Gestasyonel diyabet, gebelikte ortaya çıkan bir sorundur. Anne adayında önceden şeker hastalığı olmayabilir ve yalnızca hamilelikte ortaya çıkabilir. Bu aşamadan sonra doktorun talimatlarını izlemek ve beslenme düzeninde doktor talimatlarına uygun olarak harreket etmek oldukça önemlidir. Gestasyonel diyabet tanısı koyulduğu andan itibaren, yeni görevlerin sonsuz bir listesi gibi görünen şeyle karşı karşıya kalırsınız: daha fazla klinik randevusu, daha fazla kan testi, ilaç almak, daha aktif olmak ve sağlıklı ve dengeli bir diyet yemek. İlk sorularınızdan biri muhtemelen “ne yiyebilirim?” Sorusu olabilir. Bu şaşırtıcı olabilir, ancak gebelik diyabetli olduğunuzda özel bir diyet yapmak zorunda değilsiniz.
Mevcut diyetinize bağlı olarak, daha az gıdalardan ve diğerlerinden fazlasını yemeniz gerekebilir. Geçmişte, insanlar, teşhisi konduktan sonra yemek yemesine izin verilmeyen gıdaların bir listesiyle gönderildi ya da sık sık şeker kesmeyi söylediler. Günümüzde, diyetinizde bazı değişiklikler yapmanız gerekebilir, ancak bir şeyi kesme vakası değil. Bunun yerine, herkese tavsiye edilen aynı sağlıklı ve dengeli diyetleri takip etmeniz gerekecek. Gestasyonel diyabetin ana hedefi, kan şekeri seviyelerinin kontrol altında olmasını sağlamak, böylece sağlık ekibinizin sizin için doğru olan hedefleri tartışmasıdır. Hedeflere ulaşmak, sağlıklı bir hamileliğiniz olma şansınızı artıracaktır ve yiyecek tercihleri bunun hayati bir rol oynamaktadır. Yemek seçeneklerinizde gerçekçi ve ulaşılabilir değişiklikler yaparken yemekten zevk almak önemlidir. Bu kan şekeri seviyenizi kontrol etmenize yardımcı olur ve hamilelik süresince aşırı kilo vermeyi önlemeye yardımcı olur. Tüm karbonhidratların kan şekeri düzeylerinizi etkilemesi için ne kadar yediğinizin farkında olun. Kepekli nişastalı gıdalar, bakliyat, meyve ve sebzeler ile bazı süt gıdaları gibi besleyici karbonhidrat içeren gıdaları seçmeye çalışın. Sağlık ekibiniz karbonhidratların kan şekeri seviyenizi nasıl etkilediğini anlamanıza yardımcı olacaktır. Şunları tavsiye edebilirler:
• Az karbonhidrat yiyin
• Daha iyi karbonhidrat kaynakları seçin
• Karbonhidratlarınızı gün içine yayın
İhtiyaçlarınıza göre özel bir beslenme planı hazırlamanız için size destek verebilecek bir diyetisyene sevk edilmesini isteyin.
Uzak durulması gereken besinler nelerdir?
‘Diyabetik’ veya ‘diyabetiklere uygun’ etiketli gıdalardan kaçının. Bu gıdalar benzer miktarda kalori ve yağ içeriyor ve kan şekeri seviyenizi etkileyebilir. Genellikle daha pahalıdır ve bir müshil etkisi olabilir. Her zamanki gıdalarınıza sadık kalın. Balık sağlığınız ve bebeğinizin gelişimi için iyidir, bu nedenle düzenli olarak yemek iyi gelir. Genel tavsiye, yağlı balıkların bir veya iki porsiyonu dahil, haftada en az iki porsiyon (bir kısım yaklaşık 140 g) yemektir; Uskumru, sardalya, somon, ringa balığı, alabalık, pilchards. Yağlı balık kalp sağlığına özellikle faydalıdır, ancak alımı haftada iki porsiyondan fazla olmamakla sınırlandırır. Daha yüksek cıva seviyelerine sahip olma eğiliminde balık kaçının. Köpekbalığı, köpek balığı ve marlın ve ton balığı miktarını, yediğimiz diğer balıklara kıyasla nispeten yüksek cıva miktarına, orkinos dört tonana veya iki ton balığı kadar sınırlandırın. Ham kabuklu deniz hayvanlarının gebelik sırasında özellikle hoşnut olabilecek gıda zehirlenmesi riskini azaltmalarını önlemek de önerilir. Bazı peynir, çiğ veya pişmemiş yumurta ve et, karaciğer ve pastörize edilmemiş sütten kaçınmak da önemlidir. Herhangi bir kir ve toprağı temizlemek için meyve ve sebzeleri iyice yıkayın. Sağlık uzmanınız, önlemeye yönelik gıdaları daha ayrıntılı olarak tartışabilir.
Ne çeşit aperatifler yemeliyim?
Yemekler arasında; meyve ve sebzeler, daha düşük yağlı humuslu sebze sopaları, yoğurt, avokadolar, fındık ve tohum gibi daha sağlıklı aperatifler seçin. Kilit, bu atıştırmalıkları planlamak, bölümlerinizi göz önünde bulundurmak ve kan şekeri seviyeleriniz üzerindeki etkilerini izlemektir. Kalori bakımından zengindir, ancak beslenme bakımından zayıf, atıştırmalık ve içecekler, örneğin şekerleme, kek, gevreklik, gazlı içecekler, enerji içecekleri vb. Alkol, gestasyonel şekerli diyabetinizi insülin veya glibenklamid ile tedavi ederseniz, hipoglisemi (hipoz) oluşma olasılığını da arttırabilir.
Sağlıklı, dengeli bir diyet uzun vadede en önemli noktadır. Bu, düzenli yemek yeme, iyi karbonhidrat kaynakları seçme ve meyve ve sebzeler de dahil olmak üzere bölümlerinizi izlemek ve daha az doymuş yağ, şeker ve tuz yeme anlamına gelir. Hamilelik, katı bir diyette bulunmanın zamanı değil.
Hamileyken kilo vermeyi hedeflemeyin: bu sizin ve bebeğin için güvensiz olabilir. Bununla birlikte, diyetinizdeki ve fiziksel aktivite düzeylerindeki küçük değişiklikler hamilelik süresince fazla kilo almayı önlemenize yardımcı olabilir. Bu, gestasyonel şeker hastalığını daha iyi yönetmenize ve sağlıklı bir gebelik şansınızı artırmanıza yardımcı olacaktır.
Gestasyonel diyabetli kişiler sonraki gebeliklerde tekrar duruma girme ve gelecekte Tip 2 diyabet alma riski yüksektir. Bu nedenle, bebeğinizi kilonuzu yönetmek ve sonraki gebeliklerde gestasyonel diyabet gelişme riskinizi azaltmak için kullandıktan sonra sağlıklı beslenme planınızı sürdürmenin yanı sıra Tip 2 diyabet almak için uzun vadedeki riskinizi azaltmak çok önemlidir.