Obezite için laparoskopik cerrahi, aşırı kilolu olan insanlar için günümüzde uygulanmaktadır. Laparoskopi, mideyi görüntülemek için özel bir teleskobu (laparoskop) kullanmayı içerir, bu da genelde daha küçük abdominal kesilere izin verir.
Şiddetli Obezite Nedir?
Şiddetli obezite, bazen “morbid obezite” olarak bilinir, çeşitli yöntemler kullanılarak tanımlanır. Bu yöntemlerden birisi İdeal Vücut Ağırlığı yöntemiyle ifade edilir. Vücut Endeksi veya BMI şiddetli veya morbid obezitenin belirlenmesinde kullanılan başka bir yöntemdir. VKİ bir kişinin boy ve kilosuna göre hesaplanır ve genellikle ideal vücut ağırlığı hesaplamalarından daha doğrudur. Günümüzde obezite oranları istikrarlı bir şekilde artmakta ve yaklaşık% 25’lik bir prevalans görülmektedir. Bu durum, hipertansiyon, diyabet, uyku apnesi ve koroner arter hastalığı gibi hayatı tehdit eden komplikasyonların gelişimi ile birliktedir. Düşük kalorili diyetler, ilaçlar, davranış değişikliği ve egzersiz terapisi de dahil olmak üzere, bu soruna yönelik sayısız tedavi yaklaşımı öne sürülmüştür. Bununla birlikte, morbid obezitenin uzun vadeli tedavisinde etkili olduğu kanıtlanmış tek tedavi, cerrahi girişimdir.
Şiddetli Obezitenin Sebepleri Nelerdir?
Şiddetli obezitenin nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Muhtemelen birçok faktör vardır. Obez kişilerde, depolanan enerjinin belirlenen noktası çok yüksektir. Bu değişen ayar noktası, düşük enerji harcamaları, aşırı kalori alımı ya da bunların bir kombinasyonu ile düşük bir metabolizma sonucu olabilir. Obezitenin kalıtsal bir nitelikte olabileceğini gösteren bilimsel veriler var. Şiddetli obezite, muhtemelen iştah düzenleme ve enerji metabolizmasının kompleks bozukluğuna neden olan etkileşen genetik, psikososyal, çevresel, sosyal ve kültürel etkilerin bir sonucudur. Şiddetli obezite, hastanın kendi kendine kontrolünün eksikliği gibi görünmemektedir.
Tedavi seçenekleri nelerdir?
Tıbbi tedavi
1991’de Ulusal Sağlık Enstitüleri Konferansı, ağır obez hastalar için cerrahi olmayan ağırlık kaybı yöntemlerinin nadir durumlarda haricinde uzun süreler boyunca etkili olmadığı sonucuna vardı. Şiddetli obezite için herhangi bir cerrahi olmayan kilo verme programına neredeyse tüm katılımcıların kaybedilen kilolarını 5 yıl içinde geri kazandıkları gösterildi. Reçeteler ve reçetesiz ilaçlar kilo vermeyi sağlamak için kullanılabilir olsa da, morbid obezitenin tedavisinde uzun vadeli tıbbi tedavinin rolü görünmemektedir. İlaç geri çekildiğinde kilo artışı hızlıdır. Çeşitli profesyonel kilo verme programları düşük kalorili diyetler ve artan fiziksel aktivite ile bağlantılı olarak davranış modifikasyon teknikleri kullanır. Haftada bir ila iki kilo arasında kilo kaybı olduğu bildirildi, ancak hemen hemen tüm kilo kaybı 5 yıl sonra geri kazanıldı.
Cerrahi Tedavi
Çoğu cerrah tarafından kabul edilen operasyonlar şunlardır: Roux-en-Y gastrik bypass, gastrik bantlama (ayarlanabilir veya ayarlanamayan), sleeve gastrektomi, malabsorbsiyon prosedürleri (biliopankreatik diversiyon, duodenal switch) ve dikey bantlı gastroplasti. Gastrik bypass prosedürü mideyi bölmek ve küçük bir gastrik kese oluşturmaktır. Yeni gastrik kese, kendi küçük bağırsağınızın, Y-şekilli bir ekstremiteye (Roux-en-Y gastrik baypas) yerleştirilen çeşitli uzunluklarına bağlanır. Laparoskopik gastrik bant, midenin üst kısmı etrafında kemer veya yaka yerleştirmeyi içerir. Bu küçük bir kese ve alt mideye sabit bir çıkış oluşturur. Ayarlanabilir bant steril salinle doldurulabilir. Salin eklendiğinde, mideye çıkış daha küçük hale gelir ve bu da gıdanın kese dışına çıkmasını engeller.
Tüp mide ameliyatında midenin en az% 75’inin alınmasını gerektirir. Bu, midenin hacim kapasitesini düşürür. Malorbsorbsiyon ameliyatları, kalorilerin bağırsaklardan emilimi azaltılarak kilo kaybına neden olur. Bu işlemler, midenin boyutunu azaltmak ve bağırsakların çoğunu atlamaktır.
Dikey bantlı gastroplasti, çıkışın alt mideye kısıtlanmasını sağlayan küçük bir kese oluşturmayı içerir. Çıkış, bozulmayı ve genişlemeyi önlemek için bir parça mesh (ekran) ile takviye edilmiştir. Farklı ameliyat yöntemleri arasında seçim yapmak, cerrahın hastanın yeme alışkanlıklarını ve tercihini içerir.
Laparoskopik yaklaşımın avantajları şunları içerir:
• Ameliyat sonrası ağrı azalır
• Hastaneye kısa süreli kalış
• Daha az yara komplikasyonu
• İşe daha hızlı geri dönüş
• Geliştirilmiş kozmetik
Laparoskopik Obezite Cerrahisi Kimler için Uygundur?
• Vücut Kitle İndeksi (VKİ) ≥ 40 kg / m2 veya BMI ≥ 35 kg / m2 olan, en az bir obezite ile ilişkili durum (tip II diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi, vb.) Olan hastalar.
• Hastaların morbid obezite için metabolik (enerjinin kimyasal olarak parçalanması) veya endokrin (hormon) nedenleri bilinmemelidir.
• Hastaların kilo vermeden yararlanabilecekleri objektif olarak ölçülebilir bir komplikasyon (fiziksel, psikolojik, sosyal veya ekonomik) olması gerekir. Bu, hipertansiyonu (yüksek kan basıncı), şeker hastalığını (kandaki fazla şekeri), kalp hastalığını, solunum problemlerini veya akciğer hastalığını, uyku apnesini (horlamayı) ve artiriti de içerir.
• Hasta şüpheli riskler ve komplikasyonlar da dahil olmak üzere önerilen cerrahi prosedürün tam önemini anlamalıdır.