Obezite sorunları için uygulanan ameliyatlara; bariatrik cerrahi adı verilmektedir. Bu ameliyatlar kilo kaybını sağlarken, hastanın aşırı kilo sebebiyle yaşadığı sağlık sorunlarını da giderme amacına sahiptir. Obezite ameliyatları sayesinde kişinin hayat kalitesi artmakta ve hayatta kalma oranı yükselmektedir. Bariatrik cerrahi olarak da ifade edilen obezite cerrahisinin esas avantajları ise; kilo kaybında yüksek başarı oranları ile beraber, şeker ve tansiyon gibi hastalıklarda da iyileşme sağlamak, uyku apnesinin ortadan kalkmasını sağlamak, enfarktüs ve inme riskinin azaltılması, çeşitlikanserlere yakalanma riskinin düşürülmesini sağlamak ve yaşam süresini uzatmaktır.
Obezite Tedavi Edilebilir mi?
Obezite operasyonları genel olarak yaşam süresini uzatan cerrahi girişimlerdir. Hayat kurtarıcı olarak da nitelendirilen obezite cerrahisinde uygun hastalar, deneyimli uzmanlar tarafından doğru yöntemlerle tedavi edilmelidir. Obezite ameliyatı; laparoskopik olarak uygulanır. Laparoskopik uygulanması kapalı olarak ameliyatın uygulandığını göstermektedir. Ancak obezite tedavisi tek bir ameliyattan ibaret değildir. Her obezite hastası birbirinden farklı olduğu için farklı amaçlara hizmet eden operasyonlar geliştirilmiştir. Özellikle de teknolojinin ilerlemesi ve açık ameliyata gereksinim duyulmaması gibi birçok avantaj sayesinde obezite ameliyatlarındaki başarı oranları yükselmiştir.
Obezite hastalığın giderilmesi ve kilo alımının durdurularak kilo kaybının sağlanması hastalara ikinci bir şans sunmaktadır. Yaşam süresinin artması ve yaşam kalitesinin artması sayesinde hastalar ameliyattan sonra sağlıklı bir hayatın kapılarını aralamaktadır. Bunu sağlayan en büyük unsur; obezite ameliyatlarının kapalı yöntemle yapılmasıdır. Kapalı olarak yapılan ameliyatlar sayesinde ameliyata bağlı riskler azalmaktadır. Bu ameliyat türünde karından yapılan milimetrik kesiler ile işlem tamamlanır. Bundan dolayı da laparoskopik operasyonların bütün avantajları obezite cerrahisinde de aynı şekilde söz konusu olmaktadır. İşlemden sonra hastada ağrı gibi etkiler ciddi oranda yaşanmaz ve basit ağrı kesicilerin ilk gün kullanılması yeterli olur. Tüm bunların neticesinde hastalar aynı gün ayağa kalkıp, birkaç gün içinde taburcu olurlar ve iş ve güçlerine hem de kesileri de olmadan bir hafta içinde geri dönebilir.
Obezitenin en etkili tedavisi cerrahi girişimler olmaktadır. Ancak ameliyat tek başına yeterli değildir. Bu aşamada hastaların da mutlaka ameliyattan sonra yaşam alışkanlıklarını değiştirmesi ve bunu ömür boyu sürecek şekilde hayat standartlarına eklemesi gerekir.
Kimler Obezite Cerrahisi için Uygun Adaydır?
Öncelikli olarak hastanın ameliyattan sonraaki talimatlara uymak için istekli ve iradeli olması gerekir. Sunulan diyet ve egzersiz programlarına ömür boyu uyulması gerektiği unutulmamalıdır. Gerekli durumlarda psikolog desteği almaktan çekinmemek gerekir. Kişilerin bu aşamada istekli olması ve kilo kaybı dışında hayat kalitesini arttıracak sağlıklı alışkanlıklar edinmesi oldukça önem teşkil etmektedir.
Obezite ameliyatında yan etkiler ve riskler iyice anlaşılmalıdır. Ameliyat olmadan önce hasta mutlaka diyet ve egzersiz ile kilo vermeye çalışmış olmalıdır. Bu süre en az 6 aydır. Ancak bu yöntemden cevap alınamadıysa cerrahi girişimlere başvurulmalıdır. Genel anestezi uygulanmasına engel teşkil edebilecek kalp, akciğer hastalığı ya da başka bir ciddi “kronik” rahatsızlık bulunmamalıdır. Ameliyat uygulanacak olan hastaların ergenlik çağını tamamlamış olması gerekir. Vücut kitle indeksi bu ameliyat için uygun olmalıdır. Vücut kitle indeksi hastanınn kilosunun boya oranı olup genel olarak ameliyata uygun olan hastaların VKİ yani vücut kitle indeksleri değerlendirilmelidir. Vücut kitle indeksi uygun olmayan hastaların ameliyat olması yalnızca şu şekilde mümkün olmaktadır; hastaların obezie ile beraber ciddi bir sağlık sorunu mevcut ise ve uzmanlar ameliyat olmasını onaylıyorsa ancak bu ameliyatlara girebilmektedir. Aksi halde farklı iyileşme yöntemlerine başvurulmaktadır.