OBEZİTE VE TİP 2 DİYABET
Obezite ve diyabet, tüm dünyada gittikçe artan önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Obezite, Tip 2 diyabet için önemli bir risk faktörü olup tip 2 diyabetiklerin % 90’ı obezdir. TURDEP çalışmasının sonuçlarına göre ülkemizde tip 2 diyabet prevelansı %7.2, prediyabet olarak tanımlanan bo- zulmuş glikoz toleransı % 6.7 olarak saptanmıştır. Aynı çalışmada glikoz intoleransının obezite ile arttığı gösterilmiştir. Tip 2 diyabet sadece yetiş- kinlerin bir hastalığı olarak tanımlanırken son yıllarda yapılan çalışmalarda tüm dünyada çocuklarda obezite ile ilişkili Tip 2 diyabet vakalarında artış olduğu bildirilmektedir. Obezite, tip 2 diyabet oluşumunda en önemli çev- resel etkenlerden biridir.
Tip 2 Diyabet Risk Faktörleri
• Değiştirilebilir faktörler:
o Obezite,
o Obezitenin süresi,
o Yağ dağılımı; viseral (organ çevresi) obezite o Hareketsizlik
o Beslenme
o Hiperinsülinemi ve insülin direnci
o Bozulmuş glikoz toleransı
• Değiştirilemez faktörler:
o Yaş
o Cinsiyet
Obezite: Enerji alımı ve harcaması arasındaki dengesizlik sonucu vü- cuttaki yağ kitlesinin yağsız vücut kitlesine oranla artmasına obezite denir. Obezitenin saptanmasında en çok kullanılan ve bilinen yöntem Beden Kitle İndeksi (BKİ)’dir.
Tip 2 diyabet gelişme riskinin hafif obez bireyler için 2, 1. derece ve 2. derecede obez kişiler için 5 ve ileri derecede obez kişiler için 10 kat daha fazla olduğu bilinmektedir. BKİ değerinin ≥35 kg/m2 olduğu en yüksek kategoride Tip 2 di- yabet gelişme riskinin BKİ değeri 23 kg/m2 ’nin altında olan- lara göre 42.1 kat daha yüksek olduğu saptanmıştır.
BKİ değerinin yanı sıra ağırlık artışı da önemli bir risk fak- törüdür. Yapılan çalışmalarda 5 yıllık süre içinde 13.6 kg’dan fazla ağırlık artışı olan erkeklerin, yaklaşık olarak 4.5 kg alanlara göre 4.5
kat daha yüksek risk altında oldukları saptanmıştır.
Obezite Süresi: Obezite süresi uzadıkça Tip 2 diyabet gelişme riski artmaktadır. BKİ değerleri 10 yıldan uzun süreyle 30 kg/m2’ nin üzerinde olanlarda Tip 2 diyabet gelişme riskinin, 5 yıldan az süreyle obez olanlara göre iki kat daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Obezitenin Yol Açtığı Kanser Türleri Nelerdir?
Obezitenin Çeşitli Kanserlerle Olan İlişkisi
Obezite Cerrahisi Sonrası Vücut Ağırlık Kaybının Kanser Riski İle İlişkisi
Obezite ve Kanser Arasındaki İlişkideki Biyolojik Mekanizmalar Nelerdir?
Obezite Neden Diabete Yol Açar?
Obezite Diyabete Nasıl Yol Açar?
Obezite Neden Çok Nedenli Bir Hastalıktır?