Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin neredeyse tamamında obezite sorunu görülmektedir. Genel olarak dengesiz beslenme ile meydana gelen obezite hastalığında bedenin yağlı kütle oranı yağsız kütleye göre çok fazla olması şeklinde kendini göstermektedir.
Obezite başlı başına kilo sorunu değildir. Obezite ile beraber yüksek tansiyon, kolesterol, şeker, kalp ve bunun gibi birçok hastalık da meydana gelir. Bu nedenle önemsenmesi ve tedavi edilmesi gereken bir durumdur.
Obezite hastalığı tedavi edilmez ise insanları ölüme kadar götürebilen bir hastalıktır. Görülme oranı çok yüksek olan bu durum küçük çocuklarda da görülmeye başlanmıştır. Bu da durumun ne kadar ciddi olduğunun bir göstergesidir.
Obezite için öncelikle diyet ve spor gibi yöntemler uygulanır. Ancak bu yöntemler fayda etmez ise ve kişinin hesaplanan Vücut Kitle Endeksi sınırın üstünde ise obezite cerrahisi uygulanmaktadır. Geliştirilmiş olan bu tedavi yöntemi ile hem obezite hem de beraberindeki hastalıklar tedavi edilir.
Obezite Cerrahisi Nedir?
Bariatrik cerrahi de denilen obezite cerrahisi son dönemlerde en çok uygulanan ve olumlu sonuç alınan yöntemdir. Obezite tedavisi için birçok yöntem geliştirilmeye çalışılmıştır. Ancak en etkili yöntem son dönemlerde obezite cerrahisidir. Peki, obezite cerrahisi nedir?
Vücut kitle endeksi belirlenen 35 sınırının üzerinde olan hastalara kilo verdirmek amacı ile uygulanan cerrahi yönteme obezite cerrahisi denilmektedir. Kanser ve ülser gibi ameliyatlara göre geliştirilen obezite cerrahisi ile hasta hızlı bir şekilde kilo vermeye başlar. Hastalık seviyesinde kilosu olan kişilerde zamanla psikolojik çöküntüler de yaşanmaya başlar. Morbid obezite seviyesine gelen hastaların derhal obezite cerrahisi uygulaması yaptırması gerekmektedir. Bunun için ilk olarak hastanın boyunun karesi alınır ve kilosu bulunan bu değere bölünür.
Elde edilen sonuç 40’ın üzerinde ise obezite cerrahisi uygulanabilir. Vücut Kitle Endeksi 35’in üstünde olan kişilerde obezite nedeni ile diğer hastalıklar görülüyor ise bu kişilere de obezite cerrahisi uygulanır. Ancak vücut kitle endeksi 35’in altında ise diyet ve spor ile hastanın sağlığına kavuşması sağlanır.
Obezite Cerrahisi Nasıl Yapılır?
Obezite cerrahisi uygulamasında tüp mide ameliyatı, Gastric By-Pass Ameliyatı ve mide balonu uygulamaları yapılır. Hasta için en uygun yöntem hangisi ise o yöntem seçilir. Tüp mide ameliyatında midenin büyük bir kısmı alınır. Midede bulunan iştah hormonu çıkarıldığı için hasta çok az yemek yese de kendini doymuş hisseder.
Kapalı yöntem ile yapılan tüp mide ameliyatında genel anestezi uygulanan hasta ortalama 3-4 gün kontrol altında tutulur ve taburcu edilir. Düzenli takipler ile hastanın 9-10 ay içerisinde hedeflenen kiloyu vermesi sağlanır.
By-pass ameliyatında ise mide kısıtlama işlemi yapılır. Bu durumda hasta daima az yemek yeme isteği duyar. Bu işlem sonrasında hastaya uzun süre vitamin desteği sağlanır. Obezite cerrahisi sonrasında hastanın kilo vermesi için sağlıklı beslenmeyi hayatının merkezine alması gerekir. Yine dengesiz beslenmeler devam eder ise ameliyat sonrası kilo verilse de geri alınmaya başlanır.