Kişinin fazla kilosu nedeniyle yapılan cerrahi müdahale obezite ameliyatı olarak bilinmektedir. Bu ameliyat, kişiye sadece kilo konusunda değil, fazla kilonun sebebiyet verdiği durumlarda da fayda sağlamaktadır. Bu faydalar şu şekilde sıralanabilir;
*Operasyondan sonra kişi oldukça hızlı bir şekilde kilo vermeye başlar.
*Verilen kilolardan sonra kişide bulunan kalp ve damar rahatsızlıkları ve kilonun neden olduğu diğer problemler de çözüme ulaştırılabilir.
*Özellikle hasta, mide ile ilgili bir sıkıntı yaşıyorsa, operasyondan sonra midede bulunan rahatsızlıklar da giderilmiş olur.
*Hasta ameliyattan sonra minimum seviyede gıda tüketimi yaparak, doygunluk hissine erişir.
*Operasyon diyet ve spor ile desteklenirse kısa sürede vücut kitle endeksi istenilen seviyeye indirilir.
Obezite Cerrahisi Kimlere Uygulanabilir?
Obezite cerrahisi, tüp mide olarak da bilinen bir operasyona dayanmaktadır. Midenin büyük bir kısmının alınarak, kişinin daha az yemesi ve bu yiyeceklerle doyum noktasına ulaşarak hızlı bir şekilde kilo vermesi sağlanır. Uzman doktorların yapacağı analizler ve muayeneler sonucunda operasyona başvurulabilir. Operasyonun gerekli görüldüğü durumlar ise vücut kitle endeksine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu duruma göre, vücut kitle endeksi 35 ve üzeri olması halinde obezite cerrahisi uygulanabilmektedir.
Sadece bu unsurun bulunması kişinin ameliyat için uygun olduğunu göstermez. Bu operasyon, diyabet hastalarına uygulanmamaktadır. Ancak, diyabet rahatsızlığının giderilmesinin ardından cerrahi bir müdahaleye başvurulabilir. Tüm bu unsurların dışında bulunan ve vücut kitle endeksi verilen değerlerin üzerinde olan kişilere obezite cerrahisi, uzman doktor tarafından uygulanabilir.
Ameliyat Sonrasında Hastalarda Süreç Nasıl İşlemektedir?
Obezite cerrahisinden sonra hasta 4 gün kadar hastanede tutulmaktadır. Bu süre doktorun uyguladığı tetkiklere göre azalır ya da artar. Hasta, operasyondan 1 gün sonra doktorun uygun görmesi halinde ağızdan sıvı şeklinde gıdalar almaya başlayabilir. Çok ağır ve yağlı sıvı gıdalar olmamakla birlikte, mideyi rahatsız etmeyecek kıvamda gıdalar tüketilmelidir. Ameliyattan sonra alınan bu sıvı gıdalar ilk gün az miktarda olurken, 3. günden sonra miktar olarak biraz daha artış gösterebilir.
Sıvı gıdalar tüketme işlemi yaklaşık olarak 2 hafta kadar sürmektedir. 2 haftanın sonunda gerekli doktor muayenesinin ardından doktorun onayı ile ağır olmamak şartıyla biraz daha katı gıdalara geçilebilir. Gıda tüketimi ile ilgili mutlaka ameliyattan sonra bir diyetisyen ile iletişime geçilmesi gerekmektedir. Çünkü ameliyatın istenilen sonucu vermesi ve hızlı bir şekilde kilo verilebilmesi için uzman kontrolü oldukça önemlidir. Aksi halde, düzensiz beslenmeye bağlı olarak kişide tekrar kilo alma durumu gözlemlenir.
Operasyonun başarılı olarak adlandırılabilmesi için kişinin operasyondan sonra kilosunun %70 oranını vermesi gerekir. Bu nedenle tüm süreç ve gıda tüketimi bazen kişiden kişiye değişebilir. Fakat genel olarak 4. haftanın sonunda kişi artık normal beslenme düzenine dönebilir. Bu süreçte sadece yağlı ve fazla kiloya neden olabilecek ağır gıdalardan uzak durulması gerekmektedir.