Obezite ve depresyon ilişkisini anlayabilmek adına ilk önce Depresyon hastalığının tanımına ve belirtilerine bir göz atmak düşüncelerin daha çok oturmasını sağlayacaktır.
Depresyon nedir?
Bireyin hayatın akışında( günlük hayatta) hüzün, mutluluk, sıkıntı, stres gibi duyguları yaşaması doğaldır. Örneğin, birey işi ile ilgili ya da ilişkileri ilgili zorlu bir süreçten geçiyorsa hüzünlü olabilir, uykusuzluk çekebilir, stres düzeyi artabilmektedir. Bu akış içerisinde belirtiler normal olarak kabul edilmektedir.
Depresyon durumunda ise bu normaliteden farklı olarak bireyin hayatında her hangi problem sayılabilecek olay olmamasına rağmen yaşadığı boşluk hissi”, “bunalım” ve “hüznün” devam etmesidir.
**Bireyi önceki dönemlerde severek yaptığı hiçbir aktivite bu dönemde mutlu etmemektedir
Enerji azlığı, huzursuzluk, halsizlik, aşırı ya da az uyku depresyon belirtileri arasında ilk sıralarda sayılmakla birlikte, bu belirtiler depresyonun türüne ve kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir.
Depresyon Belirtileri
Birey, normalde de depresyon belirtileri olarak kabul edilen üzüntü, mutsuzluk, yalnızlık hislerini zaman zaman yaşadığı için yaşadığının depresyon mu yoksa günlük hayatın bir parçası mı olduğunu ayırt etmek her zaman kolay olmayabilir.
Bu noktada önemli olan, birey olaylar karşısında normalden farklı tepkiler verdiğini düşünüyorsa ya da yakın çevresinden bu konuda sorular alıp almadığıdır.
Bu konuda yapılan çalışmalar depresyonda olan bireylerin yaklaşık yarısının depresyonun farkında olmadan ve herhangi bir tedavi görmeden hayatlarına devam ettiklerini göstermektedir.
Peki Bu Durumu Birey Nasıl Fark Edebilir?
Eğer sizde aşağıda yazılı olan semptomlardan 3 ya da daha fazlasını son 2 haftadır sürekli yaşıyorsanız bir uzmana danışmasınızda fayda var demektir..
Konsantrasyon Sorunları: İş yerinde, okulda ya da yemek yaparken dahi konsantre olamama, bir kitabın veya filmin sonunu getirmekte zorlanma.
Detayları Hatırlamakta Zorlanma: Yaşanan bir olayın önemli detaylarını unutma, hatta bazen olayların kendisini unutma.
Karar Vermekte Zorlanma: Daha önceden kolaylıkla verilen kararları depresyon nedeniyle verememe, yanlış karar vereceğinden korkma.
Halsizlik ve Enerji Azlığı: Nedensiz halsizlik, hobi veya keyif alınan diğer aktiviteleri yapmakta zorlanma, ilgisizlik.
Suçluluk, Değersizlik ve/veya Beceriksizlik Hisleri: Nedensiz olarak ya da sizin kontrolünüzde olmayan olaylar nedeniyle yaşanan suçluluk hissi, günlük aktiviteler sırasında dahi beceriksizlik hissi.
Normalden Fazla veya Az Uyuma: Uykunuz olsa dahi bir türlü uykuya dalamama veya tam tersi olarak yorgun olmasanız dahi günde 9-10 saat uyuma.
Olumsuz Düşüncelerin Önüne Geçememe: Her şey yolunda olsa dahi gelecekle ilgili aşırı kaygılanma, kendinizle ya da sevdiklerinizle ilgili önüne geçemediğiniz olumsuz düşünceler.
İştah Azlığı veya Aşırı İştahlı Olmak: İştahta, uyku gibi depresyon sırasında 2 farklı uçta olabilir. Bazı kişiler olumsuz düşünceler nedeniyle iştahını kaybederken bazı kişiler bu mutsuzluk halini aşmak için daha fazla yemek yiyebilir.
Huzursuzluk Hissi, Agresif Olma Hali: Ortada bir neden yokken huzursuz hissetmek, olaylar karşısında aşırı sinirli ve agresif tepkiler vermek.
Aşırı Alkol Tüketimi: Depresyonda olan kişilerde alkol tüketiminin artması dışında aşırı hızlı araç kullanma, kumar oynama ve tehlikeli sporlar yapma gibi düşüncesiz davranışlarda artış görülebilmektedir.
Hayatın Yaşamaya Değer Olmadığı Düşüncesi: Renkli bir sosyal yaşantınız, iyi ilişkileriniz ve başarılı bir işiniz olabilir ancak depresyondaysanız bunların hayatınıza değer kattığını görmeden yaşamanın bir anlamı olmadığı düşünebilirsiniz.
Obezite ve Depresyon İlişkisi
Obezitenin psikiyatri ve psikoloji ile olan bağlantısı depresyonla olan ilişkiyide kapsamaktadır. Yoğun stres altında kalındığında ve birey kendisini kötü hissettiğinde şekerli ve yağlı gıdalar teselli olabilmektedir. Rahatlamak için yeme davranışı bu şekilde açığa çıkmaktadır ve özellikle karın bölgesinde yağlanma ile seyretmektedir.
Psikiyatrinin en önemli hastalıklarından olan depresyon, obezite ile yakından ilişkilidir. Depresyon ve obezite döngüsünde çoğu kez, erişkinlerde depresyon obeziteyi, çocuklarda ise obezite depresyonu izlenmektedir.
Aşırı yeme, sıkıntı ve depresyon duygularını azaltabilmektedir. Aynı zamanda obezlerin depresyon ve kişilik bozuklukları gibi psikolojik sorunları daha sık yaşadıkları bilinmektedir. Duygudurum bozuklukları, somatoform bozukluklar gibi psikiyatrik hastalıklar da obezlerde diğer bireylere göre daha yüksek oranda görülür.
Obez bireyler iç ve dış uyarılara normal kilodaki insanlara göre daha duyarlıdır. Hoşnutluk yaratan yemek tadı kişinin duygusal gerilimini azaltması nedeniyle kaygı, öfke, sıkıntı ve depresyonu önleme amacıyla kullanılmaktadır.
Obeziteye giden yolda zayıf olmaya yönelik sosyal baskılar, depresyon ve düşük benlik saygısı üçlü saç ayağını oluşturur. Özellikle ergenlerde akranlardan yeterli destek görmeme, bilhassa kızlarda tıkınırcasına yeme riskini arttırmaktadır.
Bunun arkasından fazla kilolu olma, yaşıtları tarafından reddedilme riskini arttırmakta, böylelikle bir kısır döngüye girilmektedir. Obezitenin psikolojik yönünde zayıf olmaya yönelik sosyal baskı- bedeninden hoşnut olmama- diyet yapma- diyette başarısızlık- tıkınırcasına yeme döngüsü ve olumsuz duygular- tıkınırcasına yeme- kilo alma üçgeni temel patolojiyi oluşturur. Vücutlarını beğenmeme, vücudunu acayip bulma, başkalarının da vücudundan dolayı kendisini çirkin bulduğu, hor görüldüğü, gülünç karşılandığı duygularıyla seyreden beden imajı bozukluğu ve stigmatizasyona (damgalanma korkusu, damgalanmamak için gizli tutmaya çalışmak) yatkınlıktan dolayı obezlerde sosyal kaçınma davranışı ortaya çıkmakta, bu da depresyon gibi psikiyatrik sorunların gelişimine katkıda bulunmaktadır.
‘Kötü belleğin iyi tarafı, aynı şeyden bir çok kez, ilk kez gibi yaralanmasıdır’
Uzm. Klinik Psikolog- Bariatric Psikolog
Merve PEHLİVAN
4 Aralık 12:54
Merhaba ben sizi devamli facebooktan takip ediyorum. Aslinda kendim icin degil ablam icin istiyorum ablam 120 kilo civarinda kilo vermek istiyo ama bunu diyetle falan yapamiyor ve 5 tane dogum yapti.. tup mide ameliyati duymus ama guvenilir bi hastane ve dr bulursa yaptiracagini soyluyor ve birde bu ameliyatin butcesi ne kadar yani nekadar ucret odeniyo ameliyat nasil oluyo bilgi verirseniz sevinirim. Iyi calismalar.
Detaylı bilgi almak için 05412861694 ten bize ulaşabilirsiniz
Tabi en kisa zamanda arayacagim.