Son yıllarda tüm dünya tarafından risk sınıfı hastalıklar arasında bulunan ve sürekli artış gösteren obezite hastalığı için tedavi yöntemleri de gelişim göstermektedir. Obezite tedavisinde cerrahi işlemler son yıllarda çok popüler ve etkili bir çözüm olmasının yanında bazı cerrahi olmayan yöntemlerde kullanılabilmektedir.
Bölgesel Zayıflamanın Obezite Tedavisindeki Rolü Nedir?
Kalça ve göbek gibi vücudun kısıtlı bir bölgesine uygulanan yağ azaltma işlemidir. Bölgesel zayıflama amacıyla yapılan cilt altı iğnelerin (mezoterapi, lipoliz), liposuction (yağ emdirme ameliyatı) ve benzeri yöntemler, estetik amaçlı yapılan operasyon sınıfına girmektedir. Sağlık açısından ve özellikle obezite hastalığı ile tedavide ciddi bir yarar sağlamadığı bilinmektedir. Çünkü obezite ile mücadelede asıl olan iç organ yağlanmasının önüne geçilmesi gerekmektedir. Bu yöntemler bunu sağlayamamaktadır. Bu yöntemler ancak estetik olarak bir tedavi sağlamaktadır. Obezite hastaları tarafından en çok bilinen bir yanlışın da bu şekilde bilinmesi gerekmektedir.
Obezite Tedavisinde Cerrahi İşlem Olmayan Mide Balonu
Mide balonu; silikondan yapılmış ve içi hava veya su ile doldurulan bir balondur. Mideye gastroskopi ile inik halde iken sokulur ve oradan şişirme işlemi yapılmaktadır. Midede mekanik olarak yer kaplar ve erken doymayı sağlama özelliği bulunmaktadır. Mide balonu takıldıktan bir süre sonra midedeki kasılmalar kişiyi belli bir dönem geçici olarak rahatsız edebilmektedir. Bu dönem, uygulama yapan doktorun verdiği ilaçlar ile başarılı bir şekilde atlatılabilmektedir. Mide balonu aslında, sonrasında daha kalıcı işlemler yapılacak hastalar için ilk adım olarak kullanılabilmektedir. Örneğin obezite ameliyatı olacak hastaların eğer obezite seviyesi çok yüksek ise ilk olarak balon uygulaması yapılarak belli bir seviyeye inmesi sağlanabilmektedir. Mide balonu uygulaması ile kilo vermek kısıtlı bir miktar ve geçici olabileceği için kesinlikle daha sonrasında hastaya düzelme olmaması durumunda obezite cerrahisi uygulamasına geçilmesi ve hastanın psikolojik destek alması gerekmektedir. Çok nadir olmasına rağmen mide balonu bazı durumlarda patlayabilmekte ya da dışkı ile dışarı atılabildiği görülebilmektedir. Bazı hastalarda özellikle doktorun verdiği beslenme programına uymayan hastalar gıdaları genelde mikserden geçirip yutmaktadır. Fakat bu tür beslenme yöntemleri doğru bir yöntem olmadığının da bilmesi gerekmektedir. Mide balonu takılır ya da çıkartılırken herhangi ağrı ya da acı duygusu hissedilmemektedir.
Obezite İle Cerrahi Olmayan Yöntemlerin Etki Yöntemi Nedir?
Başta mide balonu tokluk ve erken doyma hissi vermektedir. Mekanik olarak midenin küçülmesini sağlamaktadır. Daha az gıda ile doyma gerçekleşir. Mide balonu gibi cerrahi olmayan yöntemlerin uygulaması çok daha basit işlem sınıfında olmaktadır. Fakat bu konuda kesinlikle uzman hekim seçimi yapılması gerekmektedir.
Cerrahi Olmayan Obezite Tedavi Yöntemleri Tek Başına Yeterli Olur Mu?
Mide balonu sonrası Hastanın kesinlikle doktorunun vereceği beslenme programına uyması ve verilen ilaçları aksatmadan kullanması gerekmektedir. Bu tür işlemlerde en büyük adım hastanın yapılacak tedavi yöntemine inanması ve ciddi olarak destek vermesi gerekmektedir. Sıkıntılar yaşanmaması için hastanın önceden ciddi bir şekilde incelenmesi gerekmekte ve yeme bozukluğu gibi sorunları varsa kesinlik bu alanda uzman hekimler tarafından da destek alınması gerekmektedir.
Mide Balonu Uygulaması Yapılması Uygun Hasta Sınıfları
• Vücut Kitle İndeksi (VKİ) >30 olanlara
• En az 5 yıldır obez hasta sınıfında bulunan
• Diyet, egzersiz, yaşam tarzı değişikliği ve ilaç tedavisine rağmen kilo vermede başarısız olanlara (Bu durum obezite ameliyatı düşünülen kişiler içinde geçerlidir)
• Obezite Ameliyatı uygulaması yapılacak hastalarda ilk adım olarak
• Öncelikle hastanın, mide balonunun ne işe yaradığı hakkında bilgilendirme yapılmış hastalarda
Cerrahi Sınıfında Olmayan Tedavi Yöntemi Olan Mide Balonu Hangi Hastalara Uygulanamaz
Obezite tedavisine başlanmadan önce hastanın birçok farklı alandan incelenmesi gerekmektedir. Çünkü bu tür uygulamalar bazı durumlarda yan etki olarak kendini gösterebilmektedir. Mide balonu uygulaması yapılması uygun olmayan kişiler;
• Tıbbi olarak normal veya zayıf sınıfında olan kişilere
• Vücut Kitle İndeksi (VKİ) <30 olanlarda
• Yemek borusunda ülser veya iltihap (Özofajit) olan kişilerde
• Mide bağırsak operasyonu geçirenlere
• İltihabi bağırsak hastalığı olanlara
• Laparotomi geçirenlere (Karın bölgesi operasyonu)
• Ciddi laporoskopik operasyon geçirenlere
• Mide fıtığı olanlara (5 cm’den büyük olan sınıf)
• Uyuşturucu madde veya alkol bağımlılığı olanlar
• 18 yaşının altında ve 60 yaşının üstünde olan hastalar
• Romatizma ilaçları, ağrı kesiciler, kortizon, kan sulandırıcıları kullananlara,
• Psikiyatrik bozukluğu olanlara
• Gebelere (Uygulama sonrası balon çıkartılana kadar gebe kalınmaması gerekmektedir.)
• Mide bağırsak sisteminin yapısal bozukluğu olanlara,
• Ciddi karaciğer rahatsızlığı bulunanlara
Cerrahi Olmayan İşlemler Sonrası
Operasyon öncesinde hedeflenen başarının sağlanmaması durumunda doktorun ön göreceği obezite cerrahisi yöntemlerinin tercih edilmesi gerekmektedir. Fakat mide balonu gibi bir uygulama yapılmış ve başarı sağlanmamış ise başarısız olmasının nedeninin doğru bir şekilde tespit edilmesi gerekmektedir. Çünkü hastaların genelde ciddi yeme bozukluğu bulunmasından dolayı psikolojik olarak destek alması gerekmektedir. Aksi takdirde obezite ameliyatı gibi işlemler sonrasında da beklenen başarının alınmaması görülmektedir.