Pre-diyabet, kan şekeri düzeylerinin normalden yüksek olduğu, ancak tip 2 diyabet tanısı konacak kadar yüksek olmayan bir durumu tanımlar. Diyabet öncesi belirtiler veya belirtiler görülmez. Diyabet öncesi kişiler tip 2 diyabet ve kardiyovasküler (kalp ve dolaşım) hastalık geliştirme riski yüksektir. Sağlıklı beslenme, artmış aktivite ve kilo verme gibi sürekli yaşam tarzı değişiklikleri olmaksızın, pre-diyabetli yaklaşık üçte bir kişi tip 2 şeker hastalığına yakalanmaya devam edecektir.
Diyabet öncesi iki durum var:
• Bozulmuş glikoz toleransı (IGT), kan şekeri seviyelerinin normalden yüksek olduğu halde diyabet olarak sınıflandırılacak kadar yüksek olmayan yerdir.
• Açlık glikozu bozukluğu (IFG), açlık durumunda kan şekeri düzeylerinin yükseldiği, ancak diyabet olarak sınıflandırılacak kadar yüksek olmadığı yerdir.
• Hem Engellili Oruç Glikozu (IFG) hem de Bozulmuş Glukoz Toleransını (IGT)
Risk faktörleri
Pre-diyabet için risk faktörleri tip 2 diyabet için olanlara benzer:
• Fazla kilolu olmak – özellikle bel çevresi aşırı kilolu olanlar (örneğin erkekler için 94 cm’den fazla ve kadınlar için 80 cm’den fazla olanlar).
• Fiziksel olarak pasif olmak.
• Yüksek trigliseritler ve düşük HDL-C (iyi kolestrol) ve / veya yüksek toplam kolesterol.
• Yüksek tansiyonu olan.
• Bir aile öyküsü olan ve tip 2 diyabet ve / veya kalp rahatsızlığı olan.
Risk altındaki diğer gruplar ise şunları içerir:
• Polikistik Over Sendromlu Kadınlar
• Gebelikte diyabet hastası (gestasyonel diyabet) veya büyük bir bebek doğurmuş (4.5 kilogramdan fazla) kadınlar.
• Aborjin ve Torres Boğazı Adalı kökenli kişiler.
• Pasifik Adaları, Asya ve Hint alt kıtası gibi etnik kökenden gelenler.
Diyabet Tedavisi:
Diyabet öncesi teşhisi konduğunuzda, diyabet teşhisi konan kişilere tavsiye edilen yaşam tarzı değişiklikleri tedaviye de uygulanır. Çoğu için, düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme ve gerekirse kilo vermeyi içerir. Diyabet öncesi insanlarda kalp rahatsızlığı riski yüksektir, bu nedenle kan basıncını, kan kolesterolünü ve trigliseritleri kontrol altına almak önemlidir.
Sağlıklı beslenmenin şeker hastalığında önemi:
Fazla ağırlığı kaybetmek ve tip 2 diyabet riskini azaltmak için sağlıklı bir beslenme planı, tereyağı, tam yağlı süt ürünleri, yağlı etler, paket yiyecekler, bisküvi, bisküvi, şekerleme, Kekler ve hamur işleri. Bunun yerine, kepekli ekmek ve tahıllar, baklagiller ve meyveler gibi yüksek lifli, düşük GI karbonhidratlı gıdaları geniş bir yelpazeyi seçin. Sizin için doğru olan bir yemek planı hazırlamak için, akredite edilmiş pratik bir diyetisyiyi ziyaret edin.
Düzenli Fiziksel Aktivite:
Düzenli fiziksel aktivite, vücudunuzun insülini daha iyi kullanmasına ve sağlıklı ve uygun hissetmesine yardımcı olur. Haftanın her günü değilse veya haftada ‘yoğun yoğunluk’ egzersizi için 20 dakikalık üç seansta (en az 30 dakika boyunca ‘hafif yoğunluklu’ fiziksel aktivite yapmak (örneğin tempolu yürüyüş veya yüzme gibi) yapmak amacıyla Jogging, aerobik sınıfı, yorucu bahçe işleri). Vücut ağırlığı egzersizleri veya yiyecek kutuları gibi kaldırma ağırlıkları gibi kaslarınızın çalışma şeklini iyileştirmek için haftada iki kez direnç eğitimi almaya çalışın.
Düzenli bir etkinlik programını başlatmak ve ona bağlı kalmak, bir grupla veya motive bir arkadaşınızla sizi devam ettirmeye teşvik etmek için katılmak suretiyle daha kolay hale getirilebilir. Herhangi bir yeni fiziksel aktiviteye başlamadan önce daima doktorunuzla konuşun.
Tip 2 Diyabet Önlenebilir mi?
Bozulmuş glikoz metabolizması tanısı sizin tip 2 diyabet alacağınız anlamına gelmez, ancak normal kan şekeri düzeylerine göre 10-20 kat daha fazla risk altındasınız demektir. Güçlü kanıtlar, yüksek riskli (pre-diyabet) popülasyonda iyi yiyip egzersiz yaparak vakaların% 58’inde tip 2 diyabetin önlenebildiğini göstermektedir.
Açlık, normal kan şekeri düzeylerini aşan herhangi bir glikoz testi daha kontrol edilmelidir. Doktor, bu nedenle hastanın glikoz metabolizması hakkında daha fazla bilgi edinmek için Ağız Glikoz Toleransı Testi (OGTT) emri verebilir. Bu laboratuvar testinin sonuçları dört muhtemel tanıyı göstermektedir:
• Normal glikoz seviyeleri
• Bozulmuş açlık glukozu
• Bozulmuş Glikoz Toleransı
• 2 tip diyabet