Mide balonu aşırı kiloluluk yani obezite gibi ciddi sağlık sorunları için geliştirilmiş olan bıçaksız yani ameliyatsız bir operasyondur. Mide balonu yöntemi ile ameliyatlardan korkan kişilerin ya da ameliyata uygun olmayan kişilerin kilo vermesi sağlanabilir. Ameliyatsız kilo verme yöntemlerinden biri olan mide balonu, kalıcı bir çözüm değildir. Altı ay sonra mide balonu çıkarılır. Hastanın kilo kaybı için yemesine dikkat etmesi ve egzersiz de yapması gerekmektedir. Son yıllarda tüm dünyada obezite için farklı yöntemler ve farklı operasyon yöntemleri geliştirilmiştir. Mide balonu da bunlardan biridir. Özellikle diyet ve egzersiz programları ile beraber 20 kiloya kadar zayıflatma özelliği olan mide balonu uygulaması için hastaneye yatılması da gerekmemektedir. Mide balonunun takılmasından sonra 6 ay sonra basit bir işlemle balon çıkartılır. Bundan dolayı hastanın beslenme ve yeme alışkanlıklarına devam etmesi önem teşkil eder.
Mide Balonu Nasıl Takılır?
Mide balonu için hastanede yatmaya ya da genel anestezi almaya gerek yoktur. Mide balonu endoskopik olarak mideye yerleştirilmektedir. Mide balonu için işlem süresi yaklaşık olarak 30 dakika olmaktadır. Genel anestezi altında mide balonu mideye yerleştirilir. Hastanın uyanmasından sonra ise gerekli tüm tetkikler yapılmaktadır. Daha sonra hasta evine gidebilir. Mide balonunun takılmasından sonra gerekli olarak kontroller için hastanın düzenli olarak doktoruna gitmesi gerekmektedir. Bu kontroller oldukça önemlidir. Balonunun sönüp sönmediği ya da farklı durumlara yol açıp açmadığı belirlenebilir.
Mide Balonu Yöntemleri Nelerdir?
Mide balonunda mideye bir balon yerleştirilmektedir. İçi sıvı dolu ay da hava dolu mide balonu mideye uygulanabilir. Havalı balon yöntemi daha çok tercih edilmektedir. Sıvılı balon yönteminde hasta az da olsa ağrı şikayetleri yaşayabilir. Sıvılı olan balon yönteminde ilk 3 gün mide ağrıları meydana gelebilir ya da kusma gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra sıvılı balon yöntemi genel olarak hacim olarak küçük olsa da ağırlığı sebebiyle midede ağrılara yol açabilir. Bu gibi durumda herhangi bir problem meydana gelmez. Balon yöntemleri uzmanlar eşliğinde vücut kitle indeksine göre uygulanmaktadır. Balonun çıkarılmasından sonra hastanın düzenli ve sağlıklı şekilde beslenmesi oldukça önemlidir. Aksi halde verilen kilolar alınabilir.
Mide Balonu Kimler için Uygun Değildir?
Mide balonu yöntemi hamile olan kişiler ya da yalnızca kilolu olduğunu düşünen kişiler için uygun değildir. Kortizon kullanan kişilere de uygulanmamaktadır. Mide balonu uygulaması; cerrahi bir yöntem değildir. Bilinmesi gereken en önemli farkı ise hastanın iradesine ve isteğine göre başarı oranının yükselip azalacağıdır. Hastanın 6 ay boyunca alışkanlıkları ve yemek yeme düzeni gibi birçok unsur verilen kilo oranını ve işlemin tamamlanmasından sonra hastanın kilo durumunu belirleyecektir. Bunun dışında cerrahi yöntemler olan Sleeve gastrektomi (Tüp mide ameliyatı), bypass gibi yöntemler ile karşılaştırıldığında az kalıcı kilo kaybı sağlayabildiğidir. Mide balonu işleminden sonra beslenme düzeninde en önemli dönem ilk 1 aylık süreyi içermekte ve bu bir ayın ilk bir haftası önem teşkil etmektedir.