verebilir, bu da kan şekeri düzeylerini yönetmeyi daha zor hale getirebilir. Vücudumuzun sağlıklı olması için biraz yağa ihtiyacı vardır, ancak seçtiğiniz yağ türü önemlidir.
Doymuş yağ:
Doymuş yağın sınırlanması önemlidir çünkü doymuş yağ LDL (‘kötü’) kolestrol düzeylerini yükseltir. Doymuş yağ, yağlı et, süt, tereyağı ve peynir gibi hayvansal gıdalarda bulunur. Doyulmuş bitkisel yağlar, (katı yağlar) ve copha, hindistancevizi sütü veya krem gibi ürünleridir.
Doymuş yağ azaltmak için:
• Az ya da az yağlı süt, yoğurt, peynir, dondurma ve muhallebi seçin
• Tavuğu, ördek ve diğer kümes hayvanlarının derisini çıkarın (mümkünse pişirmeden önce)
• Tereyağı, krema, ekşi krema, copa, hindistancevizi sütü, hindistancevizi kreması ve margarinleri kullanmaktan kaçının.
• Hamur işleri, kekler, pudingler, çikolata ve kremalı bisküvileri sınırlayın
• Paketlenmiş bisküvi, tuzlu paket aperitifleri, kekler, dondurulmuş besinleri sınırla
• Cips, kızarmış tavuk ve balık gibi kızarmış yemeklerinden kaçının ve bunun yerine ızgara tercih edin
• Pastalar ve hamur işlerinden uzak durun
Tekli doymamış ve tekli doymamış yağlar:
Çoklu doymamış ve tekli doymamış yağların az miktarda yemesi, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu temel yağ asitleri ve vitaminlerini elde etmenize yardımcı olabilir.
Çoklu doymamış yağlar şunları içerir:
• Ayçiçeği, aspir, soya, mısır, üzüm ve susam yağları
• Ringa, uskumru, sardalya, somon ve ton balığı gibi yağlı balıklarda bulunan yağ.
Tekli doymamış yağlar şunları içerir:
• Kanola ve zeytinyağı
• Bazı margarinler
• Avokado.
• Tohum, fındık, fındık ezmesi ve yerfıstığı yağı, çoklu doymamış yağ ve tekli doymamış yağ kombinasyonunu içerir.