Çağımızın önemli bir hastalığı olarak gün yüzüne çıkan diyabet, diğer adıyla şeker hastalığı, birçok hastalığı tetikleyen kronik bir sorundur. Özellikle ailesinde şeker hastası bulunan, kilolu olan ve az hareket eden kişilerin hastalığa yakalanma riski artıyor. Zayıf kişiler, hareketli olanlar için de risk söz konusudur. Bilinçli bir yaşam formuyla şeker hastalığından korunmak ise, mümkündür.
Şeker hastalığının zararları
Her hastalık zararlıdır; ama şeker hastalığı ölümcül hastalıklara davetiye çıkaran büyük bir hastalıktır. Ancak şeker hastalığı küçümsene ve sanki tehlike yaratmayan bir hastalık gibi görünüyor. Bu algı, hastalıkla ilgili mücadeleyi zayıflatıyor ve hastalığın ilerlemesi; damarları, organları, görme yetisini, yürüme sistemini ve daha birçok rahatsızlığı beraberinde getiriyor. Kişinin hayat kalitesini, felce uğratıyor.
Kandaki şeker miktarının insülin ile hücrelere aktarılamaması, hücrelerin yaşamlarını devam ettirememesine neden oluyor. Bu da, organların işlevini kaybetmesi anlamına geliyor. Böbrek yetmezliği, kalp ve damar hastalıkları gibi hastalıklar meydana geliyor. Kanda biriken şeker, damarları zımparalıyor ve damar içerisindeki kaygan yüzey ortadan kalkıyor. Bu ise, yağ gibi yapışıcı maddelerin damarları tıkamasına neden oluyor. Başta kılcal damarlar tıkanıyor ve başta bacaklar olmak üzere; göz gibi azalar kaybedilebiliyor.
Şeker hastalığının zararlarını saymak, işimizi uzatır. Bu hastalıktan korunmak için yapılması gerekenleri not edelim:
1. Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak işin başını çekiyor. Karbonhidratı azaltmak öncelikli yapılması gerekenler arasındadır. Lifli gıdalar tüketmek gerekiyor. Baklagiller, meyveler ve sebzelere ağırlık vermek icap ediyor. İşlenmiş gıdalardan uzak durmak, hastalığa yakalanmamak için önemlidir. Sigara gibi alışkanlıklar da bırakılmalıdır.
2. Katı yağlardan uzak durmak gerekiyor. Özellikle fazla kilolu kişilerin margarin yağlarından uzak durmaları lazımdır. Tereyağı tüketilebilir; ama abartmamak gerekiyor. Kırmızı ve beyaz et gibi ürünleri kızartmak yerine, ızgara da pişirmeye dikkat edilmelidir.
3. Düzenli egzersiz yapmaya önem vermek gerekiyor. Kandaki şekerin hücrelere aktarımını kolaylaştıran, kan şekerini dengeleyen, beyin kimyasını düzenleyen ve stresi azaltan egzersiz, sağlıklı beslenme kadar önemlidir. İşten eve, evden işe giden ve masa başı işe sahip kişiler risk altındadır. Bu kişilerin haftada 4-5 gün, en az yarım saat egzersiz yapmaları lazımdır.
4. Stresten kaçınmak da önemlidir. Bu nedenle, gün içerisinde 10-15 dakikalık meditasyonları alışkanlık haline getirilmelidir. Stresten kaçınmak için değişik aktivitelere katılım gösterilmesi iyi olabilir. Böylece, ruh sağlığı daha iyi olur.
5. Uykunun iyi alınması ve vücudun dinlenmiş olması gerekiyor. Uykudaki huzuru bozan nedenleri belirleyip, ortadan kaldırmak önemlidir. Eğer, uyku apnesi gibi durumlar söz konusuysa, tedavi edilmelidir.
Şeker hastalığından korunmak için mevcut yaşam formunu değiştirmek gerekiyor. Bunu hemen başarabilmek ise, kolay değil. Ama ertelemeden plan yapmak ve şeker hastalığına neden olacak alışkanlıklardan kurtulmak lazımdır.