Toplumda şeker hastalığı olarak nitelendirilen diyabet rahatsızlığı, hem dünya genelinde hem de Türkiye’de artış göstermektedir. Diyabet hastalığı beraberinde birçok sorunu da getirmektedir. Bu nedenle diyabet hastalarının dikkatli olması ve bu durumu önemsemesi gerekmektedir. Şeker hastalığı özellikle de kilo problemi olan kişilerde görülmektedir. Kilo artışı nedeni ile vücutta insülin direnci oluşmaktadır. Bu da şeker oranının normal seviyelerden daha üst seviyelere çıkmasına neden olur.
Şeker hastalığının tedavisi için öncelikle hastaya diyet programı uygulanır. Daha sonra ilaç tedavisi ile diyet desteklenir ve diyabetin etkileri azaltılmaya çalışılır. Ancak yapılan tedaviler olumlu sonuç vermez ise şeker hastalığı ameliyatı yöntemine başvurulmaktadır. Ancak bu tedavinin doğru kişilere yapılması önemlidir.
Metabolik Cerrahi Kimlere Yapılır?
Tip 2 diyabet hastaları için uygulanan cerrahi yöntem yani metabolik cerrahi herkese yapılmamaktadır. Yalnızca Tip 2 diyabet hastalarına uygulanan bu tedavi yönteminde bazı ön araştırmaların yapılması gerekmektedir.
Bütün tedavi yöntemlerine rağmen olumlu sonuç alınamayan kişilere cerrahi yöntem uygulanabilir. Tip 2 diyabet hastalığında vücudunuz insülin üretmektedir. Ancak üretilen bu insülin kullanılamaz. Yapacağımız işlem ile vücudun kullanamadığı insülin kullanılmaktadır.
Ameliyat öncesinde pankreasın insülin üretme seviyesi değerlendirilir. Bu seviyenin korunmuş olması önemlidir. Bu nedenle rezervlerin değerlendirmesi yapılarak hastalar belirlenir. Rezervleri korunmuş olan hastalara metabolik cerrahi uygulanmaktadır.
Metabolik Cerrahi Nasıl Yapılmaktadır?
Şeker hastalığı için uygulanan ameliyat, obezite cerrahisi için uygulanan ameliyatları içermektedir. Tüp mide, bypass ve duodenal switch yöntemleri bu ameliyatların kapsamındadır. Bu ameliyat yöntemlerinden hangisinin hangi hastaya uygulanacağı ön kontroller sonrasında
belirlenmektedir.
Metabolik cerrahi tedavisi kapalı yöntem ile gerçekleştirilmektedir. Vücuda yerleştirilmiş olan kalem inceliğindeki aletler ile vücuda girilir ve istenilen operasyonlar kolay bir şekilde gerçekleştirilir. Açık cerrahi işlemlerinde büyük kesiler vardır. Ancak bu işlemde kesi olmadığı için operasyon sonrasında hastada iz görülmez ve ağrı hissedilmez.
Ameliyat Sonrası Dönem
Kapalı bir şekilde yapılan metabolik cerrahi sonrası iyileşme süreci daha kısadır. Bunda kesi olmamasının büyük etkisi vardır. İşlem usta ellerde yapılmalıdır. Çünkü önemli bir operasyon olan metabolik cerrahinin dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir.
İşlemin başarılı olması ile aynı gün hastalar su içmeye başlamaktadır. İlk günlerde beslenmeye de dikkat edilmelidir. Operasyondan 3-4 gün sonra sıvı besinler ile beslenmeye başlanabilir. 6 ay kadar bu şekilde beslenmeye dikkat edilir. 6 ay sonrasında ise artık sebze yemekleri de yenebilir.
Ameliyattan sonra ilk 3 hafta alışma süreci olarak değerlendirilir. Daha sonra hem vücut hem bünye bu duruma alışacağı için normal hayata dönme süreci de hızlanmaktadır. Ortalama olarak 2 ay sonra hastanın uykusu düzene girer ve beslenmesi de normale döner. Metabolik cerrahide başarı oranı ortalama olarak şu şekildedir:
Bypass ameliyatlarında % 85
Tüp mide ameliyatlarında % 70
Duedenal switch ameliyatlarında % 90