Şeker hastalığı ameliyatı sadece Tip-2 diyabet hastalarına uygulandığı günümüzde tip-1 diyabet hastalarına uygulanmamaktadır. Şeker hastalığı ameliyatı yapılabilmesi için gerekli şartların başında vücutta insülin üretiminin tamamen yok olmaması gerekmektedir. Tip-1 diyabet hastalarında ne yazık ki teşhis koyulduğu günden itibaren insülin üretimi yapılamadığı için operasyonlar uygun olmamaktadır. Tip-1 diyabet hastaları sürekli olarak insüline bağımlı olarak yaşamaktadır.
Şeker hastalığı ameliyatı genel olarak bakıldığında sadece vücudumuzun ihtiyacı olan insülin miktarını sağlamaya yarayan pankreas için ince bağırsakta gerekli düzenlemelerin yapılarak tekrar normal düzeylerde salgılama yapılmasını sağlamaktadır. Operasyonlar insülin önünde oluşan direnci komple kaldırdığı için pankreastın daha verimli çalışmasını sağlamaktadır.
“Tip-1 diyabeti için tıp dünyasında çalışmaların devam ettiğini belirtmek isteriz. Özellikle bağışıklık sistemini etkileyen bir aşının gelecekte Tip-1 diyabet hastaları için umut olacağı düşünülmektedir.”
Tip-1 Diyabet hastalığının sebebi tam olarak bilinemediğinden dolayı yapılan araştırmalar neticesinde hastalık Tip-1A ve Tip-1B olarak iki ayrı sınıfı ayrılmaktadır.
Tip-1A diyabet hastaları insülin direnci sürekli ve hızlı olarak azalan hastalardır.
Tip-1B diyabet hastalığının nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Genelde Japonya’da görülmesi tamamen beslenme ağırlık olduğunun ihtimalini oluşturmaktadır. Tip-1A’da olduğu gibi zamanla insülin üretiminin tamamen ortadan kalkması ile oluşmaktadır.
Tip-1 Diyabet Hastalarının Tedavi Yöntemi Nasıl Olmalıdır?
Tip-2 diyabet hastalarında olduğu gibi şeker hastalığı ameliyatı uygulanamadığından dolayı ilk olarak düzenli ve doğru beslenme yöntemleri uygulayarak tedaviye başlanmalıdır. Hastanın vücudunun gün içinde ihtiyacı olan insülin miktarının tespit edilip dışarıdan sağlanması gerekmektedir. Özellikle hastaların egzersiz yapmaya önem göstermeleri gerekir. Tip-1 diyabet hastalarında tedavi sürecinde hastanın kendini iyi hissetmesi için psikolojik desteğin önemi bulunmaktadır.
Tip-1 Diyabet Hastalığında Tedavi Başarını Arttırmak İçin İlave Etkenler
Yaşam boyu sürecek bir hastalık olmasından dolayı ilk olarak hastanın buna kabullenmesi gerekmektedir. Tip-1 Diyabet hastalığı bütün organları etkileme riski olmasından dolayı sürekli doktor kontrolün olunması gerekir. Gün içindeki beslenme ve bakımların özenle yapılması gerekmektedir. Bu önlemlerin yanında;
• Alanında uzman doktor ile sürekli kontrol altında tutulmak ve beslenme alışkanlığı ve doğru beslenme için diyetisyen takviyesi alınması gerekmektedir. Her hasta için farklı diyet programları yapılmaktadır. Bu tür rahatsızlık durumunda kulaktan duyma diyet programlarının uygulanması daha büyük zararlar oluşturabilmektedir.
• Ülkemizde Tip-1 diyabet ile mücadele için halkın bilinçlendirilmesi ve bunun ilk başlangıcı olarak çocuklarda beslenme alışkanlığının düzenlenmesi gerekmektedir.
• Tip-1 Diyabet hastalarının günlük yaşam ve yapmaları gerekenler hakkında bilinçlendirilmesi gerekmektedir.
Tip-1 Diyabet Hastalarında Günlük İnsülin Tedavisi İçin Neler Yapılmalıdır?
Vücudumuzun ihtiyacı olan eksik insülinin sağlaması ise tek şart olarak enjeksiyon (İğne) yöntemi ile sağlanmaktadır. İnsülinin yapısı protein yapılı olmasından dolayı ağız yolu gibi yollardan alınması durumunda mide de sindirileceği için etki etmeyecektir. Enjeksiyon yöntemi ile direk kana karıştırılır. Günlük insülin miktarı hastanın Tip-1 diyabet şiddeti ve fiziksel yapısına göre değişmektedir. Hastalarda görülecek olan aşırı adrenalin artışı veya stres gibi durumunlarda günlük aldığımız insülin miktarında artmalar görülebilmektedir. Bu sebepten dolayı Tip-1 Şeker hastalarının mümkün olduğu kadar stresiz bir yaşam sürmesi tavsiye edilmektedir.
Tip-1 Şeker Hastalığındaki Acil Sorunlar Nedir? Bu Tür Durumlarda Neler Yapılması Gerekir?
Genelde beslenme programına uymayan ve gün içinde alması gereken insülin miktarını almayan hastalarda Hiperglisemi denilen sorun meydana gelmektedir. Hipergliseminin etkenleri arasında alkol ve sigara kullanımı da bulunmaktadır. Sorunların belirtileri arasında;
• Ani ve aşırı terleme
• Titreme
• Renk solukluğu (kireç tabir edilen şekilde renk solması)
• Huzursuzluk ve sinirli olma durumları
Bu tür sorunların oluşumu hayati tehlikesi bulunmaktadır. Tip-1 diyabet hastalarının alması gereken insülinden dolayı komayı girmesi (bilinç kaybı) durumunda etrafındaki kişilere yardımcı olabilmesi için kesinlik diyabet karnesini yanında taşıması ve görülebilir şekilde bulundurması gerekmektedir. Tip-1 diyabet hastalarında sorun belirtileri başladığı ilk anlarda geçici müdahale amaçlı 2-3 adet kesme şeker her ihtimale karşı hastaların yanlarında bulundurması gerekmektedir.
Tip-1 diyabet kaynaklı oluşan Hiperglisemi oluşumunda hastaya kesinlikle ağız yolu ile şeker veya su gibi besinlerin verilmemesi gerekmektedir. Tek yöntem glukagon iğnesinin yapılmasıdır.
Tip-1 Diyabet Hastalarında Kaç Şeker Yükselmesinin Belirtileri Nelerdir.
• Gün içinde idrara çıkma oranlarında artma görülmesi
• Ağız kuruluğu
• Aşırı su tüketimi
• Ciltte oluşan yaralanmalar ve yaraların geç iyileşmesi
• Aşırı ve ani kilo kayıpları
• Gün içinde sürekli yorgunluk ve halsizlik hali
Gelecek Yıllarda Tip-1 Diyabet Hastalığı İçin Yeni Tedavi Yöntemleri
Şuan için yapılan çalışmalar özellikle Tip-2 diyabet hastalarına uygulanan şeker hastalığı ameliyatı gibi bir seçenek sunmamaktadır. Özellikle yurt dışında yapılan çalışmalarda Tip-1 diyabet hastaları için gün içinde insülin kullanımı yerine adacık dokusu ya da Pankreas nakli üzerinde çalışmalar başarılı bir şekilde devam ettiği bilinmektedir. Fakat bu tür nakillerde vücudun yeni dokuyu reddetmesi ihtimali olmasından dolayı immunsüpresif olarak bilinen ve bazı hastalarda yan etkisi bulunan ilaçların kullanılması yönünde çalışmalar yapılmaktadır.
[/vc_column_text]