Kararımızı verdik evet ameliyat olacağız peki ya bu dönemden sonra bizi neler bekleyecek ?
Biraz göz atalım..
Bireyler Gastrik Bypass veya Tüp Mide ameliyatı sonrası obezite problemlerini tamamen çözeceklerine inanmaktadır. Bununla birlikte yaşamlarındaki farklı problemlerin de bir anda ortadan kalkacağını düşünmektedirler. Fakat Bariatrik Cerrahi Müdehalesi yaşamdaki tüm problemleri çözebilecek sihirli bir değnek değildir. Birey bu ameliyatı kilo verme yolculuğunda yardımcı bir unsur olarak kabul etmelidir. Bu sebeplerden dolayı bireyin ameliyat olacağı ekip tarafından dikkat ve özen ile gelecek günlere hazırlaması oldukça önemlidir.
Yeni beden, yeni yaşam koşulları bazı psikolojik sıkıntıların ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Tüm bu yolculuk sırasında bazı fiziksel ve psikolojik iniş çıkışların yaşanması yapılan araştırmaların ışığında çok normal kabul edilmektedir. Bu sürece alışmak ve daha rahat atlatabilmek adına bazı noktalara dikkat edilmelidir.
-
YENİ VÜCUDA ALIŞMAK
Hayatının çok büyük bir bölümünü belki de tamamını şişman olarak geçirmiş bireyin yeni beden imajına alışması uzun sürebilmektedir. Bu dönemi atlatmak için kişi kendine zaman tanımalıdır. Yıllardır küs olduğu aynalarla barışmalıdır. Yeni dönemde küçük bedenli kıyafetlerin alınmaya başlanması sayesinde değişimi kendisine daha rahat kanıtlayacaktır.
-
GERÇEKÇİ BEKLENTİLER İÇİNDE OLMAK
İlk 6 ile 8 hafta arası kişinin en yüksek kilo kaybına ulaştığı dönemdir. Bu dönemden sonra bu kilo kaybı ayda 3 kilo civarındadır. Yıl sonuna bakıldığında birey 36 ile 48 kilo arasında vermiş olacağını unutmamalıdır. ideal kilolarda olmak tartışmasız her bireyin yaşam kalitesini yükseltmektedir. Fakat birey farklı sosyal sorunlarını ameliyat sonrası kilo vererek çözmeye atfetmemelidir. Bireyin sosyal hayatında ameliyata bu şekilde atfettiği bir anlam yok ise şüphesiz ki kendini bilişsel anlamda iyi ve fiziksel anlamda daha sağlıklı hissedecektir.
-
VERİLMİŞ KİLOLARI KORUMAYA ÇALIŞMAK
Birey ilk 6 ay olmak üzere ilk 18 ayın çok önemli olduğunu sonraki zamanlarda çok az bir ihtimalde olsa birey verdiği kiloların bazılarını geri alma ihtimali olduğunu unutmamalıdır. Ameliyat sonrası kilo alma durumunda utanma, rezil olma, “bu da işe yaramadı” duyguları sebebi ile bireyin kendini kötü hissetmesi olasıdır. Önemli olan bu dönemlerle başa çıkmayı öğrenmektir. Problem çözme becerilerini geliştiren her birey gelecek adına 1-0 önde olduğunu unutmamalıdır.
-
DESTEK OLABİLECEK GERÇEK ARKADAŞLAR EDİNMEK
Bireyler bazı sebeplerden dolayı ameliyat sonrasında arkadaş çevrelerini değiştirmek ya da var olan arkadaş çevreleri ile gerçekçi bir konuşma yapmak durumunda kalabilir. Bireyin yeme tarzı ve yaşam şekli değişmeye başladıkça kendi sosyal çevresinden uzaklaşarak yeni çevreler oluşturmaya başlayabilir. Uzun sürecek başarılar için bu süreçte bireyin kendisine destek olduğunu bildiği ve yapmaya çalıştığı değişikliği sabote etmemeye özen gösteren bir sosyal çevre ile bir arada olması oldukça önemlidir.
Yeni kararlarınızın hayatınıza hafiflik olarak dönmesi dileğiyle..
Uzm. Klinik Psikolog/ Bariatric Psikolog
Merve PEHLİVAN
Acaba devlet hastaneleri bu obezite ameliyatını yapıyormu bilginiz varmı
Tamamı olmasada kısmi karşılanıyor.