Şeker hastalığı hafife alınacak bir hastalık değildir. Bu nedenle, kan testi yaptırmak ve kandaki şeker oranını ölçtürmek gerekiyor. Çıkacak değerlere göre kendinizi şeker hastalığından korumak için bir program uygulamaya başlamasınız. Şeker hastalığından korunmak için de geçerli birçok neden var. Başta, kandaki şekerin yüksek olması demek, birden fazla organın zarar görmesi anlamına geliyor.
Diyabet giderek yaygın hale geliyor
Şekerin hangi organlara zarar verdiğine geçmeden önce şunu ifade edelim: Şeker hastalığı, giderek yaygın hale geliyor. Önceden yaşlı kişilerde rastlanılan hastalık, şimdi, gençlerde de sıklıkla görülen rahatsızlık arasına girdi. Nedeni ise, beslenme alışkanlıklarının bozulmasıdır. Çok ufak yaşlardan itibaren işlenmiş gıdalar alınıyor. Özellikle fast food türü gıdalar, şeker hastalığına davet çıkarıyor. Hareketsiz yaşam da şeker hastalığının bir başka nedeni arasında. Sigara ve alkol gibi alışkanlıklar da, şeker hastalığını tetikliyor.
Hangi organlar zarar görüyor?
Kandaki şeker düzeyini ayarlayan pankreastır. Salgılana insülin ile, kandaki şeker hücrelere aktarılıyor. Bu işlev herhangi bir nedenden dolayı bozulabiliyor. Vücut, pankreasın ürettiği insüline direnç gösterebiliyor. Ya da, insülin üretilemiyor. Bu zincirin bozulması, kandaki şeker oranının giderek artmasına neden oluyor.
Damarlar zarar görüyor
Damarlar, organların beslenmesi için kan taşıyıcı kanallardır. Bu kanallardaki şekerin artması, damarın kaygan zeminine zarar veriyor. Bu zeminin zarar görmesiyle kandaki yağlar damarlara yapışıyor. Damar tıkanıklığı meydana geliyor. Kalp damarları, kılcal damarlar zamanla tıkanmaya başlıyor. Bu tıkanmanın başlaması, organların zarar görmesinin önemli bir nedenidir. Bir başka nedeni de, kandaki şekerin hücrelere aktarılamamasıdır. Hücrelerin yaşaması için enerji gerekiyor. Enerji ise, şekerden elde ediliyor. Kandaki şeker, hücrelere geçemeyince hücreler ölüyor. Bu da, organların fonksiyonlarını bozuyor.
Böbrekler etkileniyor
Şekerin etkilediği en önemli organlardan birisi, böbrektir. Böbreğin zarar görmesi, sindirim sistemi problemlerinin ortaya çıkmasına neden oluyor. Ayrıca, kandaki basınç dengesini de düzenleyen böbrek, bu vazifesini yerine getiremiyor. Bu da, yüksek tansiyona neden oluyor. Kalp krizi riski artıyor. Kalp hastalıkları ortaya çıkıyor.
Görme yetisi bozulmaya başlıyor
Kandaki şekerin damarları hasara uğratması nedeniyle, kılcal damarlar tıkanıyor. Bu tıkanmanın etkisinin en çok hissedildiği yer, gözlerdir. Şeker hastalığına bağlı görme yetisinin bozulması ve daha ileriki safhalarda ise, görme yetisinin kaybedilmesi söz konusu olabiliyor. Tıkanma, ayak damarlarında da önemli komplikasyonlara neden oluyor. Bunların başında yürümede zorluk geliyor. Bacakta açılan yaraların iyileşmesi uzun sürüyor.
Şeker hastalığının etkilediği farklı azalar da var. Kılcal damarların tıkanması beyin fonksiyonlarının kaybedilme riskini artırıyor. Beyin damarlarında meydana gelen ufak tıkanmalar neticesinde kısmı felç söz konusu olabiliyor. Şekerin kontrol altına alınmaması halinde kişinin ölümüne neden olması muhtemel bir durumdur.