** Proteini, karbonhidrat ve yağlardan önce tercih edin
Günlük beslenmemizde en az 60 gr protein alınmalıdır. Beslenme aşamalarımıza göre protein içerikli besinlere yer vermeliyiz. Kırmızı et yerine; süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, yumuşak tavuk ve hindi eti, soya ürünleri tercih edilmelidir.
**Ayak üstü atıştırmayı bırakın
Televizyon karşısında, ayak üstü, başka bir işle uğraşırken yemek yemekten kaçının. Bu şekilde yediğimizin miktarın kontrolünü sağlamakta zorlanırsınız. Yemeği yediğimiz süre 20 dk dan az olmamalıdır. Bu durum bulantı ve kusmanın oluşmasını önleyerek ve tokluk hissinin oluşmasını sağlayacaktır.
**Küçük lokmalar tüketin
Yiyecekler küçük miktarda yenildiğinde mide poşunda azalan yer daha kullanışlı hale gelecektir ve çiğneme ile hassas yeni açılan midenin tıkanması önlenecektir.
**Yağlı yiyeceklerden uzak durun
Yiyeceklerinize yağı göz kararı değil ölçerek ilave edin. Porsiyona düşen yağ miktarı 5 g dan fazla olan yiyeceklerden uzak durun. Yağlı yiyecekler sınırlandırılmalı( margarin, mayonez, krem peynir, kremalı yiyecekler…)
Günlük 3 porsiyondan fazla tüketilmemeli.( 1 tatlı kaşığı = 10 ml =1 porsiyon )
Yağ içeriği için etiket okumayı alışkanlık edinin.Günde en fazla 35 g yağ almayı hedefleyin.
**Uzun Süreli Açlıktan Sakının
Beslenmenizde günde en az 3 ana öğün ve 1-2 protein ağırlıklı ara öğüne yer vermelisiniz. Dört saati geçen açlık süreleri bir sonra ki öğünde çok fazla yeme isteği doğuracağı gibi metabolizmanızında yavaşlamasına neden olacaktır.
**Midenizi biz, tabağınızı siz küçültün
Porsiyon kontrolü sağlamak ve yemek yerken göz doygunluğu oluşturmak adına yemek yediğimiz tabakları küçültelim. Fazla yememek için yemeğe başlamadan önce yiyecek ve içeceklerinizi ölçün.
**Kendinizi dinleyin
Dolgunluk ve doygunluk hissettiğinizde, yeme ve içmeyi sonlandırın. Nasıl olsa ameliyat oldum, isteğimi sınırsızca yiyebilirim gibi düşüncelere son verin. Midenizi “yeniden eğittiğinizi” unutmayın. Çok hızlı yerseniz, çok fazla çiğnemezseniz ve çok fazla yerseniz rahatsızlık duymanız kaçınılmazdır.
Yeni bir başlangıç yapın ve sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzınız haline dönüştürün.
Ameliyattan önce ve sonra hasta belli miktarlarda düzenli egzersiz düzenine hazır olmalıdır. Bu, beklenmesi gereken kilo kaybını arttırır ve tekrar kilo almayı engeller.
Diyetisyen Hüsniye Rakipoğlu Odabaş