Diyabet de dahil olmak üzere çeşitli hastalıklarla obezite ilişkisi, bilimsel olarak kanıtlanmış bir sorundur. Günümüzde global bir salgın haline dönüşen diyabet en yaygın olanıdır. Vücut Kitle İndeksi (BKİ) 30 kg / m2’den yüksek olan insanlar Tip 2 diyabet gelişimi açısından 20 kat daha yüksektir. Tip 2 diyabetli kişilerin yüzde 90’ında obezite teşhisi konuyor. Obezite ve şeker hastalığı ve sebepleri birbirleriyle iç içe geçmiş durumda ve hem diyabet hem de klinik koşulları tanımlamak için literatürde kullanılıyor. Bazı ilaçlar obeziteye neden olabilir. Antidepresan, özellikle de kortizol, insülin ve insülin salan diyabet ilaçları kilo alımına neden olabilir.
Obezite böbrek yetmezliğine neden olur mu?
İstanbul Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Metabolizma ve Diyabet Ünitesi, Obezite Araştırma Birimi, Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen Türkiye’deki Obezite Yaygınlığı Araştırması’na (TURDEP) göre, Türkiye’de obezite oranı yüzde 22’dir. 324 bin 788 yetişkin üzerinde yapılan çalışmada 30 kg / m2 BMI esas alınmıştır. Aynı çalışmada, sıklıkla obezite eşlik eden obezite ve metabolik sendromun, kronik böbrek hastalığının gelişimi ve ilerlemesinde risk faktörleri olduğu gösterildi. Kronik Böbrek Hastalığı (CKD), 60 ml / dakika’dan daha az bir filtreleme oranı ve / veya böbrek ile ilgili üriner anormallikler (idrar ve / veya protein içindeki kan) varlığı ile karakterizedir. KBB’nin seyri altta yatan nedene ve etkili tedavilerin kullanılmasına veya atlanmasına bağlı olarak hızla değişir. CKD’nin diyaliz veya böbrek naklini gerektirdiği aşamaya “Son Dönem Böbrek Hastalığı” (ESRD) adı verilir.
Obezite, ESRD’nin en yaygın iki nedeni olan Tip 2 diyabet ve hipertansiyon ile yakından ilişkili olduğundan, son dönem böbrek yetmezliği riski artmaktadır. 15-20 yıllık bilimsel araştırmalar, aşırı yağ ve obez bireylerin vücut ağırlığı normal olanlardan% 40-80 daha fazla böbrek hastalığı geliştireceğini göstermektedir. Obezite, böbrek yetmezliği olan hastalarda hastalığın seyrini olumsuz etkiliyor.
Obezitede protein sızıntısı
Obezite, böbrek hastalığının gelişme riskini nasıl arttırdığı açık bir şekilde bilinmemektedir. Bulgulara dayanarak, obez kişilerde böbreklerde “glomerulus” olarak adlandırılan kılcal damar ağında (hiperfüzyon) artmış kan dolaşımı ve glomerül yoluyla infiltrasyon hızının arttığı düşünülmektedir (hiperfiltrasyon). Bu artışlar başlangıçta, “mikroalbüminüri” olarak bilinen gizli bir protein sızıntısına ve daha sonra rutin idrar tahliyelerinde saptanan protein sızıntısına (proteinüri) neden olur. Protenüri geliştikten sonra, glomerüllerin damar yapısı bozulur ve bağ dokularından yapılmış bir yapı haline gelir.
Mikroalbüminüri, böbrek hasarının erken bir belirtisidir ve aynı zamanda yüksek kolesterol ve sigara içimi gibi kardiyovasküler hastalıkların gelişiminde önemli bir risk faktörüdür. Ayrıca yağlı doku tarafından salınan “leptin” denilen bir molekülün doğrudan glomerullerde skleroz oluşturduğu bilinir. Obezite aynı zamanda şeker hastalığına ve / veya hipertansiyona neden olur ve böbrekler üzerinde “metabolik sendrom” olarak adlandırılan açlık kan şekerinin yükselmesi ve kan lipidlerinin yükselmesi (hiperlipidemi) ve hipertansiyon gibi olumsuz etkilere neden olur.
Böbrekler üzerindeki olumsuz etkileri erken dönemde belirlemek için amikroalbüminüri testi uygulanmaktadır. Mikroalbuminüria testine ek olarak, sağlıklı bir değerlendirme için böbrek fonksiyonları, kreatinin, elektrolitler, idrar analizi ve gerekirse ultrason ile ilgili diğer testler gereklidir.
Obezite ve Hipertansiyon
Türkiye’de Hipertansiyon Sıklığı Araştırması’na göre, Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Topluluğu tarafından yapılan ve 30 kg / m2’ye eşit ve üzerinde BMI olan hipertansiyon varlığının yüzde 60’ında hipertansiyon var. Genetik yatkınlığın rolünü gösteren verilere ek olarak, birincil faktör vücutta artan yağ dokusu olduğu tespit edildi. Yağ dokusu, vücudun kan basıncını artırabilecek bazı hormonal etkiler yaratarak böbreklerde su ve tuz tutulumunda artışa, atardamarda spazm ve daralmaya neden olur. Böylece, hipertansiyon gelişir. 15-20 yıllık bilimsel araştırmalar, fazla kilolu ve obez bireylerin normal vücut ağırlığı olan bireylerden% 40-80 daha fazla böbrek hastalığı geliştireceğini göstermektedir.
Obesite tedavisinde cerrahiye karar verdikten sonraki adımlar
Bir kişi bir doktora aşırı kilo başvurusunda bulunursa, ilk incelemeden sonra kan analizleri yapılır ve sebepleri ve altında yatan hastalıklar araştırılır. Hastanın endokrinolojik ve psikolojik değerlendirmeleri yapılır. Bir diyetisyenden beslenmesini sağlamak için destek aranır. Hastanın risk faktörleri değerlendirilir.