Son yıllarda Şeker Hastalığı tedavisi için geliştirilen Cerrahi işlem olarak uygulanan şeker hastalığı ameliyatı hakkında merak edilenleri bu yazımızda soru cevap şeklinde açıklayarak konu hakkında bilinçlenmenizi sağlayacak bilgileri paylaşacağız.
Şeker Hastalığı Ameliyatı Nedir?
Basit olarak tanımlamasına bakıldığında metabolizmada yapılan revize olarak düşünülmelidir. İncebağırsak üzerinde yapılan sistem revizyonu sayesinde pankreasta İnsülün kontrolü sağlayacak etkiyi yapan GLP-1 hormonunun salgılanması arttırmaya yarayan cerrahi operasyonlardır.
Neden Şeker Hastalığı Ameliyatı Olmalı?
Özellikle ilaçlı tedavi yöntemlerinden başarı alınamaması durumunda kontrol edilemeyen insülin dengelemesi için kısa sürede tedavi imkanı sunmaktadır. Kısa süreli tedavi sayesinden diyabet kaynaklı oluşan diğer hastalıklarda da iyileşmeler görülmektedir. Fakat obezite ameliyatı ile şeker hastalığı ameliyatının karıştırılmaması gerekmektedir.
Soru:Kimlere Şeker Hastalığı Ameliyatı Yapılır. Tip-1 Diyabet Hastalarına Şeker Hastalığı Ameliyatı Yapılabilir mi?
Cevap:Operasyonlar sadece Tip-2 diyabet türü olan hastalara uygundur. Tip-1 diyabet hastaları için günümüzde şuan herhangi bir cerrahi operasyon imkanı bulunmamaktadır. Tip-1 hastalarında uygulanmaması sebebi insülinin hiç üretilemiyor olmasıdır. Şeker hastalığı ameliyatı yapılmadan önce hastanın en az üç sene ilaçlı tedavi yöntemlerinden başarı alınamamış olması gerekmektedir.
Şeker Hastalığı Ameliyatı Kimlere Yapılamaz?
Her Tip-2 diyabet hastasına şeker hastalığı ameliyatı yapılacak diye bir kanı doğru değildir. Aşağıda belirttiğimiz sorunlara sahip olan kişilerde şeker hastalığı ameliyatı yapılması uygun görülmemektedir.
• İlaçlı insülin tedavilerinde en az 2-3 sene mücadele edilmemiş ise tedavi yapılması uygun değildir. Tip-2 diyabet hastalığı 3 senelik ilaçlı tedavi süreçlerinde kontrol altına alınabilmektedir.
• Vücut Kitle İndeksi 30’un altında olan hastalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Genelde VKİ 30’un altında olan hastalara operasyon yapılmaz ve ilaçlı tedavi devam edilmesi tavsiye edilir.
• Özellikle böbrek yetersizliği olan ve diğer organlarında aşırı hasar oluşmuş ise Şeker hastalığı ameliyatı uygun olmamaktadır.
• Kalp krizi ve Koroner Bypass riski olan hastalarda şeker hastalığı ameliyatı bütün testler yapıldıktan sonra yapılması gerekmektedir. Çünkü bu tür hastalıklar bazı dönemlerde pankreasta insülin üretimini ortadan kaldırmaktadır. Vücutta insülin direnci yapılamadığı zamanlar şeker hastalığı ameliyatı uygun değildir.
Şeker Hastalığı Ameliyatı Sonrası Yaşan Şekli ve Standartlarında Değişme Oluyor Mu?
Ameliyat sonrası özellikle ilk 10 gün vücutta sürekli yorgunluk hissi oluşmaktadır ve bu süre içinde sürekli mide bulantıları oluşmaktadır. Ameliyattan 90 gün sonra artık hastanın bütün belirtileri normal dönmüş olur ve şeker hastalığı nedenli kullandığı bütün ilaçlardan kurtulmuş olur. Şeker hastalığı ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken beslenme programları doktor tarafından verilecektir. Özellikle yemeklerle beraber su tüketilmemesi gerekmektedir. Vücut yapısına göre doktor kontrolünde ilave vitamin haplarının alınması gerekebilir.
Şeker Hastalığı Ameliyatı Sonrası Şeker Seviyesinde Tekrar Yükselme Olur Mu?
Yapılan operasyonlardan sonra hastanın şeker seviyesi normale ya da olması gereken seviyeye çok yakına ulaştığından genelde ilaç kullanımına dahi gerek kalmaz. Fakat Tip-2 diyabet hastalığında şekerin yükselmesi başka sebeplere bağlı olduğu için bu tür sorunları iyi tespit edilmesi gerekmektedir. Özellikle uzun süreli yaşanan adrenalin, stres gibi etkenler şekerin artmasını sağlayacağı için bu tür evreleri olan kişilerde insülin kullanılması gerekmektedir.
Şeker Hastalığı Ameliyatında Başarı Oranı Nedir?
Ülkemizde ve dünya genelinde yapılan operasyonlar %90 oranında başarı sağlamaktadır.
Şeker Hastalığı Ameliyatı Ne Kadar? SGK Karşılıyor Mu?
Cevap:Operasyonu yapacak ekipten hastanın durumu ve yapılacak olan sağlık tesisine göre birçok etken Şeker hastalığı Ameliyatı fiyatına etki edebilmektedir. Ülkemizde kullanım alanlarının yaygınlaşması ile operasyon ücretleri 20.000 TL ile 40.000 TL arasında yapılabilmektedir. Ülkemizde ne yazık ki SGK şeker hastalığı ameliyatı ücretlerini karşılamıyor.
Şeker Hastalığı Ameliyatı Süresi Ne Kadar?
Cevap:Operasyonu yapacak ekibin sayısına paralel olarak 4 ile 4,5 saat arasında sürmektedir. Genel şartlarda operasyonu 3-4 kişilik ekipler yapmaktadır.
Şeker Hastalığı Ameliyatında Organ Kaybı Yaşanıyor Mu?
Organ kaybı sadece ince bağırsak bölümünde gerekli görülmesi durumunda yaşanmaktadır. Yapılan ameliyatlar sadece ince bağırsağın baş ve son bölümlerinin yer değiştirmesi ile oluşur. Bazı durumlarda ise yağ tabakaları alınabilmektedir.
Şeker Hastalığı Ameliyatı Sonrası Hastalarda Sürekli İshal Sorunu Mu Oluyor?
İshal oluşumunda sürekli kavramı 30 ile 90 gün arasında yaşanmaktadır. Bu süre içinde hastalar 5-6 kez ishal sorunu yaşayabilmektedir. İshal durumlarının tehlikeli boyutlara ulaşmaması için hastanın doktorunun vereceği ölçüde su tüketime dikkat etmesi gerekmektedir.
Şeker Hastalığı Ameliyatının Riskler Nelerdir?
Tıp alanında yapılan bütün cerrahi operasyonlarda risk mevcuttur. Fakat şeker hastalığı ameliyatında bu riskler %5-10 arasında oluşabilmektedir. Şeker hastalığı ameliyatı riskleri arasında enfeksiyon kapma, kanama ve sızıntı yaşanması durumları oluşmaktadır. Narkoza karşı tepki veren vücutlarda gerekli önlemler alınmadığı taktirde zararları oluşabilmektedir. Fakat genel anlamda güvenli ameliyat sınıfında bulunmaktadır. Özellikle son yıllar operasyonların yaygınlığı artması sayesinde bu tür olumsuz durumlar en düşük seviyelere kadar indirilmiştir.
[/vc_column_text]