İntragastrik balon yerleşimi, diğer bir adıyla mide balonu, hastanın midesine salin dolu bir silikon balon yerleştirmeyi içeren bir kilo verme prosedürüdür. Bu sayede obezite sorunu olan hastanın ne kadar yiyebileceği sınırlandırılarak ve daha hızlı tok hissetmesi sağlanarak kilo vermeye yardımcı olur. Kilosuyla ilgili endişeleri olanlar ve diyet ve egzersiz gibi kilo verme işlemleriyle istediği sonucu olamayanlar, uzman bir doktorun önerisiyle ve uygun görmesiyle intragastrik balon prosedürünü bir iyileşme seçeneği olarak düşünebilir. Tıpkı diğer kilo verme prosedürleri gibi mide balonu uygulamasından alınacak sonuç da daha sağlıklı bir yaşam tarzına bağlılık gerektirir. Hastanın mide balonu işleminden sonra da beslenme ve yaşam alışkanlıklarında kalıcı sağlıklı değişiklikler yapması ve prosedürün uzun vadeli başarısını sağlamak için düzenli egzersiz yapması gerekir. Aksi halde mide balonu işleminden beklediği sonucu alamama riski çok yüksektir.
Neden yapılır?
Mide balonu işlemi, temelde fazla kilolu olan ve kilolarını egzersizle, sağlıklı beslenme ile veremeyen kişilerin yeme miktarını kısıtlayarak kilo vermesine yardımcı olur. Aşırı kilolu ve obez kişilerde kilo kaybı da, kilo ile ilgili potansiyel olarak ciddi sağlık sorunları riskini azaltabilir. Bu sayede daha sağlıklı bir yaşam mümkün olabilir.
Aşırı kilo hangi sağlık sorunlarına sebep olur?
- Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH)
- Kalp hastalığı veya felç
- Yüksek tansiyon
- Obstrüktif uyku apnesi
- Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) veya alkolsüz steatohepatit (NASH)
- Tip 2 diyabet
Fazla kilo sorunu olan ve buna bağlı yukarıda sıralanan hastalıklara yakalanma riski yüksek olan hastalara; mide balonu işlemi ve diğer kilo verme prosedürleri veya ameliyatları tipik olarak sadece diyet ve egzersiz gibi doğal kilo verme yöntemleri denendiği halde kilo verilemediği durumlarda uygulanır. Yani öncelikli amaç kesinlikle herhangi bir cerrahi işlem ya da tıbbi prosedür uygulamadan, doğal ve sağlıklı yollarla kilo verilebilmesidir. Aynı zamanda mide balonu işleminin doğru seçenek olduğuna hekim tarafından karar verildiğinde ise bu işlemin yapılması yukarıda sıralananlar da dahil olmak üzere hayati tehlike içeren pek çok hastalıktan korunabilmek anlamına gelmektedir. (KAYNAK)
Kimler için gerekli ve uygundur?
- Vücut kitle indeksi (VKİ) 25 – 40 arasında olanlar,
- Sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri yapmaya, düzenli tıbbi takip yapmaya ve davranış terapisine katılmaya hazır olanlar,
- Daha önce mide veya yemek borusu ameliyatı geçirmemiş olanlar,
- Daha önceden uzman kontrolünde sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz gibi sağlıklı yaşam uygulamalarına katılmasına rağmen kilo veremeyenler ya da bunu sürdürmekte zorlananlar için mide balonu işlemi uygundur.
- Bide aşırı süper obez olan hastalarda ameliyat öncesi de kullanılabilir.
Mide balonu işlemi, aşırı kilolu herkes için doğru seçim değildir. Buna karar verebilmek için ciddi bir tarama sürecinden geçilir. Doktor bu prosedürün hasta için faydalı olup olmadığına karar vermek için pek çok tahlil ve muayenenin sonucunu dikkatle inceler.
Riskleri nelerdir?
Mide balonu işleminden sonra aşağıdaki yan etkilerin ve risklerin görülmesi söz konusu olabilir.
- Ağrı ve bulantı, mide balonu işleminden kısa bir süre sonra insanların yaklaşık üçte birini etkilemektedir. Bununla birlikte bu semptomlar genellikle balon yerleştirildikten sonra sadece birkaç gün sürer ve çoğunlukla kendiliğinden geçer. Aynı zamanda bu semptomlar genellikle evde doktorun reçete ettiği oral ilaçlarla tedavi edilebilir.
- Mide balonu yerleştirilmesi ve çıkarılmasından sonra hastada ciddi yan etkiler görülmesi nadirdir. Çok düşük ihtimalle de olsa balonun sönebilmesi mümkündür. Balon sönerse, sindirim sisteminde hareket etme riski de bulunmaktadır. Bu tür bir durumda ise, cihazı çıkarmak için ek bir prosedür veya ameliyat gerektirebilecek bir tıkanma da olabilir.
- Mide balonu sonrası diğer olası riskler arasında; ülser veya mide duvarında düzeltmek için ameliyat gerektirebilecek bir delik (perforasyon) de bulunur. Ancak çok sık yaşanmaz.
Yukarıdaki risklerin ve yan etkilerin yaşanması ya da yaşanma şiddeti işlemin hangi klinikte, hangi uzman tarafından yapıldığına bağlı olarak da değişmektedir. Bu bakımdan alanında uzman ve bu hasta grubunda deneyimli kişilerin yaptığı uygulamalarda ciddi yan etkilerin görülme riskinin daha düşük olduğu söylenebilir.
Nasıl hazırlanılır?
Mide balonu takılmasına karar verilen hasta, sağlık ekibi tarafından işlem konusunda detaylı bir şekilde bilgilendirilecektir. Bu prosedüre nasıl hazırlanacağı konusunda hastaya özel talimatlar verilecektir. İşlemden önce çeşitli laboratuvar testleri ve muayenelerden geçmek gerekmektedir. Mide balonu işlemine giden zamanda hastanın yediklerini, içtiklerini ve kullandığı ilaçları sınırlaması gerekebilir. Aynı zamanda doktorun önerisiyle bir fiziksel aktivite programına başlamak da gerekebilir.
Ne beklenebilir?
- Mide balonu prosedürü sırasında neler olur?
Mide balonu prosedürü, ayakta tedavi prosedürü olarak endoskopi ünitesinde yapılır ve bu prosedür için sakinleştirici, anestezik ilaç kullanılır. Prosedür sırasında, doktor intragastrik balonla boğaza yüklenen mideye ince bir tüp (kateter) ilerletir. Daha sonra doktor bir kamera takılı esnek bir tüp endekopla boğazdan mideye doğru ilerletir. Bu esnada kamera, doktorun balonu salin ile doldururken görüntülemesine olanak verir. Prosedür yaklaşık yarım saat sürer. Prosedür bittikten sonra normalde 1 – 2 saat içinde hasta evine gidebilir.
- Mide balonu işleminden sonra neler olur?
İşlemden yaklaşık 6 saat sonra hasta çok az miktarda sıvı alabilirsiniz. Bu sıvı diyet genellikle hastanın yumuşak yiyecekler yemeye başlayabileceği ikinci haftanın başlangıcına kadar devam eder. Muhtemelen intragastrik balonun yerleştirilmesinden yaklaşık 3 hafta sonra hasta düzenli yemek yemeye başlayabilir.
İntragastrik balonlar 6 aya kadar yerinde bırakılır ve daha sonra bir endoskop kullanılarak çıkarılır. O zaman, hastanın ve doktorun belirlediği plana bağlı olarak yeni bir balon yerleştirilebilir veya gerek duyulmazsa yerleştirilmez.
Hasta bu prosedürden sonra sık sık beslenme uzmanı ve psikolog gibi tıbbi ekibin üyeleriyle de görüşmeli, her şeyin yolunda gidebilmesi için öneriler almalıdır. Burada hastayı başarıya götürecek olan şey, işlemden çok işlem sonrası uyacağı kurallar olacaktır.
- Mide balonu işlemi sonucunda neler olur?
- Mideye bir intragastrik balon yerleştirilmesi, hastanın yemek yerken normalden daha hızlı bir şekilde tok hissetmesini sağlayabilir. Bu da genellikle daha az yiyerek doyabileceği anlamına gelir.
- İntragastrik balon, mideyi boşaltmak için gereken sürenin yavaşlamasının bir nedeni olabilir. Yani daha uzun süre tok kalmak mümkün olabilir.
- Mideye yerleştirilen balonun iştahı kontrol eden hormon seviyelerini değiştirerek iştahı azaltması mümkün olabilir.
- Mide balonu işleminden sonra hastanın kaybedeceği kilo miktarı, diyet ve egzersiz de dahil olmak üzere yaşam tarzı alışkanlıklarınızı ne kadar sağlıklı oranda değiştirebileceğine bağlıdır.
Şimdiye kadar yapılan mevcut mide balonu tedavilerinin genel sonuçlarına dayanarak, intragastrik balon yerleştirme işleminden sonraki altı ay boyunca vücut ağırlığının yaklaşık % 7 – % 15’inin kaybedilmesi oldukça tipiktir. Toplam fazla kilo kaybı % 30 -% 47 arasında değişmektedir.
Önemli kilo kaybına yol açan diğer prosedürlerde ve ameliyatlarda olduğu gibi, intragastrik balon yerleştirme işlemi genellikle aşırı kilolu olmakla ilişkili durumların iyileştirilmesine veya çözülmesine yardımcı olabilir. bu bakımdan da büyük önem arz eder.
Prosedürün kendisi doğru çalışıyor olsa bile, herhangi bir kilo verme prosedürü veya ameliyatından sonra önemli miktarda kilo vermemek veya nadiren de olsa kilo almak mümkün olabilir. Bu kilo alımı, önerilen yaşam tarzı değişikliklerinin takip edilmemesi sonucunda ortaya çıkabilir. Kilo almamak için düzenli fiziksel aktivite ve egzersizin yanı sıra beslenme programında kalıcı sağlıklı değişiklikler gereklidir.