Tip 2 diyabet ciddi ve uzun süreli bir tıbbi durumdur. Çoğunlukla yetişkinlerde gelişir, ancak insanların obezite geliştirme oranı tüm yaş gruplarında arttıkça çocuklarda daha yaygın hale gelmektedir.
Tip 2 diyabete çeşitli faktörler katkıda bulunur. Aşırı kilolu olmak veya obeziteye sahip olmak en büyük risk faktörleridir.
Tip 2 diyabet hayatı tehdit edici olabilir. Ancak dikkatli bir şekilde tedavi edildiğinde yönetilebilir veya hatta tersine çevrilebilir.
Healthline, diyet, egzersiz ve daha fazla yöntemle daha iyi sağlık için diyabetin nasıl yönetileceği hakkında size daha fazla bilgi verebilmek adına Profile by Sanford ile ortaklık kurmuştur.
Tip 2 diyabeti tersine çevirebilir misiniz?
Tip 2 diyabet tedavisi şunları içerir:
- kan şekeri seviyenizi izleme
- gerektiğinde ilaç veya insülin kullanmak
Doktorlar ayrıca diyet ve egzersiz yoluyla kilo vermenizi önerir. Bazı diyabet ilaçları yan etki olarak kilo vermenize sebebiyet verebilir, bu ayrıca diyabetin tedavisine ve yönetilmesine yardımcı olabilmektedir.
Diyabetinizi yönetmenize yardımcı olmak için bunları deneyin:
- sağlıklı ve dengeli bir diyet takip etmek
- egzersiz
- fazla kiloyu vermek
Vücuttaki aşırı yağ insülin üretimini ve nasıl kullanıldığını etkilediğinden, tip 2 diyabetin iyileşmesini yaşayanlarda kilo kaybı birincil faktördür.
Küçük bir 2011 çalışmasında, tip 2 diyabetli 11 kişi, 8 hafta boyunca kalori alımını önemli ölçüde azalttı ve durumlarının seyrini tersine çevirdi. Araştırmacılar bunun küçük bir örnek olduğunu ve katılımcıların sadece birkaç yıldır bu durumla yaşadıklarını belirtti.
Diğer araştırmalar bariatrik cerrahinin tip 2 diyabeti tersine çevirebileceğini göstermiştir. Bu, diyabette uzun süreli bir iyileşme görebilmenin birkaç yolundan biridir.
Bununla birlikte, kilo vermenin ve semptomlarınızı azaltmanın daha kolay yolları vardır. Egzersiz ve diyet değişiklikleri ihtiyacınız olan her şey olabilir.
Profile by Sanford, bir diyetisyenle birebir beslenme koçluğu ve diyabet de dahil olmak üzere kronik tıbbi rahatsızlıkları olanlar için özel kilo verme planları sunar.
Tip 2 diyabet nedir?
Pankreasınız insülin denen bir hormon üretir.
Kan şekeri – glikoz – seviyeleriniz yükseldiğinde, pankreas insülin salgılar. Bu, şekerin kanınızdan hücrelerinize hareket etmesine neden olur ve burada bir enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Kanınızdaki glikoz seviyeleri düştükçe pankreasınız insülin salgılamayı bırakır.
Tip 2 diyabet, şekeri nasıl metabolize ettiğinizi etkiler. Pankreasınız ya yeterli insülin üretemez ya da vücudunuz insülinin etkisine dirençli bir hale gelmiştir. Bu, kanda glikoz birikmesine neden olur. Buna hiperglisemi denir.
Tedavi edilmeyen tip 2 diyabetin çeşitli belirtileri vardır:
- aşırı susama ve idrara çıkma
- yorgunluk
- artan açlık
- daha fazla yemeye rağmen kilo kaybı
- yavaş iyileşen enfeksiyonlar
- bulanık görme
- vücudun bazı bölgelerinde ciltte koyu renk değişikliği
Hareketli olun
Bir egzersiz rutini başlatmak genel sağlığınız için önemlidir, ancak aynı zamanda kilo vermenize ve semptomlarınızı tersine çevirmeye başlamanıza yardımcı olur. Bir plan yapmadan önce doktorunuzla konuşun ve aşağıdakileri aklınızda bulundurun:
- Yavaş yavaş başlayın. Egzersiz yapmaya alışkın değilseniz, kısa bir yürüyüşlerle başlayın. Süreyi ve yoğunluğu kademeli olarak artırın.
- Hızlı yürüyün. Hızlı yürüyüş, egzersiz yapmak için harika bir yoldur. Tempolu bir yürüyüş yapmak kolaydır ve ekipman gerektirmez.
- Egzersiz öncesi, sırası ve sonrasında kan şekerinizi kontrol edin.
- Egzersiz yaparken kan şekerinizin düşmesi ihtimaline karşı elinizde bir atıştırmalık bulundurun.
Diyetinizi değiştirin
Besleyici bir diyet takip etmek, size yardımcı olmanın bir başka önemli yoludur:
- kilo vermek
- belirtilerinizi yönetmek
- diyabeti iyileştirmek
Doktorunuz sağlıklı ve dengeli bir diyet planlamanıza yardımcı olabilir veya sizi bir diyetisyene yönlendirebilir.
Durumunuzu yönetmenize veya tersine çevirmenize yardımcı olan bir diyet şunları içermelidir:
- özellikle karbonhidrat kaynaklı kalorisi az
- sağlıklı yağlar
- çeşitli taze veya dondurulmuş meyve ve sebzeler
- tam tahıllar
- kümes hayvanları, balık, az yağlı süt ürünleri, soya ve fasulye gibi yağsız proteinler
- sınırlı alkol
- sınırlı tatlılar
Amerikan Diyabet Derneği, düşük karbonhidratlı bir beslenme düzeni önermektedir, ancak şu anda gramlar için bir standart önermemektedir.
Bununla birlikte, düşük karbonhidratlı bir diyet, her öğünde aynı miktarda karbonhidrat yemenizi önerir — yaklaşık 45-60 gram — günde toplam yaklaşık 200 gram. Daha az yemeyi hedeflemek sizin için daha iyi olacaktır.
Bazı doktorlar ve bilim adamları, kilo vermenin ve kan şekeri seviyelerini dengelemenin bir yolu olarak ketojenik diyeti desteklemektedir. Bu diyet karbonhidratları belirgin şekilde kısıtlar, genellikle günde 50 gramdan daha azdır.
Karbonhidratlar olmadan, vücut yakıt için yağları parçalamak zorunda kalır. Bu, hızlı kilo kaybına ve hem trigliseritler hem de kan şekeri kontrolü üzerinde olumlu faydalara neden olur.
Ancak, bu diyetin de olumsuz etkileri vardır :
- kas krampları
- ağız kokusu
- bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler
- enerji kaybı
- kolesterol düzeyindeki artış
Ek olarak, son çalışmalar ketojenik diyetlerin hepatik insülin direncini arttırdığını ve bazı gerekli mikro besin maddelerinde eksikliğe neden olabileceğini göstermektedir. Bu diyetin uzun süreli kullanımının güvenliği ve etkinliği konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Tip 2 diyabetin tersine çevrilmesi mümkündür, ancak yemek planlaması, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz gerektirir. Bunları yapabilir ve kilo verebilirseniz, kendinizi diyabet ve komplikasyonlarından kurtarabilirsiniz.
Tip 2, tip 1 diyabetten nasıl farklıdır?
Tip 1 diyabet tip 2 diyabete benzer, ancak genellikle çocukluk döneminde gelişir ve kilo veya diyetle büyük ölçüde ilgisi yoktur. Tip 1 diyabetin kesin nedenleri bilinmemektedir. En önemli risk faktörleri genetik ve aile öyküsüdür.
Tip 1 diyabetiniz varsa, pankreasınız neredeyse hiç insülin üretmez. Glikozu metabolize etmek için düzenli olarak insülin enjekte etmeniz gerekir.
Tip 1 diyabet için tedavi yoktur ve tersine çevrilemez. Ama yönetilebilir. Belirtiler tip 2 diyabetle aynıdır.
Her iki durum da, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, yönetilmediği veya tedavi edilmediği takdirde ciddi komplikasyonlara neden olabilir:
- Kalp hastalığı
- sinir hasarı
- ateroskleroz
- görme sorunları ve körlük
- böbrek hasarı
- deri ve ağız enfeksiyonları
- amputasyonlara yol açabilecek ayak enfeksiyonları
- osteoporoz
- işitme sorunları
Hangi tip diyabetiniz olursa olsun, yeni tedavi ve yönetim seçeneklerine başlamadan önce daima doktorunuzla konuşun. Doktorunuz sağlık ihtiyaçlarınızı karşılamak için en iyi planı geliştirmenize yardımcı olabilir.