Şeker hastalığı teşhisi konulan kişilerin ilaçla tedavisi oldukça önemlidir. İnsülin tedavisinin yanı sıra, beslenme alışkanlıkları üzerinde de önemli değişiklikler şarttır. Bu değişikliklere, bitkiler de dahil edilebilir. Çünkü kandaki şeker oranını dengeleyici bitkilerin sayısı oldukça fazladır. Kandaki şekerin vücuda verdiği tahribatı azaltmak için bitkilerden yardım alınması önemlidir. Bu açıdan tavsiye edilen bitkiler ise, şunlardır:
1. Zerdeçal tüketin.
Günde az miktarda tüketilebilir. İltihapları söken bir bitkidir. İçeriğindeki curcim ile, kandaki şeker miktarını da düzenleyebilir. Böylece, aşırı şeker yükselmelerinde yatıştırıcı bir etki meydana getirebilir. Kandaki şekerin fazla yükselmesi, şeker komasının yaşanmasına neden olur. Bu nedenle, yükselen şekerin belirtileri meydana geldiğinde zerdeçal almakta fayda vardır.
2. Zencefil önemli bir bitki türü.
Zencefil üzerinde yapılan incelemeler, kan şekerini düzenleyici etkisinin olduğunu ortaya çıkardı. Aynı zamanda da, soğuk algınlığı gibi durumlarda da kullanılabilir. Aç karnına alınabilir. Yemeklere katılabilir veya demlenebilir.
3. Tarçın kandaki şekeri düşürüyor.
Tarçın, her evde bulunan bir bitkidir. Ancak faydaları pek bilinmez. Kan şekerini dengeleyici bir özelliği var. Ayrıca, bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Kışın saleple, yazın ise, değişik meşrubatların içerisine bir tutam eklenerek tüketilebilir.
4. Siyah köri bitkisi.
Sadece kan şekerini düzenleyen bir bitki değildir. kandaki yağ oranını da dengeleyebilir. Şeker hastalığının yol açtığı damar tıkanıkları için iyi gelebilir. iltihapları sökücü etkisi vardır. Vücut içerisindeki zararlı bakterilerle de savaşan bitki sayesinde hastalıklardan korunmak da mümkündür.
5. Aloe vera bitkisi.
Kozmetikte de kullanılan bir bitkidir. Cilde oldukça faydası vardır. Suyunun ise, kan şekerini dengelemesi mümkündür. Salatalara katılabilir veya doğrudan içilebilir.
6. Berberin bitkisi.
Fazla tüketimi, karın şişkinliğine neden olabilir. ama az tüketildiği zaman kandaki şeker ve yağ oranını azaltabilir. Damar tıkanıklarına iyi gelebilir. Karın ağrısı da, fazla alınması halinde görülebilecek yan etkilerinden birisidir.
7. Yaban mersini çayı.
Yaban mersini, beyin fonksiyonlarını düzenleyen önemli bir meyve türüdür. Ancak kan şekerini dengeleyici etkisinden de söz edilmesi lazımdır. Yaban mersini çayı tüketildiğinde, kandaki şeker oranı dengelenebilir.
Şeker hastalığına olumlu etki eden farklı bitkiler de var. Ancak en çok tercih edilenleri yukarıda sayılanlar…
Bitkiler yeterli midir?
Asla değildir. İnsülin gibi tedavi şekillerinin asla aksatılmaması lazımdır. Bununla beraber, egzersiz de önemlidir. Kandaki şekerin hücrelere geçmesi için egzersizin önemli bir işlevi vardır. Kandaki şeker miktarının sağlıklı bir şekilde dengelenmesi için spor şarttır. Böylece, vücut enerjik kalabilir. Şekerin hücreler tarafından kullanılamaması ise, yorgunluğa neden olabilir. Ayrıca, şeker koması gibi vakalar da yaşanabilir. Bu nedenle düzenli egzersiz takvimi uygulamak gerekiyor.