Böbrek ve mesane hasarı diyabetin bir komplikasyonudur. Diyabetli kişiler mesane ve böbrek enfeksiyonları, böbrek yetmezliği ve diyaliz riski altındadır. İyi kan şekeri kontrolü sağlamak ve kan basıncınızı sağlıklı bir seviyede tutmak, bu riski azaltacaktır
Böbrek hastalığı nedir?
Böbrek hastalığı, böbreklerinizdeki kan filtresi olarak işlev gören nefronlar hasar gördüğünde oluşur. Bu vücuda atıkların ve sıvıların birikmesine neden olur. Böbrek hastalığı tanısı konulmazsa, böbrek yetmezliği de dahil olmak üzere ciddi komplikasyonlara, böylelikle diyalizi veya canlı böbrek nakli yapılmasını gerektiren ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Böbrek Hastalığı ve Diyabet
Her böbrek, bir milyondan fazla nefron içeriyor, böbreklerin filtreleme birimleri. Bir nefronun içinde, glomerulus olarak adlandırılan küçük bir dizi dolaşan kan damarı bulunur. Diyabet böbrek filtrelerine zarar verebilir, bu da diyabetik böbrek hastalığına veya diyabetik nefropatiye yol açabilir.
Bazı durumlarda diyabetik böbrek hastalığı böbrek filtrelerinin tıkanmasına ve çalışmamaya başlamasına neden olur ve böbrek yetmezliğine neden olur. Böbrek yetmezliği belirtileri genel olabilir ve aşağıdakileri içerebilir:
• İdrar miktarı ve sayısı değişir
• Idrar içindeki kan
• yorgunluk
• iştah kaybı
• Uyku zorluğu
• baş ağrısı
• konsantrasyon eksikliği
• nefes darlığı
• mide bulantısı ve kusma
• Kan şekeri düzeylerini kontrol etmek, diyabetik böbrek hastalığının gelişimini yavaşlatabilir.
Böbrek Sağlık Kontrolü
Tedavinin böbreklerin ömrünü uzatmaya yardımcı olması nedeniyle diyabetik böbrek hastalığının erken tespit edilmesi çok önemlidir. Sağlık ekibiniz, böbreklerinizi sağlıklı tutmanın en iyi yolu konusunda size pratik tavsiyeler verebilir. Diyabet hastanız varsa, doktorunuz aşağıdakileri içeren yıllık böbrek sağlık kontrolü yapmalıdır:
• Albuminüri saptamak için idrar testi
• Kan tahlili için GFR (eGFR)
• Kan basıncı testi
Albümünüri Nedir?
Albumin bir çeşit proteintir. İdrar testi, böbreklerin idrar içine bir albumin sızdırma oranını değerlendiriyor. Albuminüri, vücudun sıvı dengesinde sorunlara neden olabilir ve genellikle bacaklar, ayaklar, yüz ve ellerde şişme (ödem) ile sonuçlanır.
İdrar, laboratuarda özel bir test şeridi ile test edilir. Yukarıdaki mesane veya böbrek enfeksiyonu belirtileri varsa derhal doktorunuza görünün. İdrarda protein seviyelerini düşüren herhangi bir tedavi böbrek yetmezliğine ilerleme oranını azaltmaya yardımcı olabilir. ACE inhibitörleri veya ARB’leri albuminüri tedavisinde kullanılabilir. Bu ilaçlar, tansiyon istenen aralıkta olsa bile kullanılmalıdır.
Sigara içmemek:
Sigara içilmesinin vücuda zarar verdiği iyi bilinmektedir. Sigara, böbrek filtrelerindeki küçük damarlar da dahil olmak üzere arterlerin daralmasına neden olur. Bu, böbreklerin düzgün bir şekilde çalışmasını azaltır. Diyabetiniz ve dumanınız varsa, albüminürisi geliştirme riski çok daha yüksektir. Sigara içmek aynı zamanda kan basıncını arttırır. İyi anlaşılmayan nedenlerden ötürü, sigara içmek diyabetik böbrek hastalığının böbrek yetmezliğine ilerlemesini hızlandırdığı da gözüküyor.
Yüksek tansiyon:
Böbrek fonksiyonlarının azaltılması genellikle kan basıncındaki yükselişle bağlantılıdır. Bu yükselme başlangıçta azdır ve yalnızca 24 saati aşkın bir sürede kan basıncı ile tespit edilebilir. Kontrolsüz yüksek kan basıncı böbrek hasarı riskini arttırdığından kan basıncındaki küçük artışlar bile tedavi edilmelidir.
Böbrek hasarı tespit edilirse, ACE inhibitörleri (yüksek tansiyonu ve kalp hastalığını tedavi eden ilaçlar) olarak adlandırılan yüksek tansiyon ilaçları böbrekleri daha fazla böbrek hasarına karşı korur.
Mesane ve böbrek enfeksiyonu:
Mesane ve böbrek enfeksiyonları kadınlarda idrarı mesaneden vücudun dışına çıkaran boru idrar yolunun kısa uzunluğu nedeniyle daha sık görülür. İdrar ve vajinal sekresyonlar, özellikle de kandaki glikoz seviyesi yüksek olduğunda, artan miktarda glikoz içerir. Bu, mikropların (bakteri ve mantarların) büyüyebileceği bir ortam sağlar. Cinsel ilişki sırasında mikropların geriye doğru zorlanması mümkündür, bu nedenle enfeksiyonu önlemeye yardımcı olmak için mesaneyi cinsel ilişkiden sonra boşaltın.
Mesaneye gelen sinirler diyabetle hasar görmüşse mesane, çarpılacak mikropları tamamen boşaltamayabilir.
Belirtiler ve tedavi
Mesane ve böbrek enfeksiyonlarının hızlı tedavisi önemlidir. Tedavi edilmeden bırakılması kronik böbrek hasarına neden olabilir. Çoğu durumda, ağız yoluyla alınan antibiyotikler etkili bir şekilde enfeksiyonları tedavi eder. Aşağıdaki mesane veya böbrek enfeksiyon belirtileri fark ederseniz derhal doktorunuza başvurun:
• İdrarın az miktarda geçirilmesi gece gündüz daha sık aralıklarla
• İdrar geçerken yanan bir rahatsızlık ya da ağrı
• Sırt ağrısı
Diyabet ve İdrar Kaçırma Tip 2 Diyabet:
Aşırı kilolu olma durumu, insanları hem tip 2 diyabet hem de idrar kaçırma riski altındaki insanlara yüksek kılan bir durumdur. Aşırı kilo ve obezite, mesane ve bağırsak kontrolüne katkıda bulunur, çünkü pelvik taban kaslarına yerleştirilen aşırı gerginlik onları zayıflar ve mesane ve bağırsaklarını destekleme ve idrar ve anal geçişleri kapatma kabiliyetine zarar verir. Kan şekeri seviyelerini veya Uzun vadeli tip 2 diyabet sinirlere zarar verebilir ve mesane ve bağırsak kontrolünde sorunlara neden olabilir. Bu, sansasyonda bir kayba ve tuvalete gitmek zorunda olduğunuza dair çok az uyarı olarak ya da mesanenizin doldurduğu şeklinde ortaya çıkabilir. İdrar yolu enfeksiyonları (İYE), böbrek hasarı veya konstipasyon riskini artırarak mesane veya bağırsağın boş olup olmadığı konusunda azalmış bir his olabilir. Diyabet, enfeksiyon riskini artıran bağışıklık sistemini de etkiler. Sinir hasarına bağlı olarak bağışıklık sistemi düşüşü ve kötü mesane boşalması bu kombinasyonu, şeker hastalığı olan kişileri ĐYE riski altına sokar. Bunlar antibiyotiklerle ve iyi kişisel hijyenle tedavi edilebilir; Örneğin bağırsak bakterileri ile vajinaya bulaşmayı önlemek için önden arkaya silin.