Modern hayatın en fazla rastlanılan rahatsızlıkları arasında şeker hastalığı yer alıyor. Bunun sebebi, işlenmiş gıdaların insan sağlığına zarar vermesidir. Ayrıca, hareketsiz bir yaşam modelinin söz konusu olması da, birçok kişinin şeker hastalığından muzdarip olmasına neden olabiliyor. Beslenme alışkanlığına ve sağlıklı yaşam için egzersiz yapmaya önem veren kişilerin şeker hastalığına yakalanma riski oldukça düşüktür. İki tip diyabet vardır. Bunların ilki, genç yaşlarda görülebilen ve bazı hastalıklardan dolayı insülin üretimin durması sonucu oluşan diyabettir. Diğeri ise, en çok görülen diyabet modelidir; orta yaşlardan itibaren ortaya çıkabilir.
Diyabetin bulgularına dair
Obezite gibi vakaların artmaya başladığı dönem içerisinde şeker hastalığının da artığından söz edilmesi gerekiyor. Aşırı kilolu kişiler, risk altındadır ve karbonhidrat ağırlıklı beslenen kişilerde de, şeker hastalığının görülmesi muhtemeldir. Şeker hastalığı bulunan kişilerin aşırı yemek tüketmesi, idrara çıkması, halsizlik, yorgunluk gibi sendromlar yaşması, hastalığın ilerlediğine dair bulgular arasındadır. Ancak kişi, bu bulgulardan yola çıkarak hasta olduğu kanısına hiçbir zaman varamaz. Çünkü şeker hastalığı, herhangi bir ağrı ve benzeri bir acı yaşatmaz. Bu da, hastalığın giderek yayılmasına ve damarları tahrip etmesine neden olur. İlerleyen hastalığın yaşattığı sorunlar ise, hayat kalitesini olumsuz etkilemeye başlar.
Peki şekerin ne gibi zararı vardır?
Şeker hastalığı hakkında bilgi eksikliği, hastalıkla ilgili mücadelenin de önünü tıkayan bir nedendir. Birçok kişide görülen bir rahatsızlık kanısı ve algısı, hastalığa karşı bakış açısını oldukça iyimser bir kulvara çekebiliyor. Halbuki, kalp ve damar rahatsızlıkları, felç gibi birçok ölümcül hadisenin arkasındaki asıl neden, şeker hastalığıdır. Bunun tam olarak ifade edilememesi ve anlaşılamaması nedeniyle hastalıkla ilgili tedavi yolu kriz anına denk geliyor. Burada, şeker hastalığının verdiği birtakım zararlardan bahsedeceğiz.
1. Kandaki şeker oranının dengelenememesi durumunda damarlar tahrip olur. Damarın sahip olduğu kaygan zemin, zımpara görevi gören şeker tarafından tahribata uğrar. Bu da, yağ gibi yapışkan minerallerin damarları tıkamasına neden olur. Bu tıkanma, kılcal damarlarda daha erken gerçekleşir. Kanın dokulara ulaşamaması nedeniyle de, organlarda rahatsızlıklar başlar.
2. Kılcal damarların etkilenmesi, oldukça riskli durumların ortaya çıkmasına neden olur. Beyindeki damarların tıkanması sonucu felç, kalptekilerin tıkanması sonucu, kalp rahatsızlıkları, gözlerdekilerin tıkanması sonucu ise, görme yetisinin yitirilmesi ortaya çıkabilir.
3. Yine şeker hastalığının ortaya çıkardığı rahatsızlık olarak böbrek yetmezliğinden bahsedilebilir. Bu durum, kişinin diyalize mahkum bir hayat yaşamasına neden olabilir.
Şeker hastalığının yol açtığı sorunlar kroniktir. Ölümcüldür ve kesinlikle tedavi edilmeye muhtaçtır. Yaşam kalitesini doğrudan etkileyen şeker hastalığı hakkındaki bilinç, yukarıdaki zararların da hayatınızdan uzak tutulmasını sağlayacak bir yaşam biçimine sahip olmanızı mümkün kılabilir. Bunun için, doğru beslenme, egzersiz, hareketli yaşam biçimi ve sigara gibi alışkanlıkların terk edilmesi gerekiyor.