Gastrik Plikasyon (Mide Katlama) midenin hiç kesilmeden uzunlamasına daraltıldığı bir mide küçültme operasyonudur.
Mide küçültme operasyonları arasında kesme işlemi yapılmadan uygulanan en kolay yöntemler arasında Mide Katlama olarak adlandırılan Gastrik Plikasyon işlemi gelmektedir.
Gastrik Plikasyon Operasyonları Farklı İsimler Altında Yapılıyor Mu?
Tıp literatüründe Gastrik Plikasyon olarak adlandırılan mide operasyonları aynı zamanda;
- Mide Katlama (En çok bilinen ismidir)
- Mide Teğelleme (Dikme işlemi olmasından dolayı Teyelleme kökünden isim almıştır)
- Gastrik Sleeve Plication
- Vertikal Sleeve Gastric Plication
- Greater Curvature Plication
Ülkemizde en çok Mide Katlama, Mide Teğelleme ve Gastrik Plikasyon olarak adlandırılmaktadır.
Kesmeden Mide Küçültme Nasıl Yapılıyor?
Gastrik Plikasyon işlemi gelişen laparoskopik teknolojiler sayesinde mide bölgemizde herhangi bir kesme işlemi yapmadan sadece midenin kendi üzerine katlanması ile yapılmaktadır. Oluşturulan yeni mide yapısı içeri katlama yöntemi ile uygun bir şekilde dikişler ile tutturulur.
Mide Katlama operasyonlarının tercih edilmesinde en önemli faktörler arasında diğer operasyonlara göre hastaların taburcu sürelerinin daha kolay ve hızlı olmasıdır. Hastalar operasyondan 24 saat sonra taburcu edilirler. Gastrik Plikasyon geçirecek bir hastanın laparoskopik müdahale süresi 80-90 dakika arasında tamamlanmaktadır.
Gastrik Plikasyon operasyonlarının diğer Obezite ameliyatlarından ayıran faktörler arasında;
- Normal beslenmeye geçiş süresinin daha hızlı olması. 13-14 günlük sıvı besin tüketim sonrası beslenmenin normale dönüşü
- Mide bandı ya da mide balonu operasyonlarında midemize yabancı bir cisim takılmaktadır. Bu tür cisimler hastalarda mide bulantısı ile kusma gibi rahatsız edici durumlar oluşturmaktadır. Fakat mide katlama operasyonunda herhangi bir yabancı malzeme kullanılmamasından dolayı bu tür rahatsızlıklar oluşmamaktadır. Yabancı cisimlerin bazı hastalarda oluşturabileceği sağlık sorunları Gastrik Plikasyon tedavisinde yaşanmamaktadır.
Mide Katlama Operasyonları Geri Dönüşlü Tedavidir.
Mide bölgesinde ve çevresinde herhangi bir cerrahi işlem (parça kesme, yabancı malzeme ekleme, bağırsaklara yeni yol oluşturma gibi) yapılmadığından hasta istememesi durumunda tekrar eski haline döndürülebilmektedir.
Mide Katlama Operasyonlarının Maliyetleri Nasıldır?
Obezite tedavisinde kullanılan diğer mide operasyonlarına göre en düşük maliyetli grupta bulunmaktadır. Özellikle lapatoskip müdahale olmasından dolayı işlem süresinin kısa olmasıyla birlikte taburcu süresinin kısalığında dolayı hastaların bütçesini yormamaktadır. Mide bandı ya da mide balonu gibi operasyonlarda mideye dışarından fonksiyonlu malzemeler takıldığından dolayı ilave maliyet daha da artmaktadır.
Gastrik Plikasyon Operasyon Uygulaması Nasıl Yapılır?
Mide Katlama operasyonları Ön duvar katlaması olarak adlandırılan Anterior Plikasyon ve Ön-arka duvar katlaması olarak adlandırılan Lateral Plikasyon – Büyük Kurvatur katlaması olmak üzere iki türde yapılmaktadır.
Başarılı ve kalıcı sonuçlar alınması için en sık kullanılan operasyon Ön-arka duvar katlaması olarak adlandırılan Lateral Plikasyon – Büyük Kurvatur işlemidir. Tercih edilmesinin sebebi uygulama kolaylığı, ekonomik uygunluk ve herhangi bir yabancı madde kullanımının olmamasıdır. Operasyon 60-70 dakika içinde tamamlanır ve karın bölgesinde 10-12mm ebatlarında sadece 4-5 tane kesik işlemi ile uygulanır. Küçük kesikler yardımı ile laparoskopik işlem tamamlanır.
Ön duvar katlaması yönteminin tercih edilmemesindeki en büyük etki midenin arka duvarında belli bir bölüm serbest kalmaktadır. Midenin esnek yapısından dolayı serbest kalan kısım belli bir süre sonra büyümeye başlar ve mide eski haline dönecektir.
Operasyon Sırasında ve Sonrasında Riskler Nelerdir?
Başta mide olmak üzere hiçbir iç organımızda kesim ve ekleme gibi cerrahi işlemler olmadığından dolayı diğer operasyonların neden olduğu riskler taşımamaktadır.
Her tedavi yönteminde olduğu gibi tamamen tecrübesiz ekipler ve özensiz yapılacak işlemler ile yapılacak ameliyatlarda mide üzerinde yapılan değişiklikler sonucunda ölümle sonuçlanacak riskler oluşturmaktadır. Operasyonu gerçekleştirecek ekip bu konuda deneyimi yoksa ne yazık ki bazen mide bölgesinde oluşan sızıntılar fark edilemez ve bu sızıntılar zamanla insan sağlığını tehlikeye atacak boyutlara ulaşmaktadır.
Obezite hastalığı için yapılacak operasyon öncesi ve sonrası bütün işlemlerde ciddi özen gösterilmesi gerekmektedir. Özellikle obezite hastalarının kalp pompası ve akciğer yapılarında oluşan kısıtlı durumu takip konusunun ciddi olarak yapılmasının en büyük nedenleri arasındadır.
[/vc_column_text]