Obezite, her ülkede yaşanan, en önemli sağlık sorunlarından biri haline geldi. Fiziksel hareketliliğin azalması, yemek yeme alışkanlıklarının değişmesi ve artan stres gibi birçok dış faktör, obezite için önemli risk haline geldi. Obezitenin bu denli yaygınlaşması neticesinde de yeni tedavi yöntemleri geliştirilmeye çalışılıyor. Teknoloji ve tıp alanındaki baş döndürücü gelişmeler sayesinde de ameliyatsız yöntemler, cerrahi işlem yaptırmak istemeyenler veya cerrahi işleme uygun olmayanlar için ideal bir tedavi yöntemi oluyor. Obezite tedavisinde en etkili tedavi yöntemi cerrahi yöntemler ve daha sonra yaşam değişiklikleri olsa da botoks tedavisi de kilo kaybında oldukça etkili.
Mide botoksu nedir?
Mide botoksu, midenin belirli bölgelerine botoks enjekte edilmesidir. Bu sayede midenin kasılmaları kontrol altına alınır ve açlık hormonu etkisiz hale getirilir. Besinler, mideyi daha geç terk eder ve uzun süre tokluk sağlanır. Bu sayede 6 ay içinde kilo kaybı gerçekleşir. İşlem, endoskopik yöntemlerle yapılır. Bıçak altına yatılan bir işlem değildir.
Mide botoksu- Botulinum toksin enjeksiyonu nasıl yapılır?
Pilorik sfinkter veya pilor, mideden gelen besinlerin (ince bağırsağın ilk kısmı) duodenuma geçişini kontrol eden kasların bir halkasıdır. Pilorik kaslar spazmdaysa, gecikmiş gastrik boşalmaya katkıda bulunabilirler. Botoks (botulinum toksini) pilorik kaslara enjekte edildiğinde sfinkter gevşer ve daha fazla yiyeceğin geçmesine izin verir. Ayaktan üst endoskopi sırasında, uzman endoskoptan küçük bir iğne ile bir kateter geçirecek ve özofagusun alt kısmında bulunan toksinleri alt özofageal sfinkterin kasına enjekte edecektir. İşlem, yirmi dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır ve hasta günlük yaşantısına geri dönebilir.
Kimlere mide botoksu yapılmalı?
Mide botoksu yaptırmak için gereken vücut kitle endeksi, yüzde 35 ve altı olmalı. Obezite sınırını geçen kişilere mide botoksu uygulanması söz konusu değildir. Obeziteye karşı alınabilecek, önlem niteliğinde bir işlem olduğu unutulmamalıdır. Kilo vermek için diyet, egzersiz gibi yöntemleri denemiş olanlar ancak başarı elde edememiş kişiler için oldukça uygun bir işlemdir. Mide botoksu ameliyattan korkan ancak kilo vermesi gereken kişiler için uygundur. Akhalaziye bağlı yutma güçlüğü olan hastalar, botulinum toksin enjeksiyonu ile tedavi edilebilir. Alternatif tedaviler arasında peroral endoskopik miyotomi (POEM), Heller miyotomi (geleneksel cerrahi) ve pnömatik dilatasyon yer alır. Botulinum toksini, gastroparezi tedavi etmek için midenin pilorus kasına ve anal fissürleri tedavi etmek için anal sfinkter içine başka tür yutma güçlerinin tedavisi için üst özofageal sfinktere de enjekte edilebilir. Mide botoksu işleminden sonra hasta evine gidebiliyor. Hastanede kalmaya gerek duyulmayan bir yöntem olduğu için de hastalar açısından oldukça konforlu.
İşlemin tekrarlaması gerekiyor mu?
Mide botoksu işleminin tekrarlanması hastaya bağlı bir durum. Hastanın alışkanlıkların değişme süreci, genel olarak bir sene olduğu için ilk işlemden sonraki bir yıl boyunca sık sık kontrollerin yapılması gerekiyor. Şayet koşullar uygun ise altı ay sonra yeniden mide botoksu enjekte edilebilir.
Mide botoksu işleminden sonra hastanın takip etmesi gereken bir diyet var mı?
Mide botoksundan sonra hastanın takip etmesi gereken özel bir beslenme ya da diyet programı söz konusu değildir. Ancak mide botoksu işleminin yapıldığı gün hastanın sıvı gıdalarla beslenmesi en ideal beslenme şeklidir. Bunun dışında diyetisyen kontrolünde bir beslenme düzeninin takip edilmesi hasta için ektsra bir avantajdır ancak zorunlu bir tedavi değildir. Mide botoksundan sonra hastanın ayda bir kontrollere gitmesi oldukça önem teşkil eder. Hızlı bir şekilde kilo kaybını gören hastalar, motive oluyor ve bu sayede verilen kiloların korunması da daha kolay bir hale geliyor.
Mide botoksu yaptırmak için bir yaş sınırı var mı?
Mide botoksunun bir yaş sınırı olmasa da genel olarak 55- 60 yaş üzerindeki kişilere uygulanması önerilmez. Bu yaş grubundaki kişilerin besin eksiklikleri olabildiği için botoks uygulaması daha çok zarar verebiliyor.