Şeker hastalığı giderek yaygınlaşıyor ve tüm bireyler için risk oluşturuyor. Hastalık birden fazla nedene bağlı olarak görülebiliyor. Ailesinde diyabet hastası olanların hastalığa yakalanma riski yükseliyor. Ancak bu durum, ailesinde şeker hastası olmayanları riskten kurtarmıyor. Aynı şekilde, ailesinde şeker hastası olan kişilerin de şeker hastası olacağını ifade etmiyor. Çevresel faktörlerin etkisi, çok daha önemlidir.
Kaç tip diyabet var?
Aslına bakıldığında diyabetin tam olarak neden meydana geldiğinin anlaşılamadığını ifade edebiliriz. Tip 1 diyabet, çocukluktan itibaren gelişebilen bir rahatsızlıktır. İnsülin hormonu üreten hücrelerin tahrip olmasıyla ortaya çıkıyor. Ufak yaşlardan itibaren neden hücrelerin tahrip olduğu ise, halen cevaplanabilmiş değildir. En sık görünen diyabet ise, Tip 2 diyabettir. Yeteri kadar insülin üretilmesine rağmen, kandaki şekerin hücreler tarafından kullanılması sağlanamıyor. Buna neden olan faktör de cevaplanabilmiş değildir.
Şeker hastalığının belirtileri nelerdir?
Şeker hastalığının birkaç tane belirtisi var. Belirtilerin hepsi veya birkaçı görülebilir. Sıkça idrara çıkma, aşırı su tüketimi, yorgunluk, ciltteki yaraların geç iyileşmesi, görme bozuklukları, yürüme de zorluk gibi hastalığın ilerlemesiyle ortaya çıkan değişik semptomlar var. Kimilerinde bu belirtiler, çok daha sonra ortaya çıkabilir. Belirtilerin geç ortaya çıkması, hastalığın ilerleyişini durmama riskini zora sokuyor. Hastalığın ilk evresi, tedavi için en önemli aşamadır.
Şeker hastalığını durdurmak
Şeker hastalığını durdurmak için erken teşhis gerekiyor. Hastalığın ilerlemesinden sonraki süreçte müdahale edilmesi olumlu sonuçlar vermiyor. Sadece kandaki şeker düzeyinin belli bir oranda tutulabilmesi için ilaçlar kullanılıyor. Vücudun tahrip olması ise, beraberinde birden fazla rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden oluyor. Hastalığın ilk evresinde yağılan müdahalelerle, şeker hastalığın ilerlemesini durdurabilmek mümkündür.
Bunun için kişin hayatında uyması icap eden kurallar var. Öncelikle doğru bir beslenme alışkanlığının kazanılması lazımdır. İkinci olarak ise, egzersiz yapılmalıdır. Şeker hastalığının önemli nedenleri arasında hareketsiz bir yaşam tarzı yer alıyor. Egzersiz, kandaki şekerin dengelenmesini sağlayan önemli bir aktiviteyi karşılıyor. Beslenmede ise, lifli gıdaların tüketiliyor. Yapay şekerin yer aldığı, yüksek karbonhidrat içeren gıdalardan uzak durulması gerekiyor.
Sigara ve alkol gibi alışkanlıkları olanların şeker hastalığına yakalanma riskleri yüksektir. Gazlı meşrubat tüketenler, fast food tarzı gıdayı tercih edenler şeker hastalığına davetiye çıkarıyor. En riskli gruplar arasında kilolu kişiler vardır. Bunlarla beraber, hareketsiz bir çalışma temposu içerisinde olanlar da risk altındadır. Masa başı işe sahip kişilerin egzersiz yapmaya önem vermeleri lazımdır.
Gizli şekerin tespit edilip, erkenden müdahale edilmesiyle göz, böbrek, kalp ve damarlar, yürüme zorlukları, cilt gibi birçok hastalıktan da kurtulabilmek mümkündür. Bu nedenle, kan şekeri ölçümlerinin yapılması ve şeker oranının fazla çıkması halinde sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanılması gerekiyor. Ayrıca, düzenli aktivite ve sporla şeker hastalığını önlemek lazımdır.