Mide balonu işlemi; kilo kaybını sağlayan en pratik yöntemlerin başında gelir. Kilo kaybına destekk olan en kolay ve basit yöntemlerden biri olan mide balonu endoskopik yollarla uygulanır. Endoskop aracılığı ile mide içine sıvı ya da hava doldurulmuş olan balon hafif anestezi altında uygulanır. Bu işlem yaklaşık olarak 15-20 dakikada tamamlanmaktadır. Bu sayede midenin besin alma kapasitesi düşer ve hasta daha az yemekle daha hızlı tokluk hissi duyar. Mide balonu vücutta maksimum olarak 6 ay kalmaktadır. Altı ay sonra mide balonu çıkarılır. Bu uygulamanın kalıcı bir yöntem olmaması sayesinde, oldukça avantajlıdır. Ancak yöntem kalıcı olmadığı için hasta beslenme alışkanlıklarını 6 ayda oturtmalı ve balon çıkartıldıktan sonra da alışkanlıklarına devam etmelidir. Aksi halde verilen kilolar geri alınabilir. Genel olarak mide balonu işlemi; ameliyat olması riskli olacak kadar kilolu hastalar için hazırlık amacıyla kullanılmak için ideal bir yöntemdir.
Mide Balonu Nedir? Mide Balonu Ameliyat Mıdır?
Mide balonu işlemi cerrahi bir yöntem değildir. Mideye konulan özel olarak üretilmiş bir balondur ve endoskopik olarak uygulanır. Bunun dışında balonun takılması; morbid obezite tedavisinde, cerrahi yöntemlere alternatif olmamaktadır. Morbid obeziteyi tedavi etmez ancak ameliyata hazırlık için kullanılabilir. Mide balonu yönteminde; endoskopi aracılığı ile hastanın midesinin içine yaklaşık olarak yumruk büyüklüğünde metilen mavisi içeren sıvı ile dolu bir balon yerleştirilir. Bu işlemde amaç; midenin gıda alma kapasitesini azaltmaktır. Bu sayede mide zaten balon ile dolu olduğundan hasta daha az yemekle tokluk hisseder. Mide balonu işleminde uygulama oldukça basittir ve riskleri de oldukça azdır. Ancak hastaların verdiği kilo oranı 7-8 olup obeziteyi kesin olarak tedavi etmez. Kalıcı şekilde kilo vermek yalnızca hastanın iradesi sayesinde gerçekleşmektedir. Balonun 6 ay sonra çıkarılması oldukça önem teşkil etmektedir. Mide balonu silikon biyolojik bir materyalden yapılmıştır. Uzun yıllardır güvenle kullanılır. Ameliyat dışı olan yöntemlerden kabul edilen mide balonu; silikon gibi biyolojik materyallerden yapıldığı için güvenlidir.
En Yaygın Mide Balonu Hangisidir?
Mide balonu için en yaygın kullanınan çeşidi sıvı ile şişirilmiş olan mide balonu tipidir. Sıvı ile şişirilmiş olan mide balonu tek seferde yerleştirilen ve 6 ay sonra çıkarılan, ayarlanabilir formdaki balonlardır.
Mide Balonu Yönteminin Diğer Yöntemlerden Farkı Nedir?
Mide balonu uygulaması; cerrahi bir yöntem değildir. Bilinmesi gereken en önemli farkı ise hastanın iradesine ve isteğine göre başarı oranının yükselip azalacağıdır. Hastanın 6 ay boyunca alışkanlıkları ve yemek yeme düzeni gibi birçok unsur verilen kilo oranını ve işlemin tamamlanmasından sonra hastanın kilo durumunu belirleyecektir. Bunun dışında cerrahi yöntemler olan Sleeve gastrektomi (Tüp mide ameliyatı), bypass gibi yöntemler ile karşılaştırıldığında az kalıcı kilo kaybı sağlayabildiğidir. Mide balonu işleminden sonra beslenme düzeninde en önemli dönem ilk 1 aylık süreyi içermekte ve bu bir ayın ilk bir haftası önem teşkil etmektedir. Mide balonu işleminden sonra sonuçların olumlu olmasıhastanın diyet uyumuna ve bu dönemde düzenli diyetisyen takibine alınması ile yakından ilişkili olmaktadır. Hastalarda mide balonu uygulamasından sonra genel olaraak bir hafta boyunca kramp ya da karın ağrısı gözlemlenebilir. Bu dönemde söz konusu olan rahatsızlıklar verilen hafif tedavilerle düzelmektedir.
Mide Balonu Uygulamasından Sonra Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Mide balonu işleminden sonraki ilk 3 gün sıvı beslenme önerilmektedir. Hastalar bu dönemde tanesiz ve duru çorbalar ya da meyve suları, komposto tüketebilir. Günlük olarak su tüketim oranı en az 1.5 litre olmalıdır. Yaz aylarında ise su alımı arttırılmalıdır.