Şeker hastalığı, en sık görülen rahatsızlıklar arasına girdi. Birçok kişinin muzdarip olduğu hastalık, beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite yetersizliği gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkabiliyor. Bazı genetik faktörler de hastalığa yakalanma riskini artırıyor. Tip 1 ve tip 2 şeklinde ayrılan diyabet hastalığının tip 1 modelinde, insülin az veya hiç üretilmiyor. Tip 2 modelinde ise, insüline karşı bir direnç söz konusu olabiliyor. Her iki diyabet türü de, her yaştan insanda görülebilir.
Şeker hastalığının zararı nedir?
İşin en önemli kısmı burasıdır. Şeker hastalığına yönelik yanlış birtakım algılar mevcuttur. Hastalığın tehlikeli olmadığına dair kanaatler var. Ama bu algı doğru değildir, ölümlerin önemli bir oranı, şeker hastalığından kaynaklanan rahatsızlıklar nedeniyledir. Yani ana sebebi, şeker hastalığıdır. Kanda şeker oranının artması ve bunun dengelenememesi, zehir etkisi meydana getirebilir. Şeker komasına girilmesi muhtemeldir. Bu gerçekleşmese bile, hücreler tahrip olur. Organlar beslenemez ve fonksiyonlarını icra edemez hale gelir. Bunun nedeni ise, şekerin damarları tahrip etmesi ve tıkanmaya neden olmasıdır. Kan, organları besleyemez duruma gelir. Vücut, güçten düşebilir. Gözlerde, kalpte, ayaklarda, damarlarda ve böbreklerde önemli rahatsızlıklar baş gösterir.
Şunun bilinmesi lazımdır, şeker hastalığı kandaki şeker oranının yükselmesi şeklinde küçümsenemez. Çünkü şekerin vücudu tahrip etmesi gibi bir gerçek ortadadır. Eğer müdahale edilmez ve kontrol altına alınmaz ise, ölümcül rahatsızlıkların ortaya çıkması mevzu bahis olabilir. Mesela, şekerden dolayı böbreklerin tahrip olması, vücuttaki fazla sıvının atılmasını zora sokabilir. Bu da, diyalizle yaşamanıza neden olur. Ayrıca, kan basıncını da bozulur ve kalp krizi riski artabilir.
İşte belirtiler
1. Aşırı su tüketme isteği
Sürekli su içmenize rağmen su içme eğiliminizin devam etmesi, kandaki şeker oranının yükselmesidir. Bu su, kandaki şekerin dengelenmesi için kullanılır. Karaciğerde toplanır ve daha sonra idrar ile atılır.
2. Sık sık idrara çıkma
İnsilün üretilmeyince veya insülin direnci olunca, kandaki şekerin hücrelere enerji olarak aktarılmasında su kullanılır. Bunun için karaciğerde su toplanır ve bu su daha sonra idrarla dışarı atılır. Bu sık sık yaşanan bir döngü haline gelebilir.
3. Aşırı yemek yeme eğilimi
Öğünleri atlamamanıza rağmen halen kendinizi aç hissediyor ve sürekli bir şeyler atıştırmaya ilgi duyuyorsanız, kandaki şeker oranınız yükselmiş olabilir. Bu da, şeker hastalığının önemli bir göstergesidir. Bir oturuşta, daha önce yemediğiniz kadar yemeği yiyebilirsiniz.
4. Yorgunluk
Kandaki şeker, enerji için kullanılır. Ancak bunun için insülinhormonunun kullanılması lazımdır. Şeker hastalarında bu durum gerçekleşmez. Kandaki şeker, hücrelere geçirilemediği için ise, vücut yorgun olur. Kronik hale gelen aşırı yorgunluk hali, şeker hastalığının bir göstergesidir.
5. Görme yetisinde bozulma
Şeker, görme yetisine de etki eder. Ancak görme yetisini doğrudan şekere bağlamak yanlış olabilir. Yukarıdaki belirtilerle birlikte görme yetisinde de bozukluk varsa, şeker hastası olabilirsiniz.