Şeker hastalığı ameliyatı yani diğer bir ismi ile metabolik cerrahi operasyonları erken dönemde birçok hastalık için risk oranlarını düşüyor. Genel olarak şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kolesterol gibi birçok problem şeker hastalığı ameliyatları ile düzelme şansına sahiptir. Bunun dışında ilerleyen dönemde de ameliyattan sonra sinir ucu iltihaplanması ve karaciğer yağlanması gibi ciddi sorunlar için de riskler ciddi oranda düşmektedir.
Şeker Hastalığı Tedavi Edilebilir mi?
Şeker hastalığı günümüzde ve ülkemizde yaklaşık olarak 6 milyon kişiyi ilgilendiren önemli bir sağlık sorunudur. Genel olarak tip 2 diyabet için en ideal çözümlerden biri şeker hastalığı ameliyatı yani metabolik cerrahidir. Ameliyatın başarısı yüzde 90’lara kadar çıkmaktadır.
Şeker hastalığı ameliyatı sayesinde Tip 2 diyabetin tedavisinde yüzde 93, yüksek tansiyonun tedavisinde yüzde 95, kolesterol tedavisinde ise yüzde 94 başarı oranları söz konusudur.Yalnızca bu hastalıklar değil; uyku apnesi gibi ciddi oranda hayat kalitesini düşeren sağlık sorunlarında da tedavi ve iyileşme söz konusu olmaktadır. Metabolik cerrahi yani şeker hastalığı sorunları özellikle uzun vadede sağlık sorunları ciddi oranda çözmektedir. Operasyondan sonra cinsel performans açısından da olumlu sonuçlar elde edilmektedir.
Şeker Hastalığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ameliyat sırasında mide; on iki parmak ve ince bağırsakları kapsayan ve laparoskopik şekilde yapılan bir prosedürle tamamlanmaktadır. İnsülin direncine ve açlığa yol açan hormonlar baskılanır. Bu sayede insülin duyarlılığı ve tokluk hissine yol açan hormonlar uyarılır. Operasyon yaklaşık olarak 3-4 saatte tamamlanır. Hastanın durumuna göre 5 gün kadar hastanede kontrol altında tutulabilir. Genel olarak tip 2 diyabet oldukça karmaşık bir sağlık sorunu olduğu için tedavi oldukça önemlidir.
Şeker Hastalığı Ameliyatı Kimler için Uygundur?
Bu operasyon her şeker hastasına uygulanmaz. Hastanın tip 2 diyabeti mevcut ise ve gerekli şartlar mevcut ise şeker hastalığı ameliyatı uygulanabilir. Şeker hastalığı ameliyatının amacı hastanın kendi vücudundaki bulunan insülinin yeterli bir şekilde kullanabilmesini sağlamaktır. Şeker hastalığı ameliyatında pankreasın işlevini sağlıklı bir şekilde yapması göz önünde bulundurulmakta ve pankreasın kendisine herhangi bir müdahale söz konusu olmamaktadır. Şeker hastalığı ameliyatı yalnızca tip 2 diyabet hastalarına uygulanmaktadır. Bunun sebebi ise bu hastaların vücudunda söz konusu olan insülini yeterli şekilde kullanmasına destek olmak ve pankreası canlandırıp harekete geçirmektir. Tip 2 şeker hastalarında ise vücutta insülin yoktur. Bundan dolayı da bu hastalara bu ameliyat uygulanmaz.
Tip 2 Diyabet için Ameliyat Zorunlu mu?
Tip 2 diyabet hastaları öncelikli olarak gündelik hayat alışkanlıklarını değiştirmelidir. Metabolizmaları sürekli yorgun olan bu hastalar, devamlı olarak ilaç kullanmak durumundadır. Bu ilaçların yan etkileri her hastada farklıdır. Devamlı olarak ilaçları kullanmak, pankreastaki insülin depolarını tüketebilir. Kullanılan ilaçlara rağmen hastalığın ilerlemesi durumunda ya da riskinde en akıllıca çözüm ameliyat olmaktadır. Hastalığın kontrol altında tutulmaması zaman kaybına ve ertelenmiş olan ameliyatın risklerinin artmasına yol açacaktır. Gözde, böbreklerde sinir uçlarında hasar başlaması durumunda cerrahi tedavi düşünülmesi gerekir. Fakat bu aşamada ileri derecede gelişen komplikasyonlar ameliyatı zorlaştıracaktır. Bundan dolayı da hastalık ciddi oranda ilerlemeden ameliyatın yapılması gerekir.
Şeker Hastalığı Ameliyatı Ne Zaman Yapılır;?
Öncelikli olarak uzmanlar hastanın insülin rezervlerini değerlendirmektedir. Bunun için de tahlil ve tetkikler yapılır. İnsülin rezervlerinin korunması ameliyat için oldukça önem teşkil eder. Hasta ilaç kullansa dahi şekeri yüksek olabilir ve hastalık kontrol altına tutulamayabilir. Bu durumda hastanın 18-65 yaş olması halinde doktorlar ameliyata karar vermektedir.
Şeker Ameliyatı için Riskler Nelerdir?
Her ameliyatta olduğu gibi şeker hastalığında da bazı riskler söz konusudur. Tip 2 diyabetin ne durumda olduğu ve ne kadar ilerlediği bu aşamada oldukça önemlidir. Uzmanın alanında deneyimli olması ve ekibi ile birlikte ameliyata karar vermesi gerekir. Tip 2 diyabetin bir hayli metabolik problemleri vardır. Ekip olarak bunlar riskleri ile tartışılır ve ona göre bir değerlendirme yapılarak operasyona karar verilir.