Enerji dengesizlikleri, bazı genetik veya endokrin tıbbi durumlar ve bazı ilaçların fazla kilolu veya obeziteye neden olduğu bilinmektedir.
Enerji dengesizlikleri vücudun yağ depolamasına neden oluyor
Enerji dengesizlikleri aşırı şişmanlığa ve obeziteye neden olabilir. Bir enerji dengesizliği, enerjinizin, enerjinizle eşit olmadığı anlamına gelir. Bu enerji kaloride ölçülür. Enerji, yiyecek ve içeceklerden elde ettiğiniz kalorilerin miktarı. Enerji ÇIKIŞI, vücudunuzun nefes alma, sindirme, fiziksel olarak aktif olma ve vücut ısısını düzenleme gibi işlerde kullandığı kalorinin miktarıdır. Fazla kilolu ve obezite, kullandığınızdan daha fazla kalori aldığınızda veya enerjinizi aştığında daha da gelişir. Bu enerji dengesizliği vücudunuzun yağ depolamasına neden olur.
Vücudunuz, yediğiniz gıdalardaki karbonhidratlar, şekerler, proteinler ve yağlar gibi belirli besin maddelerini kullanır:
• Günlük rutin vücut işlevleri ve fiziksel aktiviteyi güçlendirmek için hemen kullanım için enerji üretin.
• Vücudunuz tarafından gelecekte kullanılmak üzere enerji saklayın. Şekerler karaciğerde ve kaslarda glikojen olarak saklanır. Yağlar ağırlıklı olarak yağ dokusunda trigliserid olarak depolanır.
• Vücudunuzun yediğiniz yiyeceklerden aldığı enerji miktarı, yediğiniz gıdaların türüne, gıdaların hazırlanma biçimine ve son yedi günden beri ne kadar zamandır olduğuna bağlıdır.
Beyaz yağ dokusu böbreklerin çevresinde ve kalça, uyluk ve karında bulunur. Bu yağ türü enerji depolar, vücudun vücuda düzenlediği yolu kontrol eden hormonları yemeyi veya yemek yemeyi önler ve komplikasyonlara yol açabilecek iltihaplı maddeleri yapar.
Kahverengi yağ dokusu insan bebeklerinin üst arka alanında bulunur. Bu yağ türü bebek soğukken depolanan enerjiyi ısı enerjisi olarak bırakır. Enflamatuar maddeler de oluşturabilir. Kahverengi yağ çocuklarda ve yetişkinlerde görülür.
Bej yağ dokusu erişkinlerin boyun, omuz, sırt, göğüs ve karnında görülür ve kahverengi yağ dokusunu andırır. Isı üretmek için karbonhidrat ve yağlar kullanan bu yağ türü, çocuklar ve yetişkinler soğuk algınlığına maruz kaldığında artmaktadır.
Tıbbi durumlar
Bazı genetik sendromlar ve endokrin bozukluklar aşırı kilolu veya obeziteye neden olabilir.
Genetik sendromlar
Birkaç genetik sendrom, aşırı kilo ve obezite ile ilişkilidir; bunlara aşağıdakiler dahildir.
• Prader-Willi sendromu
• Bardet-Biedl sendromu
• Alström sendromu
• Cohen sendromu
Bu genetik sendromların araştırılması, araştırmacıların obeziteyi anlamalarına yardımcı olabilir.
Endokrin bozukluklar
Endokrin sistem, vücutta enerji dengesini korumaya yardımcı olan hormonlar ürettiği için, aşağıdaki endokrin bozuklukları veya endokrin sistemi etkileyen tümörleri aşırı kilolu ve obeziteye neden olabilir.
Hipotiroidizm. Bu durumdaki insanlar düşük seviyelerde tiroid hormonlarına sahiptirler. Bu düşük seviyeler, gıda alımı azaldığında bile, metabolizmanın azalması ve kilo alımı ile ilişkilidir. Hipotiroidizmi olan insanlar aynı zamanda daha az vücut ısısı üretir, vücut sıcaklığı daha düşüktür ve depolanmış ya da enerji için verimli bir şekilde kullanmazlar.
Cushing sendromu. Bu durumda insanlar kanda yüksek seviyede glukokortikoidler, örneğin kortizol taşırlar. Yüksek kortizol seviyeleri, vücudun kronik stres altında olduğu hissine neden olur. Sonuç olarak, insanların iştahında bir artış var ve vücut daha fazla yağ depoluyor. Bazı ilaçları aldıktan sonra Cushing sendromu gelişebilir veya vücut doğal olarak çok fazla kortizol üretir.
Tümörler. Kronofaringioma gibi bazı tümörler şiddetli obeziteye neden olabilir, çünkü tümörler açlığın kontrolü için beynin yakın kısımlarını geliştirir.
İlaçlar
Antipsikotikler, antidepresanlar, antiepileptikler ve antihiperglisemi gibi ilaçlar kilo alımına ve aşırı şişmanlığa ve obeziteye neden olabilir.
Bu ilaçlardan birini kullanırken kilo artışı fark ederseniz doktorunuzla konuşun. Aynı tıbbın veya diğer ilaçların tıbbi durumunuzu tedavi edebilecek başka formları olup olmadığını sorun, ancak kilonuz üzerinde daha az etkili olur. İlacınızı doktorunuzla konuşmadan almayı bırakmayın.