Son yıllarda en çok görülen hastalıkların başında gelen obezite beraberinde birçok sağlık soruna neden olmasının yanında özellikle bayanlarda gebelik döneminde hem anne için hem de bebek için ciddi risk oluşturmaktadır. Bu yazımızda obez sorunu olan bayanlarda gebelik öncesi ve sonrası ne gibi risklerin bulunduğu ve sağlıklı doğum için hangi şartların gerçekleştirilmesi gerektiği hakkında faydalı olacak yazı hazırladık.
Obez kişiler genel olarak bakıldığında gebe kalmadan önce ilk tedavi amacının hastayı uygun kiloya getirecek egzersiz ve diyet programlarını uygulayarak hatta gerek duyulması halinde cerrahi tedavi yöntemlerini de kullanarak ideal kiloya ulaşılması sağlanmaktadır.
Obezite Ameliyatı Sonrası Gebe Kalmak
Son yıllarda artan obezite sorununa karşı en etkili tedavi yöntemleri arasında görülen obezite ameliyat özellikle anne adayı olmak isteyen kişilerde ameliyat sonrası gebe kalınması önerilmektedir. Obezite operasyonlarında hastanın verilen beslenme ve egzersiz programlara düzenli uyması halinde istenilen kiloya ulaşması kısa sürede sağlandığı için gebelik döneminin daha sağlıklı geçmesi için ilk önce ameliyat sonra gebelik olarak yol haritası çizilmelidir.
Morbid obez bayanlar aynı zamanda kısırlık riski de bulunmasından dolayı aşırı kilolu dönemlerinde gebe kalmaya çalışması yüksek riskli gebelik olarak görülmektedir. Obez gebeler doğum sırasında sıkıntılar çekebildiği gibi aynı zamanda başta Gebelik diyabeti olmak üzere hipertansiyon, preelampsi gibi risklerin ortaya çıkması da görülebilmektedir. Obez gebelerin çoğunluğunda sezaryen ihtiyacı da ortaya çıkmaktadır.
Obezite Ameliyatı Sonrası Ne Kadar Süre Geçtikten Sonra Gebe Kalınmalı?
Obezite ameliyatı eğer başarılı uygulanır ve hasta ameliyat sonrası dönemde verilen programları titizlik ile uygularsa genelde 18 ay içinde gebelik döneminde sıkıntı olmayacak kilo seviyesine ulaşabildiği için bu süre içinde gebe kalmaları tavsiye edilmemektedir. Aynı zamanda obezite ameliyatı sonrası beslenme alışkanlıkları da değişeceği için 18 aylık sürede vücudun ihtiyacı olan yapının oluşması da tamamlanmış olacaktır. Obezite ameliyatı sonrası beslenmenin azalmasından dolayı vücudun ihtiyacı olduğu besinlerde azalacağı için ilave birde gebelik eklenmesi ciddi risklerin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bazı anne adayları ameliyat sonra hemen gebe kalmak istemektedir. Fakat operasyon sonrası hızla kilo kaybı meydana geldiği için gebe kalınması durumunda fetus’unda bu ani kilo vermeden etkilenme riski çok yüksektir.
Obezite cerrahisi içinde bulunan mide bandı uygulaması sonrası da hastalar hızlı kilo verebilmektedir. Fakat mide bandında besinsel eksik çok fazla oluşmadığından dolayı genelde hastaların operasyondan 6-7 ay sonra gebe kalmaları sağlanabilmektedir.
Obezite Ameliyatı Aynı Zamanda Diyabet Riskini Ortadan Kaldırabilmektedir
Obezite operasyonlarının Tip-2 diyabet hastalığının önlenmesinde de etkili olmasından dolayı özellikle gebelik döneminde görülen diyabet hastalığına karşı da önlen alınmasına yardımcı olmaktadır.
Obezite Ameliyatı Gebeliği Güvenli Hale Mi Getiriyor?
En çok bilinen yanlışların arasında obezite ameliyatı sonrası gebeliğin riskli olması bilgisidir. Özellikle obezite ameliyatından sonra yanşan gebeliklerde mide kanaması, kansızlık gibi rahatsızlık olduğu yönündeki yanlış bilgi sonra yıllarda hastalar üzerindeki başarıl uygulamalar ile bu yanlış kanının çürütüldüğünü göstermektedir. Aksine obezite ameliyatı gebelik dönemi ve sonrası obez hastalarda oluşabilecek birçok komplikasyonun ortadan kaldırılmasına imkan verdiği için daha güvenli bir gebelik sunmaktadır.
Obezite ameliyatı anne adaylarını hangi risklerden korur;
• Kan bansının artmasını önleyerek hipertansiyonun oluşmasını engeller
• Obez bayanlarda gebelik döneminde çok sık görülen gebelik diyabetinin önlenmesine yardımcı olarak zorunlu sezaryen riskinin azaltmış olacaktır.
• Obez anneler gebelik dönemlerinde bebekleri de aşırı kilolu doğacağı için çok zor bir doğum anı yaşayabilme risklerini ortadan kaldırmakta ve aynı zamanda bebeğin daha sağlıklı dünyaya gelmesine yardımcı olmaktadır.
Obezite Ameliyatı Sonrası Sezaryen İhtiyacı
Genel olarak bir değerlendirme yapıldığında gebe kalmadan önce obzite ameliyatı ile aşırı kilolarından kurtulan anne adayların obez sınıfındaki anne adaylarına göre zorunlu sezaryen ihtiyaçları bulunmamaktadır. Özellikle hem annenin kilosu hem de bebeğin kilosu obez hastalarda risk oluşturmasından dolayı zorunlu sezaryen uygulaması yapılmaktadır. Fakat ameliyat sonrası başarı sağlanması durumunda böyle bir zorunluluk kalmamaktadır. Fakat son yıllarda birçok anne adayının sezaryen doğum tercih etmesi faktörü obezite ameliyatı ile ilişkilendirilmemesi gerekmektedir. Obez, obez olmayan ve obezite ameliyatı geçirmiş gibi üç farklı grupta yapılan inceleme kapsamında obez olmayan ve obezite ameliyatı geçirmiş anne adaylarının çocuklarında herhangi bir farklılık olmadığı görülmüştür.
Obezite Ameliyatları Sonrası Beslenme ve Tekrar Kilo Alınma Riski
Obezite cerrahisi kesinlikle tek başına bir sihir gibi düşünülmemesi gerekmekte ve ameliyat sonrası dönemde hastanın beslenme ve egzersiz programlarına çok dikkat etmesi gerekmektedir. Obezite ameliyatı sonrası yakın dönemde gebe kalan anne adaylarının bazı beslenme ihtiyaçlarını karşılamak içinde damar yolu ile besin takviyesi yapılabilmektedir. Ameliyat sonrası beslenme programların hastanın yapısına göre oluşturulduğu için bu konuda doktorun önerdiği programın dışına çıkılmaması gerekmektedir. Özellikle gebelik döneminde B12 vitamini, demir, kalsiyum ve D vitaminlerinin takviye yapılması gerekmektedir.
Obezite ameliyatı sonrasında ortalamaya bakıldığında tekrar kilo alınmadığı görülmektedir. Özellikle bu konuda hastaların istekli davranmaları ve ulaştıkları yeni kiloların vermiş olduğu psikolojik rahatlamadan dolayı beslenme programlarına daha dikkatli davrandıkları için tekrar kilo alma sorunu görülmemektedir.