Obezite cerrahisi ya da metabolik cerrahi sonrasında yaşam şekli ve beslenme konusunda bir çok köklü değişimler yapılması gerekir. Ameliyat öncesinde beslenme uzmanıyla yapılan görüşmelerde hastanın yaşam şekli, beslenme alışkanlıkları, kilo ve yandaş hastalık durumu göz önünde bulundurularak özel bir beslenme programı düzenlenilir. Uygulanan program hastayı ameliyata hazırlamakla birlikte bu sürece motive olmasında da olumlu etkiler yaratır.
Obezite cerrahisi ya da metabolik cerrahi öncesi uygulayacağınız diyet programı ameliyat risklerini azaltacaktır. Ameliyat sonrası dönemi daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır. Diyetin süresi ve şekli, vücut kitle indeksinize, gerçekleşecek operasyonun şekline, yandaş hastalık durumunuza, hekiminiz ve diyetisyeninizin önerisine göre değişmekte olup; bireysel farklılıklar gösterir. Özelikle süper-obez (BKİ>50 kg/m2) olan yüksek risk grubundaki hastalarda ameliyat öncesi diyetle kilo kaybı oluşabilecek komplikasyonların en aza indirilmesini sağlar.
Obezite cerrahi öncesi uygulanan diyette amaç;
- Vücut yağ oranını azaltmak. (Özellikle karaciğer yağlanması ve karın iç yağının azalmasıyla laparoskopik işlemde kolaylık sağlanır.)
- Kas kaybını azaltmak. (Düşük kalorili diyetlerde meydana gelecek kas yıkımı proteince zengin diyetlerle en aza indirilir.)
- Ameliyat sonrası uygulanacak beslenme düzenine hazırlık olmasını sağlamak.
- Ameliyatla ilgili riskler azaltmak.
- Ameliyat sonrası iyileşme sürecinin daha hızlı ve sıkıntısız olmasını sağlamak.
- Fiziksel aktivite durumunu arttırmak.
Obezite cerrahisi öncesinde hastaların mümkünse ameliyattan 2 hafta önce beslenme uzmanı kontrolüne girmeleri gerekir. Ameliyat öncesi uygulanacak diyet; proteinden zengin, düşük yağ oranında ve düşük kalorilerde olmalıdır. Bireylerin BKİ ve günlük fiziksel aktivite durumlarına göre ortalama 900-1200 kalori/ gün , 60 ila 90 gram protein içeren ve basit şeker içeriği ve yağ oranı düşük bir beslenme programı uygulanması gerekmektedir. Bu süreç ameliyat sonrası uygulanacak beslenme düzeni içinde hastaya yol gösterici olacaktır.
Ameliyat öncesi son iki güne kadar katı, yarı-katı kıvamda proteinden zengin besinler;
*Kırmızı et, beyaz et, balık
*Yumurta
*Süt ve süt ürünleri( Yoğurt, ayran, peynir, kefir)
*Kurubaklagiller (kurufasülye, nohut, mercimek, barbunya)
*Yiyeceklerle sağlanamadığı durumlarda protein tozu ya da protein içeceği uygun bir beslenme programı dahilinde tüketilebilir.
- Yağlı yiyecek ve içecekler (yağlı etler, yağlı süt ve süt ürünleri)
- Kızartmalar
- Hamur işleri
- Her türlü kuruyemiş çeşidi
- Şekerli yiyecekler ve içecekler
- Asitli içecekler
- Alkol
- Sigaradan uzak durmalısınız
Süresi ve miktarı kişinin fiziksel ve metabolik özelliklerine göre değişmekle birlikte, ortalama olarak ameliyat öncesi son 2 gün; proteinden zengin berrak sıvı diyet (tanesiz) uygulanmaya başlanmalıdır. Beslenmenizde öncelik proteinden zengin besinler iken karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinlerden uzak durulmalıdır. Bu dönemde yağdan fakir beslenmek; karın içi ve karaciğer yağlanmasını azaltır ve sizi rahatlatır. Basit şekerli gıdaları bırakmak; karaciğerin hacminin azalmasını ve ameliyat sonrası iyileşmenin daha hızlı olmasını sağlar. Sıvı besinler midemizi çok daha hızlı terk ettiği için bu dönemde öğün kısıtlaması yapmadan, açlıktan başınız ağrıyıp, şekeriniz düşene dek beklemeden light ayran, şekersiz bitki çayları, tanesiz çorbaları sık sık tüketebilirsiniz.
Ameliyat Öncesi Son Gün !
Ameliyat olmadan önceki günün gecesi saat 22:00 itibariyle beslenmeye son verilerek, su dahil herhangi bir yiyecek, içecek tüketilmemelidir.
Diyetisyen Hüsniye Rakipoğlu Odabaş