Çağımızın en yaygın ve tehlikeli hastalıklarından biri olan obezite; ciddi bir sağlık sorunu olması sebebiyle erken teşhis ve tedavi edilmesi gereken sorunların başında yer alıyor. Obezite yalnızca dünyada değil, Türkiye’de de en yaygın sağlık sorunları arasında bulunuyor.
Obeziteyi Önlemek Mümkün mü?
Obeziteyi önlemek adına tüm dünya ülkeleri çeşitli önlemler almakta ve uyarılar yapmaktadır. Türkiye’de bu ülkelerden biri olarak; daha fazla hareket etmeye, fast food alışkanlıklarından uzak tutmaya destek olarak, parklara spor yapılabilecek alanlar yapılmıştır. Türkiye’de obezite sorunu olan nüfus yaklaşık olarak %35 olarak kaydedilmiştir. Genel itibari ile bu oranın yaklaşık olarak 2,5 milyonu obezite cerrahisi ile tedavi edilebilir. Obeziteyi önlemek için öncelikli olarak fast food tarzı sağlıksız besinlerden uzak durmak gerekmektedir. Evde beslenme alışkanlığı kazanmak, şekerli içeceklerden uzak durmak, hareket etmek oldukça önemlidir. Obeziteyi tedavi etmenin en sağlıklı yolu, obeziteyi önlemektir. Ameliyata gerek kalmadan obezite sorununu hafifletmek, hastaların öncelikli hedefi olmalıdır.
Obezite Ameliyatları Riskli mi?
Obezite ameliyatları mutlaka ama mutlaka deneyiml, donanım ve tecrübeli merkezlerde yapılmalıdır. Cerrahın bu aşamada deneyimli olması, vizyon sahibi olması ve dünyada yaşanan obezite ile ilgili gelişmelerden haberdar olması gerekmektedir. Obezite ameliyatları, yapılan her ameliyatta olduğu gibi risklere sahip bir operasyondur. Bundan dolayı da herhangi bir komplikasyon meydana geldiğinde, bu duruma müdahale edecek olan ekiplerin bulundurulması oldukça önemlidir. Deneyimli, donanımlı ve profesyonel merkezlerde, güvenilir bir ekip ile yapılan ameliyatlar; safra kesesi ameliyatı kadar riske sahip olacaktır. Bundan dolayı da gözün korkmasına gerek yoktur. Genel itibari ile deneyimli, profesyonel ve işinin ehli kişiler tarafından yapılan ameliyatlarda meydana gelen komplikasyonlar; binde birin altında olmaktadır.
Obezite Teşhisi Konmuş Herkes Ameliyat Olmalı mı?
Mide küçültme operasyonları ne yazık ki her obez teşhisi almış kişiye koyulamaz. Vücut kitle indeksi 35 ve üzeri olan kişilerde; obezite ile beraber ek sağlık sorunları da ortaya çıkmış ise bu durumda ameliyat şart olabilmektedir. Hastalar operasyondan sonra ciddi bir kilo kaybı yaşar. Bu sayede estetik açıdan benlik algıları iyileşir ve yandaş sağlık sorunlarında ciddi hafiflemeler ortaya çıkar. Bu sayede hayat kaliteleri artar. Ancak kişinin vücut kitle indeki 35 ve altında ise bu durumda ilk tercih ne yazık ki ameliyat değildir. Bu aşamada bir uzman desteği ile diyet ve egzersiz programı başlatılmalı, gerektiği aşamada medikal tedavi uygulanmalıdır. Hastalıklar için genel olarak ameliyat son çare olarak düşünülmelidir. Hastalığın, tıbbi tedavi, öneriler, koruyucu hekimlik yöntemleriyle düzeltilememesi halinde cerrahiye başvurulması gerekmektedir. Obezite sorunu olan herkesin öncelikli olarak hedefi kilo kaybını ameliyat olmadan, diyet ve egzersiz ile çözmeye çalışmaları olmalıdır. Bunun yanı sıra hastalar psikolojik yönden de değerlendirilmelidir. Ağır şizofren, şizoit, psikotik bozuklar ve ameliyat sonrası yapacakları önerileri uyacak nitelikte psikolojisi olmayanlara da bu ameliyatlar önerilmemektedir.
Ameliyattan Sonra Kilo Alınır mı?
Mide küçültme ameliyatları, ciddi bir kilo kaybı sağlasa da hastanın ameliyattan sonraki davranışları da bu aşamada oldukça önemlidir. Hastanın bu durumun diyet gibi değil, yaşam tarzı şeklinde algılaması oldukça önemlidir. Beslenme şekli ameliyattan sonra belli bir düzey ve sağlık seviyesinde tutulmalı, egzersizler ömür boyu devam ettirilmelidir. Aksi halde ameliyattan sonra kilo alınabilir. Şekerden uzak durulmalı, doktor kontrolleri ve önerileri aksatılmamalı, abur cubur gıdalar kesin olarak hayattan çıkarılmalıdır.