Obezite toplumumuzda git gide yaygınlaşan bir sorun haline gelmektedir. Obezite sorununda sağlıklı bir şekilde gebe kalınabilir mi, obez annelerin çocukları sağlıklı olur mu gibi birçok soru, obez anne adayları tarafından merak edilmektedir. Obezite, tedavi edilebilen ve başarıyla tedavisi gerçekleştirilebilen bir sorundur. Obezite sorununda hamileliğin kontrol altında tutulması kaydıyla gebelik sağlıklı bir şekilde tamamlanabilir. Ancak bu aşamada çeşitli risklerin olduğu unutulmaması oldukça önem teşkil etmektedir.
Obez olduğum halde sağlıklı bir hamileliğe sahip olabilir miyim?
Risklere rağmen, obez olduğunuzda sağlıklı hamileliğiniz olabilir. Ağırlığınızın, diyet ve egzersizin dikkatinin, komplikasyonların izlenmesi için düzenli prenatal bakımın ve emek ve doğum için özel hususların dikkatli bir şekilde ele alınması gerekir.
Hamilelik sırasında sağlıklı yemek düzeninni nasıl planlarım?
Sağlıklı besinler yemek arasında ve sağlıklı bir kilo kalmak arasında bir denge bulmak sağlık için olduğu kadar bebeğinizin sağlığı için de önemlidir. İkinci ve üçüncü trimesterde, hamile bir kadının günde ortalama 300 ekstra kaloriye ihtiyacı vardır -bir bardak yağsız süt ve bir sandviç yarısı içindeki kalori miktarı hakkında.
Hamilelik sırasında ne kadar egzersiz yapmalıyım?
Daha önce hiç egzersiz yapmadıysanız, gebelik başlamak için mükemmel bir zamandır. Güvenli olduğundan emin olmak için egzersiz planınızı doğum uzmanınızla tartışın. Günde 5 dakikalık egzersizle başlayın ve her hafta 5 dakika ekleyin. Hedefiniz en çok tercihen haftanın tüm günlerinde 30 dakika aktif kalmaktır. Egzersiz yapmak için yeni iseniz, yürüyüş yapmak iyi bir seçimdir. Yüzme, hamile kadınlar için iyi bir egzersiz. Su yaralanma ve kas gerginliğini önlemek için kilonuzu destekler. Ayrıca serin kalmanıza yardımcı olur.
Hamilelik sırasında kilom nasıl takip edilir?
Kilonuz her doğum öncesi ziyarette izlenecektir. Bebeğinizin büyümesi de kontrol edilecek. Önerilen yönergelerden daha az kazanıyorsanız ve bebeğiniz büyüyorsa, yönergeleri yakalamak için kilo alma oranınızı artırmanız gerekmez. Bebeğiniz iyi gelişmiyorsa, diyetinize ve egzersiz planınıza değişiklik yapılması gerekebilir.
Obezite doğumu nasıl etkiler?
Şişman ve obez kadınların normal ağırlığa sahip kadınlardan daha uzun çalışmaları vardır. Doğum sırasında bebeği izlemek daha zor olabilir. Bu nedenlerle, gebelik sırasında obezite sezaryen doğum yapma olasılığını artırır. Sezaryenle doğum yapılması gerekiyorsa, obez bir kadın için enfeksiyon, kanama ve diğer komplikasyon riskleri normal kilolu bir kadından daha fazladır.
Bebeğim doğduktan sonra kilomu nasıl yönetebilirim?
Bir kez yeni bebeğinizle evdeyseniz, normal bir kiloya ulaşmak için sağlıklı beslenme ve egzersiz alışkanlıklarınızı kullanın. Anne sütü, bebeğin hayatının ilk yılı için önerilir. Emzirmek bebeğinizi beslemenin en iyi yolu değildir, aynı zamanda doğum sonrası kilo verme konusunda da yardımcı olabilir. Genel olarak, bebeklerini en az birkaç ay emziren kadınlar, emzirilmemiş kadınlardan daha hızlı hamilelik kilolarını kaybetme eğilimindedir.
Hamile kalmadan önce kilo vermem için ilaçlar var mı?
Diyet değişiklikleri ve egzersizlerle kilo vermeye çalıştıysanız ve halen diyabet veya kalp rahatsızlığı gibi bazı tıbbi durumlarla BMI 30 ya da daha yüksek ya da en az 27 VKİ olan bir ağırlığınız varsa, kilo kaybı ilaçları önerilebilir. Hamile kalmaya veya hamile kalmaya çalışıyorsanız, bu ilaçlar alınmamalıdır.
Hamile kalmadan önce kilo vermem için ameliyat olmam gerekir mi?
Bariatrik cerrahi, obeziteye neden olan veya obesite kaynaklı büyük sağlık sorunları olan insanlar için bir seçenek olabilir. Kilo verme ameliyatı geçiriyorsanız, ameliyattan 12-24 ay sonra hamile kalmaktan kaçınmanız gerekir;