Son dönemde mide botoksu uygulaması ile ilgili olumlu, ve olumsuz basında pek çok yazı ve program yayınlandı. Özellikle obezite mücadelesinde medikal ve cerrahi yöntemleri kullanan bir çok hekim ve sağlık çalışanı bu yöntemin bilimsel gerçekliği ve uygulanabilirliği konusunda bir çok söylemde bulundu. Bizde kendi fikirlerimizi ve dayandırdığımız bilimsel verileri bir sentez halinde sunmak ve toplumu bilinçlendirmek adına bu yazıyı paylaşmak istedik. Obezite Kısaca vücuttaki yağlı doku kitlesinin artmasına bağlı olarak oluşan genetik, çevresel ve sosyokültürel birçok nedeni olan multifaktöriyel ( çok nedenli ) Kronik ilerleyici bir hastalıktır. Beraberinde birçok sağlık problemininde hem nedeni hemde sonucudur. Başda tip 2 Diabet, Hipertansiyon, Karaciğer yağlanması, Uyku apnesi, Kan yağları yüksekliği, kalp-damar Hastalıkları, Felç ( inme ), Ciddi Akciğer ve solunum problemleri, direkt ilişkili olduğu meme, kolon pankreas kanserleri ve indirekt ilişkili olduğu mesane, böbrek beyin kanserleri gibi bir çok hastalığa neden olur. Dünyada sigaradan sonra önlenebilir ölümler arasında 2. Sıradadır. En önemlisi yaşam kalitesini ciddi anlamda kısıtlar.
Yani özetle mutlaka tedavi edilmesi gereken ulusal ve uluslararası bir halk sağlığı sorunudur. Ülke ekonomisine ciddi zararlar vermektedir bunu şöyle örneklendirebiliriz obez bir birey bir diz protezi veya bel fıtığı operasyonu geçirmek için hastaneye yattığında obez olmayan bir bireye göre hem çok daha uzun yatmakta, daha fazla ilaç kullanmak zorunda kalmakta ve ameliyata bağlı komplikasyon riski çok daha fazla olmaktadır. Obezite ile mücadelede tıbbın bütün alanlarında olduğu gibi en önemli mücadele yöntemi koruyucu ve önleyici tedbirlerdir. Daha kreşlerde başlayan ve okullarda başlayan bilinçlendirme süreci, eğitim insanların daha çok spor yapmalarını teşvik etmek fast-food türü gıdalardan uzak tutmak Ülke politikalarında sağlıklı yaşamayı özendirecek sosyal sorumluluk programları uygulamak, spor yapılabilen alanları artırmak gibi birçok mücadele yöntemi vardır. Bize başvuran hastalarımızın çoğu diyet, spor, egzersiz, bitkisel beslenme kürleri, yaşam şekli değişikliği gibi birçok yöntemi denemiş ve başarılı olamamış hasta grublarından oluşmaktadır. Bu durumda önümüzde iki tür tedavi yöntemi bulunmaktadır. İlki cerrahi tedavi yöntemleridir doğru endikasyonlarla başarılı ve tecrübeli merkezlerde cerrahi tedavi yöntemlerinin uzun vadeli ve kalıcı başarısı hiçbir medikal tedavi yöntemi ile kıyaslanamaz ancak cerrahi tedavi yöntemlerininde bazen çok ciddi ve ölümcül komplikasyonları olabilmektedir. Bu nedenle ben dahil cerrahların en çok tercih ettiği cerrahi tedavi yöntemleri hertürlü başarısına rağmen hastaların önüne tek başına bir tercih nedeni olarak koyulmamalıdır. Birçok hasta cerrahiden başka bir girişimsel yöntem aramakta ve bu konudada hastaların önüne bitkisel çaylar, zayıflama kürleri, özel non medikal ilaç yöntemleri konulmakta ve maalesef cerrahi istemeyen korkan bu obez bireyler bu tür bilimsel geçerliliği olmayan yöntemleri denemektedir. Ve maalesef sadece ekonomik hedefli ve hiçbir bilimsel geçerliliği olmayan bu yöntemler yüzünden obez bireyler bir kez daha çok büyük hayal kırıklığına uğramaktadırlar. Tekrar altını basarak belirtiyorum cerrahi tedavi yönteminin başarısı hiçbir medikal cerrahi tedavi yöntemi ile kıyaslanamaz ve çok daha başarılıdır Obezitenin medikal tedavi yöntemlerinden ilk akla gelen uygulama mide balonu uygulamasıdır biz kendi kliniğimizde 400’ e yakın hastaya mide balonu uyguladık klinik pratikte 6 aylık ve sonradan şişirebilinen 12 aylık balonlar vardır ama birçok bilimsel çalışma ikisi arasındaki kilo kaybı arasında anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir ayrıca mideyi büyütebildiği ve özellikle ilk ay çok yoğun bulantı ve kusma yaptığından çoğu hastanın acil servislere başvurabildiği ve nadiren de olsa çıkartmak zorunda kaldığı görüldüğünden çokta tercih edilmemektedir.
Gelelim en önemli konumuza; MİDE BOTOKSU :
Botox toxini bir bakteri tarafından ( Clostridium Botulinum ) üretilen, sinir sisteminde geçici olarak sinir blokajı yapan tıbbın birçok alanında yıllardan beri medikal tedavi amaçlı olarak kullanılan ( cerebral palsy li hastalarda, fizik tedavide, nörojenik mesane anal fissürde vs… ) ençokda kadınlarda yüzde kosmetik amaçlı kullanılan bir ilaçtır. Mide botoksu uygulamasının kullanımı ile ilgili bilimsel literatürde aşağıda yer alan linkde tam 115 uluslararası saygınlığı en üst seviyedeki dergilerde yayınlanmış ve faydası bilimsel olarakta gösterilmiş makale mevcuttur.
Bunların fulltexlerinede aşağıdan ulaşabilirsiniz
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/22193433/related/
items • Treatment of obesity by endoscopic gastric intramural injection of botulinum toxin A: a randomized clinical trial.
Randomized controlled trial
Li L, et al. Hepatogastroenterology. 2012 • Effect of botulinum toxin antral injection on gastric emptying and weight reduction in obese patients: a pilot study.
Randomized controlled trial
Gui D, et al. Aliment Pharmacol Ther. 2006 • Treatment of morbid obesity by intraparietogastric administration of botulinum toxin: a randomized, double-blind, controlled study.
Randomized controlled trial
Foschi D, et al. Int J Obes (Lond). 2007 • Intragastric injection of botulinum toxin A for the treatment of obesity.
Randomized controlled trial
Mittermair R, et al. Obes Surg. 2007 • Effects of intramural administration of Botulinum Toxin A on gastric emptying and eating capacity in obese patients.
Randomized controlled trial
Foschi D, et al. Dig Liver Dis. 2008 • Botulinum A toxin injected into the gastric wall for the treatment of class III obesity: a pilot study.
Júnior AC, et al. Obes Surg. 2006 • Endoscopic ultrasound-guided gastric botulinum toxin injections in obese subjects: a pilot study.
Clinical trial
Topazian M, et al. Obes Surg. 2008 Full text • Endoscopic injection of botulinum toxin in the gastric antrum for the treatment of obesity. Results of a pilot study.
Clinical trial
García-Compean D, et al. Gastroenterol Clin Biol. 2005 • Gastric sensorimotor functions and hormone profile in normal weight, overweight, and obese people.
Vazquez Roque MI, et al. Gastroenterology. 2006 • The Effect of Intragastric Administration of Botulinum Toxin Type A on Reducing Adiposity in a Rat Model of Obesity Using Micro-CT and Histological Examinations.
Park JS, et al. Gut Liver. 2017 Full text
Tüm bunların ışığında etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış bir yöntemi uygulamaktayız. Dolayısıyla Amerika’yı yeniden keşfetmiyoruz.
Mide botoksu uygulaması ile son dönemde çok farklı bilimsel temelli olmayan eleştiriler olmuştur. Kısaca onlara cevap vermek istiyorum Mide botoksu uygulaması işe yaramıyor? Mide botoksu uygulaması ile ilgili klinik tecrübemiz işlemin uyguladığımız hastaların % 76 sında işe yaradığını objektif olarak gözlemledik ve hepsini de bilimsel olarak kayıt altına aldık. Bu konuda en sıkıntılı sürecin; farklı merkezlerde yanlış uygulamalar, düzenli takip edilmeyen hastalar, yetersiz bilinçlendirme olduğunu gördük mide botoksu doğru dozlarda ve gerekli takip protokolleriyle uygulandığında çoğu hastada başarılı olmaktadır % 76 önemli bir orandır. Ancak obezite tedavisi durağan bir tedavi yöntemi değildir botoksun etkinliği 6 ay geçerlidir. Sonrasında takip protokolleri ve gerekirse yeniden uygulanması gerekir.
Mide botoksu mideye zarar verir mi?
Mide botoksu uygulamasında amaç midenin belirli bölgelerindeki sinirleri bloke etmektir aynı yüzde olduğu gibi bu süreç geçicidir amaç iştahı kapatıp mide motilitesini yavaşlatmaktır bu sayede hasta bazen bir köfte veya bir kase yoğurtla çok uzun süre tok kalabilmektedir biz bu noktada yağ ve kas oranlarını düzenli olarak takip etmekte ve gerekli eğitimi vermekteyiz . Bilimsel literatürde mideye major bir zarar verdiği gözlemlenmemiştir minör kabul edilebilir etkileri olmakla birlikde bu mide balonu veya cerrahi ile kıyaslandığında çok daha azdır.
Mide botoksunun etkisi ne kadar sürüyor ? Etkisi hemen geçiyor mu?
Mide botoksu etkisi 6 ay sürmektedir bazen bu süre zarfında 2 kür yapabilmekteyiz bu tamamen hastanın anatomik yapısı ve botoksa midenin verdiği tepkiye göre değişebilmektedir bu nedenle bu süreci sıkı takip etmek gerekir. 6 aylık sürec sonunda hastamız ideal kilosunu ulaştığında bunu koruma programlarına devam ediyor ve tüm bu Hizmetleri ücretsiz yapıyoruz.Eğer 6 ay sonra tekrar iştahında artma olan hastamız olursa botoksu tekrarlıyoruz.
Mide botoksu nerde yaptırılmalıdır ?
Mide botoksu uygulaması mutlaka bu işte yeterince klinik tecrübesi olan ekip çalışması olan ( diyetisyen asistan doktor ) merkezlerde yapılmalıdır tüm ekibe 24 saat ulaşabilmelisiniz. Bizim Merkezimize yanlış merkezlerde uygulanmış ve kilo kaybı yaşamamış bir çok hasta gelmektedir. Bizim ekimizde sihirli bir değenek yok ki?! Yanlızca doğru dozda doğru yerlere uyguluyor ve sıkı takip ediyoruz. Her hastada farklı tedavi protokolü ve farklı doz botoks uyguluyoruz Bu nedenle başarı oranımız yüksek
Mide botoksu neden tercih ediliyor ?
Mide botoksunun en büyük avantajı işlemin çok kısa sürmesi ve hastanede 1-2 saatlik bir dinlenme sürecinden sonra hastaların günlük işlerine çok kolay bir şekilde geri dönebilmeleridir. Bu diğer tedavi yöntemleri ile kıyaslandığında çok önemli bir avantaj sağlıyor.
Mide botoksu sonrası diyet yapacakmıyım diyet yapacaksam neden botoks yaptırıyorum ?
Mide botoksu sonrası hastalara bir beslenme eğitimi vermek gerekmektedir. Bu bir diyet listesi değildir sadece özellikle bazı gıdalara ilk 6 ay dikkat etmek gerekir. Bunun dışında özel bir diyet listesi vermiyoruz.
Mide botoksu sonrası spor yapabilirmiyim ?
Mide botoksu sonrası spor yapmanızda hiçbir sakınca yoktur.
Mide botoksu nasıl uygulanıyor işlem için özel bir hazırlık gereklimi?
Mide botoksu işlemi için 8 saatlik açlık yeterlidir özellikle ciddi sağlık sorunları olan bireylerde bazı kan testleri yapmak gerekiyor işlem öncesi gerekli analizler ve kan testi incelemeleri sonrası hastalarımız endoskopi ünitesine almaktayız işlem öncesi yapılan endoskopide yemek borusu mide duedonum ayrıntılı incelenir sonrasında bir problem yok ise işlem yapılır.
Mide botoksu herkeste standart mıdır? Herkese aynı dozdamı yapılır?
Mide botoksu uygulaması herkese aynı dozda ve standart olarak uygulanmaz her hastanın uygulanma pratiği ve botoks dozu farklıdır ? Başarısız uygulamaların altında yatan en büyük neden bilinçsiz ve yanlış uygulamalardır.
Mide botoksu kimlere uygulanmaz ? Mide Botoksu Kimlere Uygulanır ?
Mide botoksu ciddi alkol bağımlılarına , ciddi kronik psikiatrik hastalığı olanlara mental retartasyon ( doğuştan zeka geriliği ) olanlara 15 yaş altı 75 yaş üstü hasta grubuna uygulanmaz. Bunun dışında endikasyon yelpazesi çok geniştir örneğin operasyonel riski çok yüksek olan ciddi kalp rahatsızlığı akciğer rahatsızlığı taşıyan hastalara, çok aşırı kilosu olup operasyon öncesi bir müddet zayıflaması gereken hastalara, hiçbir şekilde operasyon istemeyen hastalara, çok aşırı kilo problemi olmayan ancak klasik tedavi yöntemleri ile kilo veremeyen hastalara, metabolik sendromu olup kilo kaybetmesi gereken ve ameliyat olmak istemeyen hastalara uygulanabilir.
Son söz;
Obezite kronik ilerleyici bir hastalık özellikle morbid obezitede en etkin ve kalıcı tedavi yöntemi cerrahidir. Cerrahi istemeyen hastalarda uygulanan mide botoksu ciddi yan etkisi olmayan etkin güvenli bir yöntemdir ancak düzenli ve sıkı bir şekilde profesyonel bir ekip tarafından takip edilmesi gerekmektedir.
Bundan 15-20 yıl önce obezite cerrahisi yeni başladığında çok eleştir aldı şimdi çoğu insan obezite cerrahisi yapıyor! Bundan 8 yıl önce şeker hastalığı ameliyatı çıktığında çok eleştiri almıştı bugün bu ameliyatları en çok yapan hekim arkadaşlar o kadar acımasızdıki sayfalarında videolarında şeker hastalığı ameliyatı diye bir ameliyat yoktur diyorlardı şimdi özellikle bu arkadaşlar bu ameliyatı savunur ve yapar oldular elbette ilk çıktığı dönemler herkes eleştirecektir ama özellikle mide botoksu konusunda en önemli desteği bu uygulamayı yapdığımız hastalarımızdan almaktayız Buda bizi yeterince onurlandırmaktadır.
Saygılarımla Doç. Dr. Erol Vural