Günümüzde en çok rastlanılan ve ciddi sonuçlara neden olan şeker hastalığı, diğer organlarda tehlike arz edecek tahribata yol açabilmektedir. Vücudun ihtiyacı olan glikozun üretilememesi sonucunda diğer organların zarar görmesine neden olmaktadır. Böbrek yetmezliği, görme bozuklukları hatta körlük, bu hastalığın en kötü yan etkilerindendir. Pankreas, bu hastalığın merkezidir. Bu organ yeterli insilün üretemediği için, diğer organların ihtiyacı olan glikoz üretilememektedir. Bu durumda vücudun belli noktalarında hasar meydana gelmektedir. Kana karışan glikoz da şekerin yükselmesi olarak tabir edilen duruma neden olmaktadır. Sürekli olarak şekerin ölçülmesi gerekir ve bu oranın yükselmesi durumunda gerekli müdahalenin yapılması gerekmektedir.
Hastalığın Tedavisi
Bu kronik hastalığın tedavisinde ilk adım ilaç tedavisidir. İlaç tedavisine cevap veren hastalar için bu ameliyat uygun değildir. Birkaç yıl ilaçlarla tedavi olan ancak pankreasın insilün üretimi gerçekleşmeyen hastalarda ameliyat uygundur. İn sülünün üretimi veya yetersiz üretimi, şeker hastalığı ameliyatı tedavi yönteminin gerekliliğini göstermektedir. İlaç tedavisinin cevap vermemesi organların zarar görmesine neden olacaktır.
Hastalığın Ameliyatı
Bütün ameliyatlarda olduğu gibi bu ameliyatta da ilk aşama anestezidir. Anestezide kalp hastalıkları, tansiyon hastalıkları ve böbrek hastalıkları önemli konulardır. Hastanın bünyesi ameliyata uygun olmalıdır. İlaç tedavisinin de olumlu sonuç alınıyorsa, ilaç tedavisi devam etmelidir. Ameliyatta pankreasın yeniden insilün üretmesi hedeflenmektedir. GLP-1 hormonunun etkinliği artırılarak insilün üretimi gerçekleştirilmektedir. Yaklaşık dört veya beş saat süren ameliyat, yüzde doksan başarı sağlamaktadır.
Her ameliyatta olduğu gibi belli bir risk oranı vardır. Ancak bu ameliyattaki risk oranı oldukça düşüktür ve başarı oranı çok yüksektir. Şeker hastalığı dışında ciddi rahatsızlığı olan hastalarda risk oranı yüksektir. Risk oranı konusunda doktorunuz anestezi sonrası size gerekli bilgileri verecektir. Kalp ve tansiyon gibi bir problemi olmayan kişilerde bu operasyonun başarı yüzdesi yüzde doksanlara kadar rahatlıkla ulaşabilmektedir.
Ameliyatın Sonunda Tavsiyelere Uyulmalıdır
Operasyon sonunda doktorunuzun tavsiyelerini tam olarak uygulamanız, kanama, enfeksiyon ve sıvı akıntısı gibi sonuçları engelleyecektir. Belli bir istirahat süresi vardır. Ağır kaldırma veya ağır iş yapma konusunda doktorunuz size gerekli önerilerde bulunacaktır. Ayrıca belli bir perhiz verilecektir. Perhize de uymanız gerekir. Bütün bu uyarıları dikkate aldığınız zaman kısa zamanda iyileşme gerçekleşecektir. Operasyon sonunda mide bulantısı gibi küçük yan etkiler olabilir. Ayrıca yorgunluk ve halsizlik normaldir. Üç ay sonra şeker hastalığınız tamamen iyileşecektir.
Sosyal Güvenlik Kurumu ameliyatın masrafını karşılamamaktadır. Ancak sonuç olarak bütün vücudunuzu ilgilendiren bir ameliyat olduğu için önemli bir operasyondur. Enfeksiyonel sonuçlarla karşılaşmamak için, hastanın temizliğine dikkat etmesi gerekir. Özellikle kış aylarında grip olan yakınlarınızla uzaktan görüşmeniz daha iyi olur. Operasyon sonrası enfeksiyon kapma riski, yeniden tedavi gerektirebilir. Bu nedenle operasyon sonunda verilen bütün tavsiyelerin tam olarak uygulanması, tedavide başarılı sonuçların elde edilmesi için son derece önemlidir.