Günümüzde obezite, tedavi edilmesi gereken şişmanlık en sık karşılaşılan ve pek çok hastalığa da yol açan bir rahatsızlıktır. Genç, yaşlı, kadın, erkek pek çok kişi şişmanlıktan ve onun sebep olduğu diğer sağlık sorunlarından muzdarip. Aslına bakılırsa şişmanlık, gözle görülür, rahatlıkla fark edilir bir sorun olduğu için kişi daha başlangıç aşamasındayken bu sorunu yok edebilir. Ancak toplumumuzda aşırı yemek yemeközellikle çocukluk çağında bir sorun değil, aksine bir sağlık göstergesi olarak algılanmaktadır. Bu sebeple de çocukluktan itibaren insanlar sağlıksız beslenme alışkanlıklarına sahip olurlar. Bu sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşamın kaçınılmaz sonucu olarak da şişmanlık ortaya çıkar. Oysa kibilinçli bireylerin kendi boyları için en uygun kilo aralığını biliyor ve vücut kitle indeksini takip ediyor olması gerekir. Zira vücut kitle indeksini 20’nin altında tutan bireylerin şişmanlık veya şişmanlığa bağlı her hangi bir hastalık sorunu yaşaması mümkün değil. İşte bu bilinçsiz beslenme ve yaşam alışkanlıkları sonucunda ortaya çıkan obezite sorununun tedavisi uzun, zorlu ve sorunlu bir süreçtir.
Obezite tedavisinde hangi yöntemler kullanılır?
a) Diyet: Obezite, bir kişinin normalde olması gereken kilodan çok daha şişman olması ve vücut kitle indeksinin 30’un üzerinde olmasıdır. Böyle vakalarda şişmanlığın boyutuna göre bazı tedavi yöntemleri belirlenir. Bu tedavi seçenekleri sürecinde ilk olarak akla gelen ve uygulamaya konan fikir, sağlıklı beslenme ve uzman eşliğinde diyettir. Ancak obez bir hastanın sadece diyetle tedavi edilebilmesi çoğu zaman mümkün olamamaktadır. Obezite başlangıcında olan hastalara sıkı sıkıya uyması gereken bir diyet programı verilir ve düzenli aralıklarla uzmanlar tarafından kontrol edilir.
b) Spor: Obezite vakalarında sadece bir tane tedavi yöntemiyle mucizeler yaratmak çok da mümkün olmuyor. Bu sebeple uzman kontrolünde diyet uygulaması önerilen hastaya aynı zamanda günlük rutin olarak uyması gereken spor ve egzersiz programı veriliyor. Zira obezitenin temelde ortaya çıkma sebebi hem sağlıksız beslenme hem de hareketsiz bir yaşamdır. Bu kapsamda kilolu kişiler her sporu yapamayacakları için genellikle ger gün düzenli olarak yürüyüş, hafif tempoda koşu, yüzme, plates gibi spor ve egzersizler önerilmektedir. Diyetle birlikte spora da devam eden obez hastaların iyileşme ihtimalleri yüksektir.
c) İlaç tedavisi: Obezitenin pek çok aşaması ve türü bulunmaktadır. Bunlardan bazılarında ilaç tedavisi uygulanması uygun görülür. Ancak ilaç tedavisi obezitevakalarının sadece küçük bir bölümünde etkili olmaktadır. Bu bakımdan obezite tedavisinde ilaç kullanımı sadece diyet ve sporla birlikte yardımcı olarak kullanılmaktadır.
d) Cerrahi tedavi: Obezite tedavisinde en etkili ve başarılı yöntem cerrahi uygulamalardır. Zira kişi obezite sınırına geldiyse, bu aşamadan sonra sadece diyet yaparak, spora devam ederek kilo vermesi ve eski sağlığına kavuşması zor olur. Ancak cerrahi operasyonlarla hem kişinin midesinin hacmi küçültülür hem de bağırsaklardan besin emilimi sınırlandırılır. Bu sayede kişi daha rahat kilo verebilir. İşte obezite tedavisindeki cerrahi uygulamalardan birisi olan mide küçültme ameliyatı da tam da bu bağlamda bir uygulamadır. Mide küçültme ameliyatı sayesinde hastanın kısa süre içinde, sağlıklı bir şekilde kilo vermesi sağlanır. Ancak her obezitevakasında mide küçültme ameliyatı uygulanamaz.
Mide küçültme ameliyatının uygulanabileceği kişiler
• Vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olmalıdır.
• Vücut kitle indeksi 35 ve 40 arasında ise; şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kan yağlarının yüksekliği, uykuda nefes alamama problemi, eklemlerde sorun, depresyon, cinsel problemlerden biri ya da birkaçının görülmesi gerekir.
• Hastanın obezite sorununun hormonsal ya da genetik sorunlardan değil, sadece aşırı kilodan kaynaklandığı kanıtlanmış olmalıdır.
• Hasta 20 yaşından küçük, 50 yaşından büyük olmamalıdır.
• Obezite sorunu sebebiyle doktora başvurduğunda diyet, spor ve ilaç tedavisi gibi yöntemlerin denendiği, ancak başarılı bir sonuç alınamadığı belgelenebilir olmalıdır.
Mide küçültme ameliyatının uygulanamayacağı kişiler
• Kontrolsüz sistemik hastalığa sahip olan, anestezi uygulanamayan hastalar,
• Vücut kitle indeksi 35’in altında olanlar,
• Tedavinin neden, nasıl gerçekleştirildiği ve ameliyat sonrasında nelere dikkat etmesi gerektiğini anlayacak zihinsel yeterliliğe sahip olmayanlar,
• Yaşamında yalnız olduğu için ameliyat sonrasında ev ortamında bakacak kimsesi olmayanlar,
• Tedavi edilmesi gereken psikolojik sorunları olanlar,
• Alkol, ilaç ve uyuşturucu madde bağımlısı olanlar,
• Sağlık sorunları sebebiyle tamamen hareketsiz yaşama mahkum olan hastalara mide küçültme ameliyatı uygulanamaz.