Şeker hastalığı, insan hayatını olumsuz etkileyen rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Birden fazla hastalığa davet çıkarmış olması nedeniyle şeker hastalığının erken teşhis edilmesi ve müdahalede gecikilmemesi önem ifade ediyor. Ancak hastalıkla ilgili bilincin henüz oluşmaması, müdahale imkanlarını da ortadan kaldırıyor. Birçok kişi, hastalığın ilerleyen safhalarında tedavi yöntemlerini uygulamaya başlıyor. Bu aşamaya gelindiğinde ise, şekerin farklı zararları hissedilmeye başlanıyor.
Şeker nasıl zarar veriyor?
Şeker denilince, masum bir algı ortaya çıkıyor. Ancak durum, sanıldığı gibi değildir. İnsülin hormonu üretimi az olduğunda veya üretilmesine rağmen etkisiz kaldığında, kandaki şeker oranı olması gerekenden daha fazla bir oranla varlığını sürdürüyor. Kandaki şeker miktarının oldukça fazlalaşmaya başlaması, damar yapısının tahrip edilmesi sonucunu ortaya çıkarıyor. Bu da, yağ gibi dokuların damarlara yapışmasına ve dolayısıyla damar tıkanıklığına neden olabiliyor.
Şekerle beliren hastalıklardan bazıları
Kılcal damarların daha erken tıkanmaya başlaması, göz bozuklukları, felç ve ayaklarda birtakım rahatsızlıkların oluşmasına neden oluyor. Aynı şekilde, böbreklerdeki kılcal damarlar da tıkanabilir. Bu durum, böbreğin görevini yerine getirmesini engelliyor. Böbrek, vücuttaki fazla suyun dışarı çıkarılması için bir süzgeç vazifesi görür. Vücuda faydalı şeylerin korunmasını, diğerlerinin ise, vücut dışına transferini sağlar. Bu döngünün bozulması, böbrek yetmezliğine neden olur ve kişi diyalize bağlı bir hayat yaşamak zorunda kalır.
Böbrek hastalığı ciddi bir mesele midir?
Şeker hastalığına bağlı olsun veya olmasın böbrek yetmezliğinin ciddi bir rahatsızlık olduğunun bilinmesi lazımdır. Bu rahatsızlıkla muzdarip olmamak açısından başta şeker hastalığına neden olan beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerekiyor. Böbrek rahatsızlığına muhatap kalan kişiler, kalp ve damarla ilgili problemler de yaşayabilir. Bunun nedeni, böbreklerin kan basıncını ayarlamaya yardımcı olmasıdır.
Kansızlık ortaya çıkabilir
Bu basıncın dengelenememesi durumunda kalp ve damarda hastalıklar meydana gelebilir. İnme ve kalp krizi riski artmaya başlar. Yine böbrek, kırmızı kan hücrelerinin üretimine de yardımcı olur. Ancak zarar görmesi halinde kırmızı kan hücresi üretiminde bozulmalar meydana gelir. Bu hücreler, oksijenin kan yoluyla organlara taşınmasını sağlar. Üretilememesi halinde ise, kansızlık medyana gelebilir.
Kemiklerde zayıflamanın meydana gelmesi
Böbreklerin zarar görmesi nedeniyle kemik dokusunda da bozulmalar meydana gelebilir. Kalsiyum, kalp ve damar gibi yerlerde işlenmeye ve depo edilmeye başlar. Bu durum, kalp krizi ve damar hastalıklarına neden olur. Kemiklerin ihtiyacı olan kalsiyuma erişmemesi, zayıf düşmeleri sonucunu ortaya çıkarır. Şunu söyleyebiliriz. Böbrek hastalıkları ölümle sonuçlanabilir. Dolayısıyla, kesinlikle tedavi edilmesi elzemdir.
Sonuç olarak, şeker hastalığı ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Ailesinde şeker hastası olan kişilerin daha fazla dikkat etmesi gerekir. Kan testleriyle, şeker hastası olup olmadığınızı anlayabilirsiniz. Bu hastalığa yakalanmamak için ise, beslenmenize dikkat etmeniz gerektiğini asla unutmayın. Egzersizle sağlıklı yaşamın kapısını aralayabilirsiniz.