Oldukça kolay ve hızlı kilo vermeyi sağlayan mide balonu ameliyatı genel olarak aşırı kilo problemi yaşayan kişilere uygulanan bir işlemdir. Mide küçültme ameliyatı genel olarak cerrahi bir yöntemle kalıcı olarak kilo vermeyi hedeflemektedir. Oldukça etkili ve başarı oranı yüksek olan bu işlem; kilo vermeyi tek başına sağlamaz. Bunun için hastanın da ameliyat sonrası talimatlara uyması ve yaşam alışkanlıklarını kalıcı olarak değiştirmesi gerekmekedir.
Mide Küçültme Ameliyatı Nedir?
Mide küçültme ameliyatı obezite yani olması gerekenden fazla kilosu olan kişilere uygulanan bir cerrahi tedavi yöntemdir. Mide küçültme ameliyatı, egzersiz, diyet ve ilaçlarla kilo veremeyen kişilere uygulanır. Operasyondan sonra mide bağırsak sistemindeki açlık-tokluk ve kan şekeri kontrolünü sağlamayı hedefler. Bu hormonlar üzerinde ciddi bir değişim söz konusu olur. Midenin küçülmesi ile beraber daha az gıda ve kalori alınır. Bu sayede de hasta doğal olarak kilo kaybı yaşamaya başlar.
Mide Küçültme Operasyonu Nasıl Uygulanır?
Mide küçültme ameliyatı cerrahi bir yöntemdir. Midenin yaklaşık olarak %80’i çıkarılır. Mide küçültme operasyonu genel olarak laparoskopik yani kapalı yöntemle yapılmaktadır. Laparoskopik yöntemle, karın duvarı kesilmeden açılan milimetrik kesilerden özel cihazlarla girilerek işlem tamamlanır. Bu sayede vücuda ciddi travmalar yaşatılmaz ve açık ameliyatın riskleri azaltılmış olur. Kapalı ameliyat ile iyileşme süresi de kısalır ve hasta gündelik yaşantısına daha hızlı dönüş yapabilir. Mide Küçültme Ameliyatı; Tüp Mide Ameliyatı, Mide Kelepçesi Ameliyatı ve Gastrik Bypass olmak üzere üç çeşide ayrılmaktadır.
Tüp Mide Ameliyatı Nedir?
Tüp mide ameliyatı, midenin yaklaşık olarak yüzde seksenlik kısmının çıkarılmasıdır. Tüp mide ameliyatından sonra mideye tüp şekli verildiği için bu ismi almıştır. Geri dönüşü olmayan bir işlemdir. 1,3 cm genişliğinde kesiler açılır. Daha sonra bu kesilerden, ucunda kamera bulunan özel cerrahi araçlarla girilir ve gerekli işlemler tamamlanır. Tüp mide ameliyatı sayesinde midede açlık hissiyatı verilen “ghrelin” hormonu üreten bölüm tamamen alınır.
Gastrik Bypass Ameliyatı Nedir?
Bu operasyon genel olarak aşırı karbonhidrat tüketen ve sürekli yemek yeme alışkanlığına sahip hastalar için ideal olarak kabul edilir. Bu ameliyat da tüp mide ameliyatında olduğu gibi kapalı yani laparoskopik yöntemle uygulanmaktadır. Gastrik bypass ameliyatında midenin bir bölümü ayrılır. Direkt olarak ince bağırsağa bağlanır. Tüp mide ameliyatından farklı olarak midenin tamamı çıkarılması söz konusu değildir. Yalnızca bu alan kullanım dışı bırakılır.
Kimler Mide Küçültme Ameliyatı için Uygundur?
Obeziteye sebep olan unsurları ortadan kaldırmak adına ilk olarak diyet, yeterli fiziksel aktivite, ilaç tedavisi gibi yöntemlere başvurulmaktadır. Eğer bu yöntemler sonuç vermez ise uzmanların onayı ile mide küçültme işlemlerne başvurulabilir. Mide küçültme işlemleri için aranan şartlar ise;
• VKİ yani vücut kitle indeksinin 40 ve üzerinde olması,
• Yağ kitlesinin 30 ve üzeri olması,
• Uzmanlar kontrolünde başlanan diyet ve spor sonucu netice alamamış yani kilo verememiş olmak,
• Beden kitle indeksi 35’ten yüksek ve yandaş hastalığa sahip olup sağlığı tehlike altında olan kişiler için de uygun bir ameliyattır.
• Vücut kitle indeksi 30 olup aynı zamanda Tip 2 diyabeti olan ama tedavilerle düzelmeyen hastalar için uygun bir yöntemdir.
Mide Küçültme Ameliyatı için Riskler Nelerdir?
Her ameliyatta olduğu gibi mide küçültme ameliyatlarında da çeşitli riskler bulunur. Bu risklerin görülme oranı az olsa da her hastanın ameliyattan önce bu riskleri bilmesi oldukça önem teşkil eder.
• Kilo kaybı kaynaklı safra kesesi taşı oluşumu
• Tüp mideden ya da diğer anastomozlardan kaçak riski
• Enfeksiyon riski
• Akciğer ya da solunum yolu problemleri
• Yetersiz beslenme kaynaklı vitamin ve mineral eksikliği
• Kan pıhtılaşması, emboli riski
• Oldukçak nadir olarak ölüm