Halk arasında genellikle şeker hastalığı olarak adlandırılan diyabet pankreasın vücut için gerekli olan insülini üretememesi sonucu ortaya çıkıyor. Ayrıca pankreasın insilün üretmesine rağmen gerektiği gibi kullanamıyor olması da şeker hastalığını ortaya çıkaran bir sebep olarak karşımıza çıkıyor.
Halsizlik ve yorgunluk gibi şikayetler ile kendini belli etmeye başlayan bu rahatsızlıkta hastalar uyuşma, karıncalanma ya da bulanık görme gibi sorunlar ile de mücadele etmek durumunda kalırlar. Bu rahatsızlıkla mücadele edebilmenin bazı yolları bulunuyor. Bunların başında da şeker hastalığı ameliyatı geliyor.
Kimler Şeker Hastalığı Ameliyatı Olabilir?
Şeker hastalığı hastaların yaşam kalitesini büyük oranda düşüren bir rahatsızlıktır. Ayrıca bu hastalık tedavi edilmezse vücudun diğer organlarında da zaman içerisinde istenmeyen sıkıntılara yol açacaktır. Hareketsiz yaşamdan strese kadar pek çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkan şeker hastalığı bazı durumlarda ameliyat edilebiliyor.
Hastalarda öncelikle çeşitli ilaçlarla kan şekeri değerleri kontrol altına alınmaya çalışılır. Yapılan tedavilere rağmen kontrol altına alınamayan kan şekerinin yükselmesi durumunda ameliyat söz konusu olabilir. Bunun yanı sıra uygulanan tüm tedavilere rağmen hatta ilaçların düzenli bir biçimde kullanılması durumunda yine de hastalıkta duraklama söz konusu olmuyorsa mutlaka cerrahi müdahale yapılmalıdır.
Hastalık hayati fonksiyonlar arasında sayılabilecek olan böbreklere ve sinirlere etki etmeye başlamış olması durumunda da hasta için en etkili yöntem ameliyattır. Hastalık pek çok hastada görme bozukluklarına hatta bir süre sonra görme kaybına dahi sebep olabiliyor. Bu gibi sorunlara mücadele edebilmek için hastalığın seyri yavaşlatılmalıdır.
Şeker Hastalığı Ameliyatı Kesin Çözüm Olur Mu?
Düzenli bir beslenme yöntemi ile diyabetten korunmak mümkün olsa da bu hastalığa yakalananların tedavilerini ihmal etmemeleri gerekir. Peki, ameliyat sonrası kesin başarılı sonuç alma imkanı bulunuyor mu? Pek çok şeker hastasının en çok merak ettiği konu ameliyatın başarı şansı oluyor.
Şeker hastalarına yapılan cerrahi müdahale sonrasında hastalığın çoğu zaman ortadan kalktığı görülüyor. Ortadan tam anlamı ile kalmıyor olsa da hastalığın oldukça yavaşladığı görülüyor. Bunun yanı sıra hastalığa bağlı olarak başka organlarda gelişebilecek olan komplikasyonlar ise ameliyatın da yardımı ile ortadan kaldırılmış olur.
Ameliyat sayesinde vücudun insülin üretmesi sağlanıyor. Böylelikle vücut üretilen bu insülini de gerektiği gibi yani doğru bir biçimde kullanma imkanı yakalamış oluyor.
Cerrahi müdahale her ne kadar yüksek başarıyı beraberinde getiriyor olsa da bunun öncesinde hasta üzerinde ciddi bir araştırma yapmak gerekiyor. Aksi halde ameliyattan beklenen sonuç elde edilemeyebilir.
Her şeker hastasına uygulanan ameliyat aynı değildir. Bu nedenle hasta için doğru ameliyat tercih edildiğinden emin olmak gerekir. Ameliyattan başarı elde etmek için hastanın vücudunun insülin üretimini az miktarda olsa dahi gerçekleştiriyor olması gerekiyor.
Ameliyat ile hastaların insülin iğnesinden ve ilaçlardan kurtulduğu görülebiliyor. Ayrıca pek çok rahatsızlık da ameliyatla son buluyor.