Şeker hastalığı ameliyatı olarak ifade edilen illeal interpozisyon cerrahisi, uygun olan hastalarda başarı oranları oldukça yüksek işlemlerdir. Diyabet cerrahisi kapsamında en önemli unsur; hangi hastaya hangi ameliyatın yapılacağını doğru yöntemlerle tespit etmektir. Şeker hastalığı ameliyatı yalnızca tip 2 diyabet hastalarına uygulanabilen bir ameliyat olup tip 1 şeker hastalarına uygulanmamaktadır. Tip 2 şeker hastalarının hepsine de şeker hastalığı ameliyatı uygulanması mümkün değildir. Bunun başlıca sebebi ise, pankreasın insülin üretme kapasitesinin korunmuş olmasıdır. Bu rezervler değerlendirilerek hastalar ameliyata uygun görülür.Rezervlerin korunmuş olduğu hastalara şeker hastalığı operasyonu yüksek başarı oranları ile uygulanabilir.
Her Tip 2 Diyabet Hastasına Şeker Hastalığı Ameliyatı Uygulanır mı?
Tip 2 diyabet problemi olan her hastada şeker hastalığın düzeyi ve yol açtığı sorunlar aynı oranda olmamaktadır. Bazı hastalarda tip 2 diyabet oldukça uzun zamandır mevcut iken, bazı hastalarda henüz başlamış ya da kontrol altına alınmış olabilir. Bazı hastalarda ise ilaç kullanımına rağmen hastalığın kontrol altına alınamadığı görülmektedir. Bu gibi hastalarda genel olarak isnülin üretme kapasitesi ne yazık ki tükenmiştir. Bu hastalara cerrahi yöntemler ne yazık ki uygulanamaz. Tip 2 diyabet hastalığında şayet hastanın insülin rezervleri tükenmemiş ise ameliyat uygulanması söz konusudur. Şeker hastalığı ameliyatında önemli olan insülin rezervlerinin muhafaza edilmiş olmasıdır. İnsülin rezervleri tükenmiş hastalara bu ameliyat tavsiye edilmez ve genellikle uygulanmaz. Öncelikli olarak tip 2 diyabet hastaları için hastalığın ne zamandır mevcut olduğu ve hastalığın sebep olduğu belirtiler, hastalığın derecesi gibi birçok unsur değerlendirilmektedir. Her şeker hastasının durumu yeganedir. Bundan dolayı da hastaya özel bir tedavi planı yapılmalıdır. Hastanın yaşı, insülin rezervi, insülin dozu, kan şekeri seviyesi hastadan hastaya değişiklik gösterir. İleal İnterpozisyon olarak ifade edilen şeker hastalığı ameliyatı etkisini insülin üretimi mevcut olan kişilerde ortaya çıkar. Kişilerin şeker hastalığı ameliyatı için yapılan analizlerinde, pankreas insülin rezervleri tespit edilir. Buna göre de hastanın ameliyatı olup olamayacağı, olursa hastalığın ne kadar gerileyeceği, hangi ilaçları kullanması gerektiği gibi konular hakkında bilgi sahibi olunabilir.
Vücut İnsülin Direnci Açısından Nasıl Değerlendirilmektedir?
Tip 2 şeker hastalığı yani erişkin tipi şeker hastalığı sebebiyle uygulanacak olan operasyonlar; obezite hastalığı için uygulanan cerrahi işlemlerden farklı bir yapıdadır. Obezite ile mücadele eden kişilere yalnızca kilo odaklı ameliyatlar yapılmaktadır. Ancak obezite problemi yaşayan her hastanın tip 2 diyabetleri için uygulanan şeker hastalığı ameliyatı olması söz konusu değildir. Bunun esas sebebi ise insülin rezervlerinin bu operasyon için yeterli olmaması olmaktır. Obezite cerrahisinin temel amacı kilo kaybının yaşanmasını sağlamaktır. Bunun neticesinde de hastalarda, kilo kaybı sayesinde Tip 2 şeker hastalığı da hafiflemekte ve iyileşme belirtileri göstermektedir. Ancak Tip 2 Diyabeti olan hastaların tamamı obezite ya da morbid obeziteye sahip hastalardan oluşmamaktadır. Günümüzde morbid obezitesi ve Tip 2 Diyabeti mevcut olan kişilerde; obezite cerrahisine başvuran hastaların genel bir çoğunluğunda obezite hastalığından çok, kontrol altına alınması git gide zorlaşan ve yüksek doz insulin gerektirmeye başlayan Tip 2 Diyabet hastalığı nedeniyle obezite cerrahisi uygulanmaktadır. Tip 2 şeker hastalığından mustarip olan kişilerin tedavisi için uygulanan şeker hastalığı ameliyatı yani bir diğer ifadesi ile metabolik cerrahide İleal İnterpozisyon bu gibi hasta gruplarına uygulanan bir ameliyattır. Şayet hasta Tip 2 Diyabet nedeni ile İleal İnterpozisyon (Şeker Hastalığı Ameliyatı) operasyonuna daha uygun ise, o halde kişinin insülin rezervlerini oldukça ayrıntılı bir şekilde analiz edilmelidir. Tip 2 Diyabet ve eğer mevcut ise farklı metabolik sendrom belirtilerinin ne durumda olduğu ve hangi aşamada olduğu ve ne kadar etkili olarak düzeltilebileceği bu rezervlerin analiz edilmesi ile tespit edilmektedir. Şeker hastalığı ameliyatı için hastanın uygun olup olmadığı ise, bu rezervlere göre belirlenmektedir.