Cips, kola ve benzeri gıdaların tüketimi, hazır gıdaların tercih edilmesi ve düzensiz beslenme, obeziteye neden olan etkenler içerisinde yer almaktadır. Fazla kalori özelliğine sahip gıdaların tüketilmesi ile birlikte, vücudun hızlı bir şekilde kilo alması, bu rahatsızlığa neden olmaktadır. Ayrıca, tv karşısında, sinemada ve benzeri yerlerde yemek yeme, obezite hastalığına neden olan etkenler içerisinde yer almaktadır. Kalıtsal özelliklerin yanı sıra, fastfood tarzı beslenme seçenekleri de bu hastalığa neden olan nedenler içerisinde yer almaktadır.
İleri Derece Obezite (Morbid)
Vücutta hastalıklara yol açacak şekilde yağ birikmesi olarak tanımlanan bu hastalık ( Dünya Sağlık Örgütü), derece derece yükselmektedir. Morbid yani ileri seviyedeki obezite hastalığı ölümcüldür. Kilo kontrolü artık mümkün değildir. Kitle index özellikleri 40 seviyelerinde ise, bu hasta artık Morbid seviyesinde demektir. Bu kategoride, hastanın durumu ciddiyet kazanmaktadır.
Bu hastalığa yakalanan bütün hastalar, vücut fonksiyonlarını kaybetmeye başlar. Şeker hastalığının 2. etabı, cinsel hastalıklara, kemik hastalıklarına, solunum hastalıklarına, eklem hastalıklarına ve benzeri birçok ciddi hastalığa neden olmaktadır. Psikolojik olarak da birçok sorun yaşayan obez hastalar, sosyal hayatta da birçok sorunla karşılaşmaktadır. Meme kanseri ve kalın bağırsak kanseri gibi ciddi hastalıklar, en çok tip 2 şeker hastalarında görülmektedir.
Obezite Ameliyatı
Bu rahatsızlığın ilk etabı, diyet ve egzersizdir. İlaç tedavisi de ikinci sırada yer alan tedavidir. Ameliyat, egzersiz ve ilaç tedavisi gibi ön tedavi yöntemlerinin işe yaramadığı anlarda gerekli hale gelmektedir. Morbid hastalarda, ameliyat kaçınılmazdır. Bu hastalarda bu ameliyatın yapılması, oldukça önemlidir.
Ameliyat Çeşitleri
Kısıtlama olarak nitelendirilen ameliyat sistemi, toplum arasında mide kelepçesi olarak bilinmektedir. Midenin tüpe benzer bir şekilde kesilmesi ile gerçekleştirilen ameliyattır. Zımba tekniği ile kolaylıkla daraltılmaktadır. Midenin katlanması ile gerçekleştirilen obezite cerrahisi işleminde, mide katlanıp dikilmektedir. Diğer bir yöntem ise mideye balon yerleştirme yöntemidir. Bu yöntem, tokluk hissi uyandırmaktadır. Altı ayda bu balon değiştirilmektedir. Emilim sistemini bozarak gerçekleştirilen ameliyatta, mide daraltılır ve ince bağırsağa bağlanır. Bu şeklide mide gıdaları hazmetmeden bağırsağa gönderir.
Hasta ömür boyu ilaç kullanmak zorundadır. Gastik bypass, mini gastrik bay pass. Duodenal swicth ameliyatı, duodenal bay pass ve sleeve gastrektomi, bu ameliyatta kullanılan yöntemlerdir. Gastrik bypass, ince bağırsağın iki metre kadar kısaltılması ile gerçekleştirilen ameliyattır.
Obezite Ameliyat Sonrası
Doktor tavsiyesine göre, ameliyat sonrası hareket edilmelidir. Gerekli perhiz uygulanmalıdır. Ömür boyu vitamin kullanımı önemlidir. Spor ve diyet hayatımızın bir parçası olmalıdır. Bu ameliyatın başarılı olması, ameliyat sonrası yapılması istenen işlemlerin yerine getirilmesi ile mümkün olacaktır. Vitamin haplarının alınmaması, vücutta birçok hastalığı beraberinde getirecektir. Ciddi vitamin eksikliği, vücut direncini ortadan kaldıracak ve beraberinde birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bu nedenle ömür boyu vitamin ilaçları düzenli alınmalıdır.