Obeziteye karşı en iyi silah olmasına rağmen, obezite ameliyatı, kilo vermek için “sihirli bir çözüm” değildir. Obezite ameliyatı sonrası verilen kilolar geri alınabilir. Bu durum tamamen hastanın davranış ve alışkanlıkları ile alakalıdır. Obezite ameliyatından sonra egzersizi, doğru beslenme alışkanlıklarını ve uygun yaşam tarzını benimsemek bir yaşam biçimi olmalıdır. Aksi halde kilolar geri alınabilir. Kilonun geri alınması, ameliyatın etkisinin geçtiğinin göstergesi değildir. Doğru alışkanlıklar ile obezite ameliyatından sonra verilen kiloların korunması ve sabit kalması mümkündür.
Obezite ameliyatı, hastanın karnının çoğunu kaldırır ve orijinal boyutunun dörtte biri kadar tüp benzeri bir yapıya neden olur. Bu cerrahi prosedürler, kilo vermenin yanı sıra, ameliyatın bir hastanın diyabet, yüksek kolesterol ve hipertansiyon riskini de azalttığı gösterildi. Obezite ameliyatı ve sonraki yaşam için birçok araştırma yapıldı. Araştırmacılar, beş yıldan sonra hastaların neredeyse yarısının belirgin kilo aldığını belirtti. Araştırmacılar, aşırı kilo kaybının bir yıldan sonra yüzde 77 iken beş yıl sonra yüzde 56’ya düştüğünü buldular. Şeker hastalığının hafifletilmesi, bir yıldan sonra yüzde 51 oranında umut vericiydi, ancak beş yıl sonra yalnızca yüzde 20 oranında umut vericiydi.
Sağlıklı Seçenekler için Bir Başlangıç Noktası
Bariatrik cerrahinin halen obeziteye karşı mevcut en iyi silahtır. Ancak tek çözüm değildir. Ameliyattan sonraki ilk yıl oldukça önemlidir. Bu ilk yıl, hastaların yeni hayat tarzı ve alışkanlıklarını benimsemesi için oldukça önemlidir. Bu alışkanlıklar doğru diyet, düzenli egzersiz ve sigarayı bırakma ve aşırı içki içme gibi diğer sağlıksız alışkanlıklardan kaçınmayı içerir.
Zayıflama ameliyatından sonra hayat (seçtiğiniz prosedüre bağlı olarak) içerir:
• 1 ila 6 hafta içinde tamamen düzelme
• % 25 ila% 90 arasında aşırı kilo kaybı
• Birçok obezite ile ilişkili sağlık sorunlarında iyileşme
• Önemli diyet ve egzersiz değişiklikleri
İyileşmeniz hangi prosedürü seçtiğinize bağlı olacaktır. Örneğin:
• Ortalama Hastanede Kalma: Ayakta tedavi gören (aynı gün geri dönün) aralık 2-3 gün arasında
• İşe Geri dönme süresi: 3 gün ila 2 hafta aralıkları
• Ağrı: Hafif rahatsızlıktan “ağrı kesici tıbbi ilaçlarla yönetilebilir”
• Diyet: Birkaç gıdalardan, şeffaf sıvılardan katı gıdalara katı ve yavaş geçiş için aralıklar
• Normalden Başa Dönen Etkinlik: 3 gün ila 4-6 hafta arasındaki aralıklar
Prosedürden sonra hastalar en düşük prosedürden sonra hızlı bir şekilde kilo verirler, düşük nokta işlemden 12 ila 18 ay sonra gelir. Kilo verme, ameliyattan sonra başlar. Bu, hastaların yaşam tarzı ile ilişkilidir. İdeal kiloya ulaşıldığında, obezitenin yeniden dönebileceğini bilerek bu alışkanlıkları ömür boyu sürdürmek, sağlıklı bir yaşam için gereklidir.
Kilo kontrolünü sağlamak için:
Aşama 1
Aşırı beslediğiniz temel nedenleri tedavi edin. Aşırı yemenize sebep olan duygusal sebepleri anlamak için psikolojik destek ve davranış terapisi alabilirsiniz. Birçok kişi hayatları boyunca eksik olan bir şeyin yerine geçmek veya stres için bir başa çıkma mekanizması olarak rahatlık için yemeğe döner. Uzun vadeli kilo kaybı için yemenin ve yemenin isteğini tetikleyen şeyin ne olduğunu anlamak zorundasınız.
Adım 2
Düzenli bir egzersiz programı geliştirin. Fiziksel aktivite, kilo vermenin önemli bir bileşenidir. Egzersiz, metabolizmanızı arttırır, stres seviyenizi düşürür ve kemiklerinizi, akciğerlerinizi ve kalbinizi kuvvetlendirir. Günde birkaç kez 20 dakikalık bir yürüyüşle yavaş başlayın. Yavaş yavaş dayanma gücünüzü artırın ve etkinlik düzeyinizi arttırın. Ağırlık makineleri veya serbest ağırlıklar kullanarak güç eğitimi ile yağsız kas kütlesi koruyun. Bir sağlık kulübüne katılmayı veya bazı fitness DVD’lerine yatırım yapmayı düşünün böylece evde çalışabilirsiniz.
Aşama 3
Doktorunuzla tekrar iletişime geçin. Gastrik bypass ameliyatı sonrasında biraz ağırlık kazanmak nadir değildir. Doktorunuz, hemşireniz ve diyetisyeniz sizi desteklemek ve teşvik etmek için kullanılabilir. İhtiyaçlarınızı sağlık ekibinizden destek seviyesine ulaşmazsanız, özellikle gastrik bypass ameliyatı geçirenler için bir destek grubuna katılmayı düşünün. Mücadele ettiğiniz için utanmayın: Yardım isteyin.
4. Adım
Orijinal diyet planınızı uygulayın. Birçok kişi mide baypasından sonra kilo alırlar çünkü ne ve ne yediklerine dikkat etmeyi bırakırlar. Bir yemek günlüğü tutun ve yemeklerinizi ve aperatiflerinizi kaydedin – farkında olduğunuzdan daha fazla yemenizi engelleyin.
Uyarılar
• Uyandığınızda daima 90 dakika içinde kahvaltı edin ve yemek atlamayın. Öğün atlamak, bir sonraki yemekte aşırı yemenize yol açabilir.
• Hareket etmeyi benimseyin. Asansör yerine merdiven, günlük egzersizler, sık sık hareket etmeyi hayat tarzı haline getirin.
• Doktor kontrollerini aksatmayın.
• İradeli olmanın bu aşamada ameliyattan daha önemli olduğunu unutmayın. Hayat tarzı değişiklikleri yani kişisel tercih ve kararlar, genel sağlığınızı ve kilo kontrolünüzü yönetecektir. Bu sebeple de obezite ameliyatından ziyade sizin bu aşamada en önemli anahtar olduğunuzu unutmayın.