Obezite, günümüzde tüm dünya ülkelerinde en yaygın şekilde görülen sağlık sorunlarından biridir. Özellikle obezite hastalarının yaşamları obu hastalık sebebiyle oldukça kısalmaktadır. Bundan dolayı da tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Obezite hastalığının tedavisi için birçok yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerin başında obezite ameliyatları gelmektedir. Obezite ameliyatları kendi içlerinde teknikleri ve uygulanma sebebiyle farklı kategorilerde incelenmektedir. Genel olarak kilo kaybı için en uygun ve başarılı yöntemlerden olan obezite ameliyatlarına bariatrik tedavi yöntemleri adı verilmektedir. Bu operasyonlarda başarı oranı yüksek olsa da elbette bazı riskler bulunmaktadır. Bu riskler teknolojinin ilerlemesi ile azaltılmıştır. Ancak ameliyat olmadan önce riskler hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Ölüm riski obezite ameliyatlarında, uygulanan diğer ameliyatlarından farklı değildir. Burun estetiğinde de anestezi kaynaklı ölüm riski bulunmakta ve diğer ameliyatlarda da bulunmaktadır. Bu riskler, obezite ameliyatında da daha fazla değildir.
Obezite Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Obezite, oldukça ciddi bir sağlık sorunudur ve tedavi edilmediği durumlar daha riskli durumların oluşmasına yol açabilir. Obezite, birçok sağlık sorununa da yol açtığı için yaşam süresini ciddi anlamda azaltmaktadır. Obezite ameliyatlarında ölüm riski diğer ameliyat yöntemlerinden daha fazla değildir. Özellikle laparoskopik olarak uygulanan ameliyatlar kapsamında bu riskler oldukça azaltılmıştır.
Obezite Ameliyatlarında Anestezi Riski
Obezite ameliyatları uygulanmadan önce hasta ile ilgili tüm durumlar anestezi uzmanı tarafından yapılmaktadır. Ameliyatta meydana gelecebilecek olan risklerin detaylı analizi yapıldıktan sonra ameliyat yapılmaktadır. Hastanın narkozdan uyanma süresi ve narkoza verilen tepki bünyeden bünyeye göre değişmektedir. Hastanın beslenme alışkanlıklarının yanı sıra vücut yapıları da anestezi ile ilgili riskleri değiştirmektedir. Bu riskler hakkında hastayı bilgilendirecek olan kişi anestezi uzmanıdır. Genel olarak ameliyattan sonra hastanın uyanması ve tamamen kendine gelmesi 6 saati bulabilmektedir. Yapılan diğer ameliyat yöntemlerinde olduğu gibi tüp mide operasyonlarında da enfeksiyon riski bulunmaktadır. Bundan dolayı da hastanın ameliyata uygun olup olmadığı uzman hekimler ve ekip tarafından beraber değerlendirilecektir.
Obezite Ameliyatlarında Reflü ve Mide Yanması, Bulantısı
Obezite ameliyatlarından sonra hasta reflü ya da mide yanması yaşayabilir. Ancak bu durumlar tamamen geçici olmaktadır. Mide koruyucu ilaçlarla bu durum düzeltilecektir. Sağlıklı beslenme alışkanlığının benimsenmesi sayesinde mide yanmaları ve reflü riski de tamamen giderilecektir.
Obezite Ameliyatlarında Ateş ve Üşüme
Obezite ameliyatından sonra yüksek ateş ve üşüme durumları meydana geldiğinde mutlaka doktora haber verilmelidir. Bu gibi durumlar genel olarak kaçak riskinin habercisi olmaktadır. Bunun yanı sıra ameliyattan sonra meydana gelen üşüme ve ateş genellikle ameliyathanenin soğuk olması ile ilgili olarak yaşanmaktadır.
Obezite Ameliyatlarında Halsizlik ve Yorgunluk
Ameliyatlardan sonra halsizlik ve yorgunluk normal belirtiler olarak kabul edilmektedir. Genel olarak tek yönlü beslenmeler sebebiyle vitamin eksikliğinin ortaya çıkması gibi sebeplerle de halsizlik ve yorgunluk meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda hastaların vitamin ve protein açısından zengin gıdalarla beslenmesi önerilmektedir.
Obezite Ameliyatlarından Sonra Ağız Kokusu ve Saç Dökülmesi
Obezite ameliyatlarından sonra meydana gelen ağız kokusu, ameliyatla ilgili değildir. Bu gibi durumlarda doktora başvurmak ve ağız kokusu sebeplerinin araştırılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra saç dökülmesi genellikle vitamin eksikliğinden kaynaklanan problemler arasında bulunmaktadır. Yapılan beslenme takviyeleri ile bu durum belirli bir süre sonra düzelecektir.