Yapılan araştırmalarda son yıllarda en sık görülen hastalıklar arasında diyabet olduğu tespit edilmiştir. Özellikle Tip-2 diyabet hastalığının yaygınlaşmasından dolayı tedavi yöntemleri arasında son zamanlarda en sık kullanılan yöntem metabolik cerrahi işlemleri olmaktadır.
Diyabet ile mücadelede en çok karıştırılan konular arasında her diyabet hastalığına uygulanıyor mu konusu olmaktadır. Fakat Tip-1 ve Tip-2 diyabetlerinin farklı olmasından dolayı Metabolik cerrahi işlemleri sadece Tip-2 diyabet hastalarına uygulanmaktadır. Metabolik cerrahi işlemleri ile hastanın dengesizleşen insülin üretimi yapılan müdahale ile tekrar düzeltilmesinden dolayı etki yapmaktadır. Fakat Tip-1 diyabet hastalarında insülin üretimi hiç yapılmadığından herhangi bir cerrahi işlem bulunmamaktadır.
Metabolik Cerrahi Neden En Etkili Yöntemdir?
Aslında insanların yaşam tarzlarının değişmesi diyabet hastalığının oluşmasına en büyük etken olduğundan dolayı diyabetle en etkili müdahale aracı doğru beslenme yapılması ve hareketsiz yaşamın ortadan kaldırılması olmaktadır. Kişilerde Tip-2 diyabet hastalığı oluşmasından sonra yapılacak en etkili tedavi metabolik cerrahi olmaktadır.
Metabolik cerrahi işlemi sonrasında ince bağırsakta yapılacak operasyon ile pankreasta insülin üretimi sağlayan hormonların tekrar düzenli bir şekilde üretilmesi sağlanmaktadır. Özellikle hastalığın tespit edilmesinden ilk üç yıl içinde ilaçlı tedavi sonrası başarı sağlanmamışsa en etkili tedavi yöntemi bu tür cerrahi işlemler olmaktadır.
Tip 2 Diyabet Hastalığı Uzun Süre Tedavi Edilememesi
Özellikle insülin direncinin sürekli yüksek olması özellikle damar duvarlarında ciddi hasarlar oluşturmaktadır. Damarlarda oluşan hasarlarda organların hasarına neden olmaktadır. Özellikle aşırı kilo sorunu olan hastalarda Tip-2 diyabet hastalığı görülmesinin en büyük riskler kalp ve damar hastalıkları başta olmaktadır. Kilo sorunu olmayan hastalarda tedavi edilmeyen Tip-2 diyabet hastalığı göz sorunları başta olmak üzere böbrek ve ayak bölgesinde rahatsızlıkların oluşmasına neden olmaktadır.
Tip-2 Diyabet Hastalığında Ameliyat Kararı Nasıl Verilmektedir?
İlk olarak hastanın diyabet hastalığının Tip-2 sınıfında olmasının kesinlikle tespit edilmesi gerekmektedir. Tespit edilmesinden sonra insülin rezerv ve hareketlerinin de dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir.
Metabolik cerrahiye karar vermede ekili olan unsurlar arasında insülin direnç hormonlarının pozitif değerlerde olması ve insülin üretimine hasar veren hormonların salgılanması normal düzeylerde olması gerekmektedir.
Metabolik cerrahi yapılmadan önce hastanın en az üç yıl ilaçlı ve beslenme programı ile tedavi edilememesi olmalıdır. Çünkü Tip-2 diyabet hastalığının erken teşhis edilmesi durumunda ilaçlı ve doğru beslenme programı ile insülin direnci seviyesi kontrol altına alınabilmektedir.
Metabolik Cerrahi Operasyonları Kalıcı Başarı Sağlıyor Mu?
Tip-2 Diyabet ile en etkili yöntem arasında cerrahi işlemler yapılıyor olsa da bu tür operasyonlar en fazla 10-12 sene sürmektedir. Bu süre sonunda hastaların beslenme ve yaşam tarzlarını kesinlikle düzene sokmaları operasyonun kalıcı olması için önemlidir. Metabolik cerrahinin ilerleyen yıllarda azalmasının en büyük nedenleri arasında yaş ilerledikçe metabolizma hızının azalması olmaktadır. İnsanlar yaşlandıkça insülin harcama hızının da azalacağından dolayı bu süreye kadar hastaların beslenme programlarını düzene sokmaları gerekmektedir.
Cerrahi İşlemlerinin Yat Etkili Var Mıdır?
Tip-2 diyabet hastalarının operasyon öncesi sağlık durumu cerrahi işlemden sonra yan etkisi oluşmasında etkili olmaktadır. Her ameliyat için komplikasyon riski olmasından dolayı metabolik cerrahi işlemlerinde de komplikasyon oluşma riski özellikle üst sindirim sistemi ile alakalı olmasından dolayı %8-10 arasında olmaktadır. Narkoza karşı tepki veren hastalarda gerekli testlerin yapılması gerekmektedir.
Obezite Ameliyatları ile Tip 2 Diyabet Hastalığı Ameliyatı Aynı Mıdır?
İki hastalığın operasyonları mantık olarak birbirine benziyor gibi görülse de tamamen farklı aşama ve yöntemler ile uygulanmaktadır. Obezite ameliyatlarında hedef kilo ile mücadele olmaktadır. Fakat Tip-2 tedavisi için uygulanan metabolik cerrahi operasyonlarında insülin direncinin düzenlenmesi hedeflenmektedir. İki operasyonun karıştırılmasındaki sebepler arasında insülin direncinin ayarlanması ile yağ dokularının oluşumu azalacağı için doğru beslenme ile insülin direncinin düzelmesinin yanında kilo verme dönemi de başlayacağından obezite ameliyatları ile karıştırılmaktadır.