Şeker hastalığı ameliyatı sonrası, açlık hissi eskisi kadar olmaz, hatta ameliyat sonrası ilk evrede iştahsızlık durumu ortaya çıkar. Hasta halsizlik, yorgunluk ve bitkinlik hissedebilir, bunun ana sebebi açlık hissedilmediğinden yemek yenilememesidir. Bu durum geçici bir durum olduğundan hastanın endişe duymasına gerek yoktur.
Hastalar ilk aydan itibaren bu sorunlardan kurtulmaya ve daha enerjik bir yapıya kavuşmaya başlarlar.
Şeker ameliyatı sonrasında hastanın dikkat etmesi gereken en önemli unsur su tüketim miktarıdır, operasyon sonrası hasta susuzluk hissetmese dahi mutlaka su içmelidir. Hasta günlük olarak yediği besinleri ve miktarını, daha önemlisi tükettiği su miktarını not ederse çok sağlıklı olacak, ortaya çıkabilecek sorunlardan hastayı kurtaracak, uzman doktorunuzun ve diyetisyeninizin sizi takip etmesini kolaylaştıracaktır.
Her metabolik cerrahi müdahalesinde olduğu gibi şeker hastalığı ameliyatı sonrasında yakın ve sıkı takip hasta için oldukça önemlidir, ilk aydan sonra hayat hasta için biraz daha kolaylaşacaktır. Metabolizmanın operasyonla kavuşulan yeni sistemine alışması süreç aldığından, hastanın mümkün olduğunca kendi vücuduna yardımcı olması gerekmektedir. Hastaya düşen en önemli kısım ise beslenmesine dikkat etmesi, kendisine bu anlamda verilen bilgilere uymasıdır.
Ameliyat sonrası ilk altı aylık dönemde şeker hastalığına uygun beslenme alışkanlıklarının bırakılması gerekir.
Şeker hastalığının ardından hasta uzman diyetisten tarafından takip edilir, operasyon sonrasında hastada bir süre daha yumuşak dışkılama görülebilir, su tüketimi burada çok önemlidir, yeterli sıvı tüketilmezse hasta ishal olabilir, ve tüketmemeye devam etmesi durumunda kaybedilen sıvı yerine konulamadığından serum desteği gerekebilir. Bütün bu süreçte hasta bitkinlik hisseder, yeniden hastanede serum tedavisi görmesi kendisini hasta psikolojisinde hissetmesine neden olur. Su tüketimi böbrekler için oldukça önemlidir, normal sağlıklı bir insanın da günde iki litre su içmesi gerekir.
Şeker hastalığı ameliyatı sonrası hastanın uzun süre hastanede yatması gerekmez, ancak hastanın beslenme ve sıvı tüketimi konusunda hastaneden ayrıldıktan sonrada dikkatli olması ameliyatın en önemli adımlarından biridir.
Ameliyat sonrası ilk dönemde açlık hissi duyulmadığından multivitamin ve kalsiyum gibi desteklere ihtiyaç duyulabilir, ancak altı ay sonrasında herhangi bir takviye ya da vitamin kullanmaya gerek duyulmamaktadır.
Şeker hastalığı ameliyatı sonrası ilk haftalarda açlık hissi duyulmamasından kaynaklı olarak hasta çok fazla gıda almak isteyemeyebilir, ancak giderek alınan gıdanın miktarı artmaya başlar. Altıncı ay itibari ile hayatları çok daha normale döner ancak bu süreçte hastanın yeme alışkanlıkları da değişiklik göstermeye başlar.
Ameliyat sonrasın özellikle altı ay sonrasında hasta eğer kilolu ise verdiği kilolar sebebiyle kendini daha iyi hissettiğinden, beslenme şeklinde psikolojik olarak farklılıklar ortaya koyar, örneğin hamur işi gibi yağlı ve kilo yapmaya müsait yiyeceklerden isteyerek uzak durur.
Operasyon öncesinde de hastalara beslenme ile ilgili değişiklikler yapması istenebilir, bu hastayı operasyon öncesinde hazırlamak ve kontrolün hekimde olmasını sağlamak içindir. Hasta ameliyat öncesinde de hem beslenme alışkanlıkları hem de psikolojik olarak hazırlanmış olur. Ameliyat öncesinde uzman doktor tarafından yapılacak tetkikler sonucunda uygun bulunduğunda operasyon gerçekleşir.
Operasyon sonrasında yapılan işleme bağlı olarak hasta eskisine göre daha az yiyecek tüketecek, daha az porsiyonlarla doyacaktır ve eskisine göre daha uzun süre tok hissedecektir. Diyabet hastalarının en çok merak ettiği konulardan biri ise operasyon sonrası şeker tüketimidir, operasyon sonrası uzman doktora danışılarak şekerli besinler küçük porsiyonlarla tüketilebilir ancak fazla oranda şeker barındıran besinler tüketildiğinde yapılan operasyonun neticesi olarak, ince bağırsakta aşırı bir uyarı gerçekleşir hasta mide bulantısı, tansiyon düşmesi ya da uyuklama haliyle karşı karşıya kalabilir. Hasta normal şartlar altında yemekten iki saat sonra bir dilim baklava yiyebilir, ancak bu hastaya göre değişiklik gösterebileceğinden mutlaka diyetisyeninize ya da doktorunuza danışılmalıdır.
[/vc_column_text]
Diğer Obezite Ameliyatı Konuları
Başarı Hikayeleri
Bir Yılda Binlerce Kişi Sağlığına Kavuşmuştur.
Basında Dr. Obezite
Obezite Bloğu
Obezite Hakkında Aradığınız Her Şey
[/vc_column_text]